Oğuzhan Asiltürk kimdir?

5 mins read
Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Oğuzhan Asiltürk, tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti. Peki Oğuzhan Asiltürk kimdir?

İlk ve ortaokulu, liseyi Malatya’da okudu. Üniversite eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde tamamladı.

Mühendislik, 14 ve 15. Dönem Ankara; 19, 20 ve 21. Dönem Malatya milletvekili olarak İçişleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları yaptı. Evli ve dört çocuk babasıdır.

Milli Görüş

Milli Görüş’ün önde gelen isimlerinden Oğuzhan Asiltürk, siyasi hayatı boyunca Necmettin Erbakan’a yol arkadaşlığı yaptı, 5 dönem milletvekilliği, CHP-MSP koalisyonu ile Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Siyasi Hayatı

MSP Davası sebebiyle bir yıl gözaltında kaldı. Sonra yargılandı ve beraat etti. 10 yıl süreyle siyasetten yasaklandı. Yasağı 1987 Anayasa referandumu ile kalktı. Yasağı kalktıktan sonra ilk kongrede RP’nin genel sekreterliğine seçildi. 11 yıl sonra tekrar Malatya’dan milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın ölümünün ardından Saadet Partisi’nin YİK başkanlığına seçilen Asiltürk’ün, ayrıca kaleme aldığı “Sosyal Yapının Güçlendirilmesi” adlı bir kitabı bulunmaktadır.

10 yıllık siyaset yasağı 1987’de kaldırıldı

CHP-MSP koalisyonu ile Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlerinde bulunan Asiltürk, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından bir yıl gözaltında kaldıktan sonra yargılanarak beraat etti. Asiltürk’ün aldığı 10 yıllık siyaset yasağı 1987’de gerçekleştirilen halk oylamasında kaldırıldı.

Asiltürk, bazı siyasetçilere getirilen siyasi yasakların kaldırıldığı halk oylamasının ardından gerçekleştirilen ilk kongrede Refah Partisi’nin (RP) genel sekreterliğine seçildi.

Türkiye siyasetini yoğun biçimde meşgul eden askeri müdahaleler konusunda kendine has fikirler beyan eden Oğuzhan Asiltürk, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla orduda bulunan Anti-Amerikancı kadroların tasfiye edildiğini iddia etti. Yine 28 Şubat sürecinin de ordunun tamamına mâl edilemeyeceğini savunan Asiltürk, bir grup cuntacı generalin medya, iş adamları ve diğer siyasi partilerin de desteğiyle 28 Şubat sürecini başlattığını ifade etmektedir.

Refah’tan Fazilet’e geçiş

Refah Partisi ile yeniden seçimlere giren Asiltürk, 11 yıllık aranın ardından Malatya’dan milletvekili seçildi. RP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine Fazilet Partisi’ne geçen Asiltürk, Necmettin Erbakan’ın vefatı sonrasında, kurucuları arasında yer aldığı Saadet Partisi’nin YİK başkanlığına getirildi.

Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.

7 Ocak 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Asiltürk, Erdoğan’ın kendisine İstanbul Sözleşmesi’nin kalkacağını söylediğini belirtti. 20 Mart 2021’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye, İstanbul Sözleşmesinden çekildi.[9]

13 Eylül 2021 tarihinde Koronavirüse bağlı nefes darlığı nedeniyle Ankara Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Asiltürk, 1 Ekim 2021 tarihinde öldü.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.