Kalem Tarihi: Kendini İfade Etmenin En Eski Biçimleri

4 mins read
Kalem Tarihi: Kendini İfade Etmenin En Eski Biçimleri

Kalem Tarihi: Kendini İfade Etmenin En Eski Biçimleri

Modern kalemlerin hepsini kalemle yazılmış eski bir Roma yazı aletine borçlu olduğunu biliyor muydun?

Kalem Tarihi: Kendini İfade Etmenin En Eski Biçimleri

Kalemin Tarihi

Modern kalemlerin hepsini kalem adı verilen eski bir Roma yazı aracına borçlu olduğunu biliyor muydunuz? Yazarlar bu ince metal çubuğu papirüs üzerinde hafif ama okunabilir bir iz bırakmak için kullandılar. Diğer erken stiluslar, aslında toksik olmayan grafitten yapılmış olsalar bile, hala kurşun kalem çekirdekleri olarak adlandırdığımız kurşundan yapılmıştır. Ancak kalem tarihi burada bitmiyor.



1564 yılında İngiltere, Borrowdale’de büyük bir grafit yatağının keşfedilmesinin ardından grafit yaygın kullanıma girdi. Kurşundan daha koyu bir iz bıraktığı için takdir edilen mineral, bir tutucu gerektirecek kadar yumuşak ve kırılgan olduğunu kanıtladı. Başlangıçta grafit çubuklar iplerle sarılmıştı. Daha sonra grafit oyulmuş tahta çubuklara yerleştirildi ve böylece ahşap kasalı kalem doğdu!

Nürnberg, Almanya, 1662’de ilk seri üretilen kurşun kalemlerin doğum yeriydi. Faber-Castell (1761’de kuruldu), Lyra, Steadtler ve diğer şirketler tarafından teşvik edilen, 19. yüzyıl sanayi devrimi boyunca gelişen aktif bir kalem endüstrisi.

Amerika Kıtasında Kalem Tarihi

Erken Amerikan kalemleri, Tennessee’de ve Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer bölgelerinde yetişen güçlü, kıymıklara dayanıklı bir ağaç olan Doğu Kızıl Sedir’den yapılmıştır. Kaynağa daha yakın olmak için, Kuzeyli üreticiler güneye göç ettiler ve sonunda, ABD kurşun kalem üreticilerinin en büyük yoğunluğu Tennessee’de fabrikalar kurana kadar odun fabrikaları kurdular. Bu güne kadar ABD’li üreticiler ağırlıklı olarak Güney’de yoğunlaşmış durumda.

Ancak 1900’lerin başlarında ek odun kaynaklarına ihtiyaç duyuldu. Kalem üreticileri, Kaliforniya’nın Sierra Nevada dağlarına döndüler ve burada bolca büyüyen ve üstün kalemler yapan bir tür olan Tütsü-sediri buldular. California Tütsü sediri kısa sürede dünya çapında yerli ve yabancı kalem üreticilerinin tercih ettiği ağaç haline geldi.

Tütsü-sedirin devamlı mevcudiyetini sağlamak için, orman işçileri ağaçların meşcerelerini dikkatli bir şekilde yönetmişler ve kereste şirketleri, sürekli verim temelinde Tütsü-sedir hasadı yapmayı taahhüt etmişlerdir. “Sürekli-verim” ormanın yıllık büyümesinin ormandan hasat edilen miktardan daha fazla olduğu anlamına gelir. Sürdürülebilir verim esasına göre yönetilen ormanlar bol ve sağlıklıdır ve gelecek nesiller için insanlar için odun ve hayvanlar için yaşam alanları sağlamaya devam edecektir.

kaynak: pencils

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.