Batıl İnançlar İyilik İçin Kullanılabilir mi?

9 mins read

Batıl inançlar, bilinmeyenle ilgili korku ve endişeyi hafifletmeye ve güvensiz hissettiklerinde insanları rahatlatmaya hizmet edebilir.

Şans, insanoğlunun onun işleyişine dair tüm araştırmalarında, kendini göstermenin pek çok yolunu bulmuştur – kara kediler, 13 sayısının ortaya çıkışı, at nalları, dört yapraklı yoncalar… liste hepsini hatırlamak için çok uzun.

Ancak, fiziksel dünyaya ilişkin bilimsel anlayışımız bize bu sabah yolunuza çıkan kara kedinin on dakika sonra çayınızı üzerinize dökmenizle hiçbir ilgisi olmadığını söylediği için, şans belki de bugünlerde pek revaçta değil.

Batıl İnançlar Nedir?

Batıl inançlar, genellikle açıklanamayan olaylara ilişkin alternatif bir anlayıştan kaynaklanan uygulamalar, inançlar ve atıflardır. Bunlara dışarıdan tanık olanlar tarafından mantıksız, doğaüstü veya bilim dışı olarak görülürler. Onlara göre batıl inançlar az ya da çok hokus pokus, algılanan sihir ve kadercilikten kaynaklanır.

Kedi suçsuzdur, ancak bu, kişinin hayatındaki rastlantısallıkla ilgili daha büyük sorulara yol açar. (Fotoğraf Kredisi : Pixabay)
Kedi suçsuzdur, ancak bu, kişinin hayatındaki rastlantısallıkla ilgili daha büyük sorulara yol açar. (Fotoğraf Kredisi : Pixabay)

Batıl inançlar, açıkça açıklanamayan olaylara ilişkin kusurlu algılardır. Bilişimizde rasyonel cevapları olmayan boşluklar olduğunda, bunları irrasyonel olanlarla doldururuz. Yani, bir sokakta yürürken yolunuza kara bir kedi çıkarsa ve hemen ardından çay döktüyseniz, kara kedileri kötü şansla ilişkilendirmeye başlayabilirsiniz.

Bir dahaki sefere kedi dostumuz yolunuza çıktığında ve siz kafanızı çarptığınızda ya da ayak parmağınızı çarptığınızda, zihniniz hemen çağrışıma geri dönecek ve bunu bir açıklama olarak pekiştirecektir.

Batıl İnançlar Bir Amaca Hizmet Edebilir mi?

Batıl inançlar, bir grup insan tarafından paylaşıldıklarında, özellikle de bu batıl inançlar köklü inançlarsa, çok önemli bir işlev görürler. Bir batıl inancı paylaşan bir toplulukta, paylaşılan inançlar üyeler arasında bir tür dayanışmaya neden olur. İnsanlar genellikle inançlarını ya da eylemlerini paylaşarak doğrulayan diğer insanları takdir etme ve etrafta kalma eğilimindedir.

Dolayısıyla, eğer bir topluluk yağmur tanrılarını memnun etmek için dans ederek kuraklığın önlenebileceğine inanıyorsa, o zaman bu ortak inanç ve eylem için bir araya gelecektir.

Batıl inançlar bu şekilde kültürel veya tarihi bir değere sahiptir ve bu nedenle kişinin mirası ve topluluğu ile ilişki kurmasına hizmet eder.

Batıl İnançlar Yararlı Olabilir mi?

Batıl inançlar iki yüzlüdür. Onlara kısa vadede bakarsanız, onlara inananlara rahatlık getirirler. Plasebo etkisi gibi, batıl inançlar da işler yolunda gitmediğinde bir tür güvence verir, hatta bazen günah keçisi olarak hareket eder ve işler yolunda gittiğinde de bir tür nedensel açıklama getirir (iyi şans tılsımı veya faaliyeti anlamında).

Sahte bir güvenlik hissi uyandırırlar, öyle ki hayatınızda olup bitenlerden sizin kontrolünüz dışındaki güçler sorumlu hale gelir. O zaman yapabileceğiniz tek şey, istediğinizi elde etmek için bu güçleri yatıştırmak, dahil etmek veya onlardan kaçınmaktır (örneğin, bir sonraki iş görüşmenizin olduğu gün kara kedilerden kaçınırsınız).

Aslında, doğaüstünün kötü büyüsünden kaçınmak için, belki de kişinin kontrolünün ötesinde olanın bilinemez veya doğrulanamaz doğasından kaynaklanan bir şey, batıl inançlar soyut bir fikrin fiziksel bir tezahürünü üreterek onu daha az korkutucu hale getirir.

Kötülükleri jestlerle savuşturmak, uğursuz güçleri uzak tutmak için limon ya da sarımsak kullanmak ve kabusları uzak tutmak için rüya kapanları asmak, aslında kötü niyet ve canavarlarla savaşmak yerine zihni rahatlatmaya çalışır.

Batıl İnançlar İyilik İçin Kullanılabilir mi? 1
Açıklanamaz olanı açıklamak için batıl inançlar kullanılır. (Fotoğraf Kredisi : Pixabay)

Batıl İnançlar İnananlar İçin Zararlı Olabilir mi?

Uzun vadede, olaylar hakkında sağlıksız veya kaderci bir şekilde durağan görüşlere yol açabilirler, bu da sorumluluğun koşullardan doğaüstüne (oldukça mantıksız bir şekilde) kaydırılabileceği anlamına gelir.

Dolayısıyla, ne zaman kara bir kediyle karşı karşıya gelseniz ve ardından talihsiz bir şey olsa, zihniniz işlerin neden ters gittiğini rasyonel ve derli toplu bir şekilde düşünüp anlamak yerine, hemen kediye geri dönecek ve onu suçlayacaktır.

Bu bir sorundur, özellikle de söz konusu batıl inanç şiddet veya zulmü teşvik ediyorsa. Batıl inançlar herhangi bir şekil veya biçimde kontrol dışı güçlere körü körüne inanmaya dönüştüğünde, iç çatışmaları teşvik edebilir. Bilimi ve sağduyuyu aktif bir şekilde göz ardı ederek rasyonel düşünceyi bastırmaya başlayabilirler. Ayrıca bu kör inanç, inananları manipüle etmek için bile kullanılabilir.

Ancak batıl inançların hepsi kötü olmak zorunda değildir. Bazen olumlu batıl inançlar (dört yapraklı yonca bulmak gibi) olumlu çağrışımlara yol açabilir. Öyle olabilir ki batıl (ama tesadüfi) bir olay o kişiyi motive eder ve güven verir. Örneğin bir sporcu, uğurlu tılsımını takmanın kazanmasına yardımcı olduğunu fark ederse, bir sonraki maç gününde uğurlu tılsımını takarak daha iyi performans göstermeye motive olabilir.

Sonuç

Batıl inançlar kendinizi güvende hissetmenizi sağlayabilir ve bir şey için acil bir nedene ihtiyaç duyduğunuzda işe yarayabilir, ancak doğruyu söylemek gerekirse, biraz iç gözlemin kimseye zararı olmaz. Bir tutam gerçeklik ve bir miktar doğaüstü (elbette bireysel tercihlere bağlı olarak) uzun bir yol kat eder.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386