İsrail, Kudüs’teki Filistinlileri silmeye çalışıyor

15 mins read
İsrail, Kudüs’teki Filistinlileri silmeye çalışıyor

İsrail, Kudüs’teki Filistinlileri silmeye çalışıyor

İsrail, Kudüs’teki Filistinlileri silmeye çalışıyor
Jalal Abukhater

Biz Kudüslüler için, yorumcuların “şiddet döngüsü” klişelerini attığını, “sakinleşmeye dönüş” çağrısında bulunduğunu ve genellikle şiddet patladığında her iki tarafa da çağrıyı duymak açıkçası mide bulandırıcı. Ve son birkaç hafta içinde, onları bir kez daha duyduk. Kudüs’te iki eşit taraf yoktur.

Bu ifadelerle ilgili sorun, Kudüs’ün şiddetli işgal altındaki bir şehir olduğu gerçeğini beyazlatmaları ve işgalcisi İsrail’in yerli nüfusu yavaş yavaş kökünden sökme niyetini oldukça halka açık hale getirmesidir.

Bu anlamda şiddet, Kudüs sakinlerinin yaşamlarının kalıcı bir özelliğidir, dışarıdaki gözlemciler sokakları “sessiz” olarak algıladığında bile. Ve bu bir “her iki tarafın” gerilemesi meselesi değil.

Geçtiğimiz yıl özellikle Filistinli Kudüslüler için şiddetli geçti. COVID-19’un toplumumuz üzerindeki etkisi, İsrail makamlarının amansız taciz, tutuklama, ev yıkımı ve yerinden edilmesinin etkileriyle küçülüyor ve sonuçta kentin etnik temizliğini hedefliyor.

Filistinlilerin şehirdeki İsrail işgal yetkililerine duydukları öfke karşısında kimse şaşırmasın. Topluluğumuzun haklarına tecavüzleri sonsuzdur ve şiddetteki herhangi bir artıştan doğrudan sorumludur.

Ramazan ayının ilk günlerinde başlayan bu son şiddet olayında da durum böyledir.

Ramazan, dünyanın her yerinden Müslümanlar için özel bir zamandır, ancak Kudüs’te şenlik havası büyülüdür. Genç ve yaşlı Kudüslülerin dostları ve aileleri ile bir araya geldiği, şehrin sokaklarında dolaştığı, tatlılar aldığı, kahve içtiği ve ışık gösterilerinin, doğaçlama müzik şovlarının ve sokak performanslarının tadını çıkardığı bir zamandır.

Yılın başka hiçbir döneminde Kudüs’ün gece geç saatte canlandığını göremezsiniz. Filistinli Kudüslüler arasındaki güçlü ortak bağları yansıtan özel bir deneyim. Ve elbette, İsrail yetkililerinin Filistinlileri taciz etmesi ve şenliklerini bozması için favori bir fırsat. Bu yıl farklı değildi.

12 Nisan’da, Ramazan‘ın başlamasından bir gün önce, bir ay süren oruç başlamadan önce, son humus ve falafel kahvaltı yemeğimi Abu Shukri’de yemek için Şam Kapısı’nın merdivenlerinden Eski Şehir’e yürüdüm. Yolda İsrail yetkililerinin bir şeyler planladığına dair ilk işaretleri fark ettim. Şam Kapısı meydanının etrafındaki alan, banklar ve basamaklar metal barikatlarla kapatıldı. Son yıllarda dikilen üç polis garnizonu ile Şam Kapısı, askeri bir kampa benziyordu.

Filistinlileri üzmek dışında popüler bir Ramazan buluşma noktasında bu engelleri kurmanın hiçbir nedeni yoktu. Batı Şeria’daki Filistinlilerin Kudüs’ü ziyaret etmekten El Aksa’da namaz kılmaktan men etme kararı, aşı olmamasını bahane olarak öne sürerek Kudüslüleri daha da kızdırdı.

