Yemen’de savaşan taraflar 1.081 tutsağı değiştirmeyi kabul etti

6 mins read
Yemen warring sides

Yemen’de savaşan taraflar 1.081 tutsağı değiştirmeyi kabul etti

Yemen warring sides

Yemen’in savaşan tarafları Pazar günü İsviçre’deki görüşmelerin ilk aşamasında 1.081 tutuklu ve tutuklu değişimi konusunda anlaştı.

Anlaşmaya yakın bir kaynak, Husi milislerinin 400 hükümet tutsağını serbest bırakacağını, Yemen hükümetinin ise 20 mahkum için karada yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere 681 Husi savaşçısını serbest bırakacağını söyledi.

Anlaşma, Mahpusların Değişim Anlaşmasının Uygulanmasına ilişkin Denetim Komitesi’nin bir hafta süren dördüncü toplantısından sonra geldi ve tarafların Şubat ayında Amman’da kabul ettikleri tahliye planına dayanıyor.

Tutuklu takas anlaşmasında, yaklaşık 350 kişilik mübadelenin ikinci safhasında yer alacak olan Başkan Abed Rabbo Mansour Hadi’nin kardeşi General Nasır da dahil olmak üzere dört VIP var.

Konuya yakın bir diplomatik kaynak Arab News’e göre, Yemen cumhurbaşkanı, kardeşinin de dahil olduğu ikinci grup kabul edilene kadar mahkum takasını kabul etmekte isteksiz davrandı.

Kaynak, Suudi Arabistan’ın savunma bakan yardımcısı Halid bin Salman’ın 1.081’li tutuklu değişimini kabul etmesi için Hadi’yi şahsen ikna etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Martin Griffiths, “Tarafları, tahliyeyle hemen ilerlemeye ve daha fazla tutukluyu serbest bırakmayı hızlı bir şekilde kabul etmek için bu ivmeyi inşa etmek için hiçbir çabadan kaçınmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.
Griffiths ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nden (ICRC) bir yetkili, ilk olarak Aralık 2018’de barış görüşmelerinde kararlaştırılan bir mahkum takas anlaşmasını denetleyen bir komiteye liderlik ediyor.

“Bugün imzalanan anlaşma, yıllarca ayrılmış olan ve yakında yeniden bir araya gelecek olan yüzlerce tutuklu ve aileleri için olumlu bir adım … Tüm tarafları, somut bir uygulama planı üzerinde anlaşmaya varmak için aynı aciliyetle devam etmeye çağırıyoruz. ICRC Ortadoğu bölge direktörü Fabrizio Carboni, bu operasyon kağıt üzerindeki imzalardan sahadaki gerçekliğe geçebilir ” dedi.

İsveç anlaşması, her iki taraf arasında bölünmüş yaklaşık 15.000 tutukluyu serbest bırakmayı amaçlayan bir mahkum takasını içeriyordu, ancak yavaş ve sadece kısmen uygulandı.

Husiler geçen yıl 290 mahkumu serbest bıraktı ve Suudi Arabistan 128 kişiyi serbest bırakırken, Taiz vilayetinde yerel olarak yürütülen bir takasla onlarca kişi serbest bırakıldı. Ocak 2020’de ICRC, Husilerin elindeki altı Suudinin serbest bırakılmasını kolaylaştırdı.

Yemen İnsan Hakları Bakanı Mohamed Askar, en son esir takas anlaşmasının Yemen’de barışa yol açacağını ve altı yıl süren savaşın ardından insan hakları ihlallerine son vereceğini umduğunu söyledi.

Anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra Askar, “Halkımızın çektiği acıları hafifletmek ve tüm Yemenliler için kalıcı ve kapsamlı barış sağlamak için çabalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Oxford Üniversitesi’nde Yemen analisti ve araştırma görevlisi olan Elisabeth Kendall, anlaşmanın 2018 sonunda Stockholm’de kararlaştırıldığı bildirilen 16.000 mahkumdan çok uzak olmasına rağmen, doğru yönde bir hareket olduğunu söyledi.

Kendall, Arab News’e verdiği demeçte, “Savaşan tarafların şu anda ne kadar kutuplaşmış olduğu ve çatışmanın ne kadar inatçı hale geldiği göz önüne alındığında, bu adım olumlu bir şekilde görülmelidir.

Ancak, daha önceki başarısız anlaşmalar savaşan taraflar arasında güvensizliğe yol açtığı için, bu “güven oluşturma önleminin” yalnızca uygulanması halinde etkili olacağı konusunda uyardı.

“Bir mahkum takası, barış görüşmeleri başlamadan önce savaşan taraflar arasında kapatılması gereken geniş uçurumun üstesinden gelmeye bile yakın değil.”

Kaynak: Uluslararası ajanslardan derlenmiştir

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.