Omikron neden daha hızlı yayılıyor?

3 mins read
Why is Omicron spreading faster than other variants?

Omikron neden daha hızlı yayılıyor?

Türkiye’de olumsuz ekonomik gelişmelerin ardından artık ülke olarak Covid-19 salgınını konuşmaz olduk. Dünya’da da artık giderek daha az gündemi işgal ediyor. Fakat dünya bir yandan pandeminin etkilerini yaşıyor. AB ülkeleri yeniden kapanmaya hazırlanyorlar sınırlar kapanıyor, aşılar tartışılıyor. Özelikle yeni varyantla birlikte olumsuz hava tekrar yükselmeye başladı. Peki, Omikron neden daha hızlı yayılıyor?

Why is Omicron spreading faster than other variants?

Hong Kong Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yapılan yeni çalışmada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğrayan varyantı Omikron’un, soluk borusundan akciğerlere giden ana tüp olan bronştan alınan doku örneklerinde orijinal virüs ve Delta varyantından yaklaşık 70 kat daha hızlı çoğaldığı görüldü.

The Guardian gazetesinin haberine göre, söz konusu ekip, Omikron ve Delta varyantlarının görüldüğü bazı hastalardan alınan doku örneklerini 24 saat süresince inceledi ve Omikron’un Delta’dan yaklaşık 70 kat daha fazla çoğaldığını tespit etti.

Bronş üst solunum sistemi olmasa da, bilim insanları bunun virüsün çok hızlı bir şekilde çoğalmasına ve enfeksiyonları daha kolay bulaştırmasına yol açabileceğini söyledi.

Ancak araştırmacılar, yeni varyantın akciğer dokusunda 10 kat daha yavaş büyüdüğünü ve bunun hastalık şiddetinin azaldığının bir göstergesi olabileceğini söyledi.

Çalışmayı yöneten Michael Chan Chi-wai, “Sonuç dikkatle yorumlanmalı. Çünkü şiddetli hastalık sadece virüsün ne kadar hızlı çoğaldığına değil, aynı zamanda bir kişinin bağışıklık tepkisine ve özellikle bağışıklık sisteminin çalışıp çalışmadığına göre belirlenir” dedi.

Öte yandan, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Rochelle Walensky, dün yaptığı açıklamada, ön verilere göre Omikron’un Delta’dan daha bulaşıcı olduğunu söyledi.

Walensky, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, yetkililerin huzurevinde kalanlar arasındaki vaka artışını izlemeye başladığını bildirerek, tam aşı olan ve takviye doz alanlar arasında vaka oranının on kat daha düşük olduğunu dile getirdi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.