Tepki hemen geldi: 13 Nisan Ramazan ayının ilk günü çok sayıda genç İsrail işgalcisinin keyfi eylemlerini protesto etmek için Şam Kapısı’nda toplandı. Sonraki günlerde İsrail provokasyonları sürdükçe protestolar büyüdü. 22 Nisan’da yüzlerce aşırılık yanlısı Yahudi, İsrail polisinin koruması altında eski kente yürüdü ve “Araplara ölüm!” Filistin gençliği direnişlerinde acımasızdı.

Ramazan’ın on üç günü, 25 Nisan’da barikatlar düştü. O gece saat 9’dan biraz sonra geldim, insanların Teravih namazından sonra toplanmaya başladığı sıralarda. Büyük Filistinli kalabalık, işgal altındaki Şam Kapısı’nı geri almaya kararlı olarak yürüdü. İsrail polisi geri çekildi ve gençler daha sonra tüm barikatları kaldırmaya zorladı ve boşluğa döküldü. İlahiler söyleyerek, şarkı söyleyerek ve dans ederek, toprağımızdaki varlığımızı yeniden kanıtladık.

Ancak “zafer” acı tatlıydı. Yaklaşık iki hafta boyunca, Filistinli gençler acımasızca bastırıldı, dövüldü, bayıltma bombaları ve kötü kokulu “kokarca” tazyikli tazyikli su ile saldırıya uğradı ve gözaltına alındı. Ve yabancı medya bu dramatik görüntülere dikkat ederken, İsrail’in Kudüslilere karşı sürdürdüğü diğer sürekli vahşet kampanyalarını tamamen görmezden geldi.

Filistinli gençler kamusal alanlarının tecavüzüne direnirken, bazı Kudüslüler evlerinin acımasızca mülksüzleştirilmesiyle karşı karşıyaydı.

Kudüs’ün Şeyh Jarrah semtinde, 28 aileden 500 Filistinli, nesillerdir kendilerine ait olan evlerinden tahliye ediliyor. Şubat ayında bir mahkeme 27 kişinin yaşadığı altı Filistin evinin Yahudi yerleşimcilere teslim edilmesine karar verdi. Bu haftanın başlarında mahkeme, Filistinli ailelere Yahudi yerleşimcilerle “anlaşmaya varmaları” için dört gün verdi ve bu süre zarfında tahliyelerini geciktirmek karşılığında evlerinin sahibi olmaktan vazgeçeceklerdi.

Mahkeme kararının dehşet verici saçmalığı, İsrail’in acımasız işgalinin ve etnik temizlik politikalarının en önemli örneğidir. İsrail apartheid mahkemelerinde Filistinliler için adalet yok. Doğu Kudüs’te 200’den fazla aile, aleyhlerine açılan benzer davalar nedeniyle tahliye edilme riski altında.

Filistinli aileler direnme sözü verdiler. Mahkeme duruşmasından önce viral olan bir videoda, Şeyh Jarrah sakini Muna al-Kurd, Filistinlilerin evlerini çalma konusunda bir yerleşimciyle karşı karşıya gelirken, ağır bir Amerikan aksanıyla yanıt verdiği görülüyor: “Çalmazsam, başkası yapacak . ” El-Kürt’ün evinin yarısı 2009’da Yahudi yerleşimciler tarafından ele geçirilmişti.

Ev yıkımları, COVID-19 salgınının en kötü döneminde bile geçen yıl devam eden bir başka acımasız İsrail uygulamasıdır. Mart 2020’den bu yana Doğu Kudüs’te 163’ten fazla ev ve yapı yıkılarak 167’si çocuk 359 Filistinli yerinden edildi.

Şubat ayında Kudüs Belediyesi, Kudüs’ün Eski Şehri’nin bitişiğindeki Silwan mahallesinin el-Bustan bölgesinde 70 kadar Filistinli evine yönelik yıkım emirlerinin etkinleştirilmesini talep etti. İsrail belediyesi burada bir arkeolojik park inşa etmeyi planlıyor. Yıkımlar gerçekleştirilirse yaklaşık 1.500 Filistinli yerinden edilir.

