JFK’nin “Viva Kennedy” Kampanyası Latin Oylarını Nasıl Birleştirdi?

11 mins read

JFK’nin “Viva Kennedy” Kampanyası Latin Oylarını Nasıl Birleştirdi?

JFK, 1960 yılında Beyaz Saray için zorlu bir yarışla karşı karşıya kaldığında, siyasi kampanyalar tarafından uzun süredir göz ardı edilen bir grup Amerikalıya döndü.

1960 Beyaz Saray için yaptığı deklarasyonun ardından, John F. Kennedy sıkı bir yarışla karşı karşıya kaldı. Kennedy ve Cumhuriyetçi rakibi Richard Nixon, kampanya sezonu boyunca baş başa gittiler. Kennedy, tarihi TV tartışma performanslarından sonra liderliği kazandı, ancak Nixon Seçim Günü’ne doğru tekrar ivme kazandı.

Ülkenin ilk Katolik başkanının baş başa giden  yarışda üstünlük sağlamaya çalışmasının bir yolu, ABD’li siyasi adaylar tarafından büyük ölçüde görmezden gelinen potansiyel bir bloğa kur yapmaktı; Latin oyu.

Meksikalı Amerikalılar, Porto Rikolular ve Kübalı Amerikalıları birleştirmek

Latin seçmenler artık ulusal siyasi tartışmalarda öne çıkarken, 1960 öncesi durum pek de geçerli değildi. 20. yüzyılın büyük bir bölümünde, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Latinlerin oylarını sormaya zahmet ettiklerinde sessiz ve sadık astlar olarak hizmet etmelerini bekliyorlardı. Meksikalı Amerikalılar ve Porto Rikolular, Latin Amerikalılarının büyük bir kısmını oluşturuyordu. Ancak seslerini birleştirmek ve yükseltmek için çok az çaba sarf etmişlerdi.

Latin seçmenler, Meksikalı Amerikalılar çoğunlukla Güneybatı’da ve Porto Rikolular’ın anakara nüfusu Kuzeydoğu’da yoğunlaşarak, ülkenin farklı bölgelerinde yaşıyordu. Bölgelerinde, eyaletlerinde ve kendilerinin veya atalarının göç ettiği memleketlerinde kök salmış farklı siyasi ve kültürel kimliklere sahiptiler.

Kübalı mülteciler karışıma 1959’dan sonra eklendi ve bunların çoğu Florida’ya geldi. Ancak Fidel Castro’nun yakında devrilmesini ve adadaki evlerine hızlı bir şekilde dönmesini bekliyorlardı. Dolayısıyla, örtüşen dilsel ve kültürel geleneklerine ve sıklıkla ortak ayrımcılık, yoksulluk ve siyasi dışlanma deneyimlerine rağmen, Latinlerin çoğu siyasi ya da başka bir topluluğa aitmiş gibi davranmadı.

Aynı şekilde, ülkenin her köşesinde İspanyolca konuşan büyük nüfusun büyümesi yeni bir siyasi olasılığı ortaya çıkardı: Bu farklı topluluklar (en azından Meksikalı Amerikalılar ve Porto Rikolular) tek bir seçim bölgesi haline getirilebilir mi? Ayrı ayrı çalışarak ne kadar az güç biriktirdikleri düşünüldüğünde, bir tür ulusal ittifak siyasi oyunu değiştirebilir mi?

Edward Roybal, Latin Oyunu Etkinleştirmek İçin Çaba Gösteriyor

JFK’nin "Viva Kennedy" Kampanyası Latin Oylarını Nasıl Birleştirdi? 1
Demokratik Temsilci Adam Clayton Powell, kampanya gezisi sırasında Harlem’deki Hotel Theresa’nın önünde Demokrat Parti başkan adayı John Kennedy’yi tanıtırken gösterilir. Paul Schutzer / YAŞAM Resim Koleksiyonu / Getty Images

Hırslı Meksikalı Amerikalılar için 1960 başkanlık kampanyası erken bir test sundu. Edward Roybal, Latino oylamasını birleştiren liderdi. Los Angeles’tan liberal bir belediye meclisi üyesi olan Roybal, 1960 Demokratik Ulusal Konvansiyonuna katıldı ve burada Kennedy kampanyasını Meksikalı-Amerikan topluluklarında büyük bir seçmen katılımı çabasına izin vermeye ikna etmeye yardım etti.

