Astım ve Covid 19

9 mins read
Astım ve Covid 19

Astım ve Covid 19

Astım ve Covid 19

Astımlı kişilerde, alt solunum yolu enfeksiyonları astım olmayanlara göre daha sık gelişir. Astımlı hastalarda LRT enfeksiyonu atakları daha uzun ve daha şiddetli olarak yaşanır.

Yetersiz kontrollü astımı olan kişilerde, solunum sisteminin viral enfeksiyonları, iyi kontrol edilen astımı olan kişilerden daha fazla akut semptomlara neden olur.

Dahası, rinovirüs enfeksiyonları astımın alevlenmesine neden olabilir. Bunun mekanizması, astımlı kişilerde gecikmiş ve yetersiz antiviral bağışıklık tepkileri, özellikle gecikmiş ve yetersiz bir interferon tepkisi gibi görünmektedir. İnterferonlar, enfekte olmuş hücrelerde viral replikasyonu önleyen ve antikor üretimini destekleyen antiviral sitokinlerdir.

Solunum enfeksiyonunda astım, bağışıklık işlevi ve klinik ciddiyet arasındaki ilişki göz önüne alındığında, astımın COVID-19’da ciddi sonuçlar için bir risk faktörü olarak tanımlanması bir ölçüde kaçınılmaz görünecektir.

COVID-19 hastalarında astım prevalansı

Pandeminin başlarında yayınlanan ilk vaka çalışmaları, astımı bir risk faktörü olarak göstermiyor gibi görünüyordu. Wuhan’dan gelen ilk raporlardan biri, şiddetli olarak kabul edilen 58 vaka dahil olmak üzere 140 COVID-19 vakasının klinik özelliklerini tanımladı. Bu kohortta, hastalar arasında kendiliğinden bildirilen astım tanısı yoktu. Benzer bir çalışma, yalnızca biri astımlı olan 290 laboratuvarca doğrulanmış COVID-19 vakasının klinik özelliklerini değerlendirdi.

Vaka serisi analizleri ilerledikçe astım, COVID-19 için ciddi sonuçlar için ek bir risk faktörü sunmaya devam etti. Bununla birlikte, bu tür çalışmalarda, kronik solunum hastalığı, diyabet ve kardiyovasküler hastalıktan sonra üçüncü en yüksek ölüm oranına sahipti. Bu tür çalışmalarda, astımı olan kişilerde solunum yolu hastalığı grubu olabilir, ancak özellikle astımlı olarak tanımlanmamıştır.

ABD’de COVID-19 ile hastaneye yatırılan büyük bir hasta kohortunun analizi, yüksek bir astım prevalansı gösterdi (% 14). Bununla birlikte, COVID-19 için bilinen diğer risk faktörleri, yaş, cinsiyet ve komorbid hastalıklar dahil olmak üzere kontrol edildiğinde, astım arasında anlamlı bir ilişki yokken, ancak cinsiyet, yaş ve komorbiditelere göre ayarlama yapılırken, astım ve hastaneye yatma riski arasında bir ilişki yok COVID-19 ile bulundu.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi tarafından yapılan daha sonraki bir analiz, hastanede yatan hastalar arasında% 17’lik bir astım prevalansı kaydetti, ancak yine, diğer hastalık faktörlerini kontrol etmedi. Örneğin, hastanede yatan astımlı hastalar arasında uyku apnesi, obezite ve yüksek tansiyon oranları daha yüksekti ve bu durum, astımdan ziyade COVID-19 riskine katkıda bulunabilecek koşulların bunlar olduğunu düşündürmektedir.

Astımda Morbidite ve mortalite riski

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, astımın COVID-19 ile enfekte olma riskini artırdığını ikna edici bir şekilde göstermedi. H1N1 kuş gribi salgını gibi önceki ve benzer pandemilerde, virüsle hastaneye kaldırılan astımlı hastaların hastanede daha az karmaşık bir klinik seyri vardı: ventilasyona ihtiyaç duymaları ve ölme olasılıkları daha azdı.

COVID-19 ile hastaneye yatırılan kişiler için klinik sonuçları karşılaştıran iki ABD tabanlı çalışma, astımı olan ve olmayan hastalar arasındaki ölüm oranlarında hiçbir fark olmadığını göstermiştir.

Kitlesel elektronik sağlık kaydı taraması ve biyo-banka verilerine dayanan Birleşik Krallık verileri, astım ile COVID-19 arasındaki ilişkinin daha karmaşık olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmalarda, önceki 12 ayda oral kortikosteroidlerin belgesel kullanımı olan astımlı hastalarda COVID-19’dan ölüm riski daha yüksekti, bu da astım şiddetinin bir göstergesi. Bu çalışma aynı zamanda farklı astım fenotipleri ve COVID-19 enfeksiyonu arasındaki ilişkileri de ele aldı.

İlginç bir şekilde, risk çoğunlukla alerjik olmayan astımla ilgiliydi. Alerjik olmayan astım ilginç bir şekilde SARS-CoV-2 virüsüne karşı koruyucu bir faktöre sahip olabilir. Bu astım fenotipi, bağışıklık sisteminin bir parçasını oluşturan eozinofillerin, yani kan hücrelerinin iltihaplanması ile karakterizedir.

Astım tedavisi için tavsiyeler

Astımlı hastalar, kişiselleştirilmiş astım eylem planlarını takip ederek astımlarını kontrol altında tutmayı hedeflemelidir. Bu, semptomların izlenmesini, reçeteli ilaçlarla devam etmeyi ve tepe akış ölçeri düzenli olarak kullanmayı içerir. Hastalar astım tetikleyicilerinden kaçınmalı ve kendi kendilerine tecrit etme ihtiyacı duymaları durumunda acil olarak reçeteli ilaç tedarik etmelerini sağlamalıdır.

Astım ve COVID-19 arasındaki etkileşimi çevreleyen güçlü bir fikir birliği eksikliği göz önüne alındığında, CDC astım yönetimi kılavuzlarında değişiklik yapmadı. Kortikosteroidlerin COVID-19 şiddetini artırdığına dair kanıt olmadığından alevlenmeler kortikosteroidlerle tedavi edilmeye devam edilmelidir. Bununla birlikte, kortikosteroidlerin astım alevlenmelerinin tedavisinde oldukça etkili olduğu çok açıktır.

Klinisyenler astım alevlenmesinin teşhis edilmemiş bir COVID-19 enfeksiyonundan kaynaklandığından endişeleniyorsa, rutin test prosedürleri izlenmelidir.

COVID-19 semptomları veya enfeksiyonu olan astımlı hastalar nebülizasyona ihtiyaç duyarsa, sağlık personeli, yüksek düzeyde kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve klinik alanların kapsamlı dezenfeksiyonu dahil olmak üzere aerosol oluşturan güvenlik prosedürlerini takip etmelidir. Evde nebulize olan COVID-19 teşhisi veya semptomları olan hastalar, bunları diğer hane üyelerinden ayrı yerlerde, tercihen dışarıda kullanmalıdır.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.