Kudüs’ün son üç yıldır yıkımlardan en çok etkilenen bir mahallesi olan Jabal al-Mukaber, güney Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini Kudüs’e bağlayacak planlanan bir çevre yolunun yolunu açmak için yıkılan evlere ve ailelerin yerlerinden edildiğine tanık oldu. Yalnızca Haziran 2020’de Filistinlilere ait 23 bina yıkılarak 34’ü çocuk 57 kişi yerinden edildi.

El-Walaja’da yedi bina yıkıldı ve aileler bir İsrail milli parkının kurulması için yer açmaları için hiçbir uyarıda bulunmadan yerlerinden edildi. Sur Bahir bölgesindeki evler de İsrail yetkilileri tarafından keyfi olarak belirlenen “tampon bölgede” olduğu için yıkıldı.

İsrail şiddeti tahliyelerde ve ev yıkımlarında bitmiyor. Aynı zamanda, İsrailli yetkililerin Kudüslü Filistinlilere siyasi haklarını reddetmeye devam ettiği siyasi alana da uzanıyor. Düzenli olarak siyasi faaliyetlerde bulunan veya siyasi partileri temsil etmeye çalışan Filistinlilere saldırır ve tutuklarlar; Filistin Yönetimi (PA) yetkilileri bile taciz ediliyor.

Son günlerde İsrail hükümeti, başlangıçta 22 Mayıs’ta yapılması planlanan Filistin parlamento seçimlerinin yaklaşık 400.000 Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs’te de yapılmasına izin vermeyeceğini açık bir şekilde belirtti. İsrail polisi, Filistin seçimlerini teşvik eden olaylara düzenli olarak baskınlar düzenledi ve Filistinli milletvekili adaylarını tutukladı. Sonuç olarak, PA Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Doğu Kudüs’te yapılacak seçim sürecini açıkça reddettiğini gerekçe göstererek planlanan seçimleri resmi olarak erteledi.

Buna karşılık, Kudüs’te yaşayan İsrailliler son iki yılda dört kez oy verme özgürlüğüne sahipti ve bunların birçoğu, son zamanlarda “Araplara ölüm!” Diyen aynı Yahudi aşırılık yanlılarına oy pusulası veriyordu. sokaklarımızda.

Kudüs şimdilik haberlerden kaybolmuş olabilir, ancak işgalciler bizi yalnız bırakmadı. Sömürge şiddeti ortadan kalkmadı. Perşembe günü Şeyh Jarrah’daki Filistinli aileler evlerinden zorla tahliye edilmeyi ve derhal yerlerine Yahudi yerleşimciler getirilmesini bekliyor.

Haftasonu, Ramazan’ın Kudüs’teki El-Aksa camisinin en yoğun olduğu ve aynı zamanda İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal ettiği gün olan “Kudüs Günü” olarak adlandırdığı “Kudüs Günü” ile çakışan bir gecesi olan Kadir Gecesi. İsrailliler o günü, bizi sıkı bir tecrit altına alan İsrail polisi tarafından tamamen korunan El-Aksa’ya, sokaklarımızı yürüyerek ve baskınları yaparak kutladılar. Ama pasif olarak izlemeyeceğiz.

İsrail, Kudüs’teki Filistinlilerin hayatını bir sefalet ve sürekli bir mücadele haline getirmek için elinden geleni yapıyor. Bizi yok etmek için her şeyi yapar. Ama yapmayacağız. Her gün polis vahşeti, tutuklamalar, ev tahliyeleri ve yıkımları, yoksullaşma ve temel insan haklarının reddedilmesiyle karşı karşıyayız. İşgalcinin şiddeti hayatımızın kalıcı bir özelliğidir.

Ancak, İsrail bizi silmek için ne yaparsa yapsın, şehrimiz için savaşmaya ve orada kalmaya kararlıyız.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386