Yap Boz

4 mins read
Yap Boz

Yap Boz

Yap Boz

» Yazan: Saadet Fitoz Açıkalın

Minik oğlumla yapboza merak sardık, ama ne sarma! Bütün gün elimiz yapboz parçalarında.

Yapbozlar hayatın kendisini hatırlattı bana bugün. Hayatta da sürekli bir şeyleri bir araya getirmeye şekil vermeye çalışmıyor muyuz? Önce bir şekil veriyoruz, günlerce aylarca uğraştığımız oluyor bunun için. Sonra beğenmiyoruz verdiğimiz şekli, dağıtıyor ve sil baştan başlıyoruz. Bazen eskisinden iyi oluyor bazen de daha kötü. Bizim belli bir yerde gerekli gördüğümüz parçayı başkaları beğenmiyor, onun yeri orası değil, diyor. Kimi zaman biz istemiyoruz bir parçayı oraya koymayı, sonra bakıyoruz ki orada en gerekli parça oymuş meğer.

Hayata dair sevdiğim sözlerden bir tanesi şudur; ‘Silgi kullanmadan resim çizme sanatına hayat denir.’ Ne kadar da doğru bir söz. Geçen zamanın ağızdan çıkan sözün telafisi pek yok. Olup biteni değiştirmeye geçmişte kalana geri dönüp başka bir hale sokmaya kudretimiz yok. İnsan yaşadıklarından gördüklerinden ders almayı bilmeli ki onlardan bir şeyler öğrensin, görüp geçirdikleri bir işe yarasın. Bu, gençlik çağlarında pek olmasa da ilerleyen yaşlarda her insanda gerçekleşebilecek bir meleke. Bu melekeyi doğru kullanmayı da zamanla öğreniyor insan.

Zaman hızla geçiyor, bazı şeyler değişiyor. Hatta birçok şey değişiyor, hayat değişiyor. Arkadaşlar, geldiğimiz şehirler, yüzlerdeki ifadeler, ağızlardan çıkan cümleler, gözlerdeki bakışlar, tavırlar ve edalar değişiyor. Anlayışlar ,fikirler, iddialar, gerçekler ve yalanlar, doğrular ve yanlışlar değişiyor. İnsanoğlu, dün heyecanla savunduğu herhangi bir düşüncenin tam tamına zıddını bugün aynı hararet ve heyecanla savunuyor. Geride bıraktıklarımıza dönünce yüzümüzü daha iyi anlıyoruz bunu galiba.

İnsanlık tarihi hayatın ne olduğunu veya olmadığını anlamaya, anlatmaya çalışan felsefecilerle, fikir akımlarıyla dolu. Öyle zannediyorum  ki her birinin tarifi şu meşhur fili tarif etme hikayesindeki gibidir. Hepsi kendi bakış açısından hayatı anlamlandırmaya ve yorumlamaya çalışmış, birinin iddiasını bir başkası çürütmüş. Bu fikirleri öğrenmeye ihtiyacımız var mı bu başka bir yazının konusu olsa gerek. Bundan asla felsefeyi küçümsediğim anlaşılmasın.Sadece gerçekten uzun bir konu.

Bana göre ise hayat bir bütün, kocaman bir bütün.Her yönüyle değerli.Bizim için dünya hayatı, sonsuz ahiret hayatının bir tarlası, önsözü. En çok da bu yönüyle değerli.

Saadet Fitoz Açıkalın

İstanbul Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği  Mezunu. Çeşitli eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalıştı. Birçok sivil toplum kuruluşunda çalışmalar yapmaktadır