Karbonhidrat oranı yüksek bir diyet kalp hastalığı riskinizi artırabilir mi?

9 mins read
Karbonhidrat oranı yüksek bir diyet kalp hastalığı riskinizi artırabilir mi?

Karbonhidrat oranı yüksek bir diyet kalp hastalığı riskinizi artırabilir mi?

Dr. Mahshid Dehghan tarafından diyet sırasında karbonhidrat tüketiminin meydana getirdiği sağlık sorunlarını ele alan çalışmasıyla ilgili yapılan röportajı ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz…

Karbonhidrat oranı yüksek bir diyet kalp hastalığı riskinizi artırabilir mi?

Diyet araştırmalarınızı ne tetikledi?

Diyet, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörlerinden biridir. 2017’de Lancet’te PURE çalışmasının sonuçlarını yayınladık ve karbonhidrat sayısı ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi rapor ettik. Enerjisinin% 60’ından fazlasını karbonhidratlardan tüketenlerin daha yüksek mortalite ve CVD riskine sahip olduğunu bulduk.

Bir ay önce BMJ’de başka bir çalışmanın sonuçlarını yayınladık. Bu çalışmada karbonhidratların rafine, tam tahıllar ve pirinç kalitesi ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Düşük alım (<50 g / gün v> 350 g / gün) ile karşılaştırıldığında yüksek oranda rafine tahılların% 27 daha yüksek toplam ölüm riski,% 31 kardiyovasküler olmayan ölüm,% 33 majör kardiyovasküler hastalık ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu bildirdik. olaylar ve% 47 daha yüksek inme riski.

Bu çalışmada, glisemik indeksin genel olarak kronik hastalık ve özelde kardiyovasküler hastalık ile ilişkili karbonhidrat kalitesinin bir belirteci olarak herhangi bir değere sahip olma derecesini belirtmek istedik.

Düşük kaliteli karbonhidratların sağlık sonuçları üzerindeki zararlı etkisini daha iyi anlayarak erken ölüm ve KVH’yi önleyebileceğiz.

Sağlıklı ve dengeli beslenme sağlığımız için neden bu kadar önemli?

Diyet, kronik hastalıkların ve erken ölümün en önemli değiştirilebilir risk faktörlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalık, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki yükün% 80’iyle dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir.

Bu nedenle, kalitesiz beslenmenin etkisi bu bölgelerde ve dünyadaki düşük gelirli aileler arasında daha derin olabilir.

Lütfen düşük kaliteli karbonhidratlardan bazı örnekler verebilir misiniz?

Düşük kaliteli karbonhidratlı yiyecekler, tam tahıllara göre düşük miktarda lif, daha yüksek oranda rafine tahıl içerenleri içerir. Düşük kaliteli karbonhidratlar, yüksek glisemik indeksi olan rafine tahıllar (örn. Beyaz ekmek) gibi işlenmiş tahıllardır.

Buna karşılık, düşük glisemik indeksli besinler, meyve, sebze, baklagil ve tam tahıllar gibi zengin bir lif kaynağıdır. Düşük glisemik indeksli besinler kan şekerini kademeli olarak yükseltir ve bu da rafine tahıllardan daha sağlıklı olmalarının sebeplerinden biridir.

Karbonhidratlar ve kalp hastalığı konusundaki son araştırmanızı anlatır mısınız?

Prospektif Kentsel ve Kırsal Epidemiyoloji (PURE) çalışmasındaki 137.851 kişiyi içeren geniş bir prospektif kohort çalışmasından elde edilen verileri kullanarak, glisemik indeks ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Ortalama 9.5 yıllık takip süresinde yaklaşık 9000 ölüm ve 8000’den fazla kardiyovasküler hastalık kaydedildi.

Diyet bilgileri, çalışmanın başında ülkeye özgü bir gıda sıklığı anketi kullanılarak elde edildi. Çalışma popülasyonumuz benzersizdir çünkü Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Amerika, Afrika ve Asya’daki 20 düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeden insanları içermektedir.

Ne keşfetti?

Kapsamlı ayarlamalar yaptıktan sonra, yüksek glisemik indeksi olan bir diyetin tüm katılımcılarda sırasıyla% 28,% 25,% 14, daha yüksek inme riski, majör KV olayları ve kardiyovasküler hastalığa bağlı ölüm ile ilişkili olduğunu bulduk.

Dernekler,% 71 daha yüksek inme riski ve% 49 daha yüksek KV olay riski ile önceden var olan KVH olanlar arasında daha da güçlüydü. Glisemik yük ile ilgili sonuçlar benzerdi.

Coğrafi olarak çalışmanız bu türden en büyük çalışmadır. Bu tür bir araştırma için geniş ve beslenme açısından farklı bir popülasyonu incelemek neden önemlidir?

Çalışma popülasyonu benzersizdir çünkü Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Amerika, Afrika ve Asya’daki 20 düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeden insanları içerir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalık yükünün daha fazla olduğunu biliyoruz. CVD’nin% 80’i, kalitesiz karbonhidrat tüketiminin yüksek olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelir.

Bu nedenle, bu bölgelerdeki insanlar rafine tahıllar gibi yüksek glisemik indeksli gıda alımlarını azaltarak daha fazla fayda sağlar ve bu, yüksek gelirli ülkelerdeki düşük gelirli aileler için aynı olacaktır. Ayrıca, sonuçlarımız, farklı beslenme düzenlerine sahip farklı popülasyonlarda güçlüdür ve bu da bulguların geniş çapta uygulanabilir olduğunu göstermektedir.

İnsanlara diyetleri ve kalp sağlığı ile ilgili ne tür tavsiyeler verilmelidir?

Kepekli tahılların daha yüksek bir alımını teşvik ederken, daha az rafine edilmiş tahıl gevrekleri kombinasyonunun alımı teşvik edilmelidir. Daha iyi sağlık sonuçları için karbonhidratın miktarının azaltılması ve kalitesinin iyileştirilmesi şarttır.

Mümkün olduğunca sık olarak rafine tahıllar yerine minimum düzeyde işlenmiş gıdaları, daha fazla meyve, sebze, baklagil ve tam tahıl tüketimini teşvik ediyoruz.

Devam eden araştırmalarla, insanların zararlı diyetleri daha iyi anlayacağına inanıyor musunuz?

Yeni kanıtlar sağlıyoruz ve çok kültürlü nüfusu ile Kuzey Amerika’daki beslenme kılavuzlarının bu bulguları dikkate almasını ve bireyleri rafine tahıl ve şeker alımını azaltmaya ve tam tahıl alımını artırmaya teşvik etmesini umuyoruz.

Ayrıca, halk sağlığı politikaları, karbonhidrat tüketiminin çeşitli kaynaklarını teşvik etmelidir, yani her türden tahıl, bakliyat, kök ve yumru köklerinden ölçülü yiyecek tüketilmesi anlamına gelir. Bu mesajlar medya aracılığıyla da halka dağıtılmalıdır.

Kaynak link

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.