Mantık basitti – Nixon’u yenmek için Demokratların, özellikle Teksas’ta Meksika-Amerikan oylarında bir artışa ihtiyacı vardı. Ignacio Garcia’nın Viva Kennedy‘de yazdığı gibi: Camelot’u Arayan Meksikalı Amerikalılar, Roybal ve diğer benzer düşünen Meksikalı-Amerikalı liderler, Başkan Kennedy’nin göreve geldiğinde kendi adına hareket ederek karşılık vermesini bekliyorlardı. Buna, halklarının ekonomik ve sosyal durumunu iyileştirmek için federal gücün kullanılması, Latin Amerikalılara prestijli federal işler verilmesi ve eyalet ve yerel Demokrat partiler içinde saygı ve nüfuz mücadelelerinde destek verilmesi dahildir. Böylece “Viva Kennedy” kampanyası doğdu.

Roybal ve diğer seçilmiş Meksikalı-Amerikalı yetkililer, sivil hak liderleri ve aktivistler, iki aydan fazla bir süredir Kennedy ve onun yol arkadaşı Texas Senatörü Lyndon Johnson adına para topladılar. Kaliforniya kıyılarından Büyük Göllere kadar Viva Kennedy kulüpleri kurdular. Meksikalı Amerikalıları bir Roma Katoliği olan Kennedy’yi dışarıdan biri olarak görmeye teşvik ettiler. Onu Beyaz Saray’a göndermek, bir anlamda, Amerikan ana akımına kendi biletlerini almaktı.

JFK İspanyolca Harleminde Konuşuyor

Ekim ayında, New York City’deki Porto Riko yaşamının merkez üssü olan İspanyol Harlem’de kampanya yürüttü. John Kennedy, sözlerinde kendisini İrlandalı ataları gibi bir ilerleme ülkesinde güvenlik ve fırsat arayan saygın insanlar olarak bu yeni göçmenler topluluğuyla özdeşleştirdi. Kampanya ses kamyonları barrio boyunca çınladı ve Kennedy otobüsleri Porto Rikoluları kayıt alanlarına götürdü.

New York siyasi patronları, Porto Rikolu seçmenleri uzun süredir küçük görmüşlerdi, iktidarı ayırmak ve beyaz etnik unsurları için himayeyi daha iyi yapmak, daha iyi… Ancak başkanlık kampanyasının heyecanı ve kaynakları sayesinde, anakara demokrasisine dahil olan Porto Rikolular’ın sayısı çarpıcı bir şekilde arttı.

Kennedy’nin Nixon’u kıl payı yenilgiye uğratmasının ardından Porto Rikolu liderler, o zamanın en büyük Seçici Kurul eyaleti olan New York’u alan Demokratlar’daki rollerini kutladılar. Etkili güneybatı kesimleri kendi paylarına; “Mr. Kennedy, Meksika Burosunu başkanlığa sürdü.

Kennedy Yönetimi Sözleri Gözardı Etti

Kennedy, Teksas’taki Meksikalı-Amerikan oylarının Nixon’a karşı kazandığı galibiyet için kritik olduğunu kabul ederken, Beyaz Saray’da bir zamanlar Viva Kennedy kampanyacılarına, özellikle Meksikalı Amerikalılara verilen sözleri büyük ölçüde ihmal etti. Kampanyanın ve ünlü adayının birleştirici gücü olmadan, Viva Kennedy’nin temsil ettiği Latinlerin ittifakı çöktü.

Bununla birlikte, 1960 Kennedy kampanyası, gelecek yıllarda Latin siyasetinin ana hatlarını oluşturdu. Çeşitli Latin topluluklarındaki liderleri, bu toplulukların üyelerine farklı şekillerde hitap etse bile, başkanlık seçimini ulusal Latin siyasi topluluğunun temeli olarak görmeye teşvik etti.

Ayrıca Latin liderler arasında, Washington’u yerel siyasi mücadelelerinde müttefiklerin ve yardımların kaynağı olarak görme dürtüsünü pekiştirdi. Her toplumdan gelecek vadeden politikacılara Demokrat Parti’de yükselme şansı verdi. Edward Roybal gibi bazı Viva Kennedy destekçileri kısa süre sonra Kongre’ye seçildi.

Sonraki on yılda, Roybal ve çeşitli Latin topluluklarından diğer liderler, neredeyse hepsinin 1960 kampanyasıyla bir bağlantısı vardı, sonunda başkentte birbirlerini buldular. Orada, ilk olarak 1960 yılında ortaya çıkan ulusal Latin seçim bölgesine tutarlılık getirdiler. Oylama Hakları Yasasını Latinleri kapsayacak şekilde genişletmek için lobi yaptılar, Kongre Hispanik Kafkaslar gibi gruplar oluşturdular, Hispanik nüfus sayımı kategorisi için savaştılar ve Latin Oy ülke çapında ve kalıcıydı ve büyük etkinin zirvesindeydi.

Kaynak:  history

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.