Sanal Gerçeklik Gözlüğü En İyileri 2021

8 mins read
HTC Vive Cosmos

Sanal Gerçeklik Gözlüğü En İyileri 2021

Sanal gerçeklik, “çoğu insanın” satın aldığı yeni bir teknoloji olsa bile, ilgi çekici sanal dünyalara adım atmanın çarpıcı bir yolu olabilir. Oculus Quest 2’nin çoğu insan için en iyi kulaklık olduğunu düşünüyoruz çünkü kullanımı en kolay olanı ve en geniş oyun ve deneyim yelpazesine erişim sağlıyor.

Oculus Quest 2

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Önerileri
Fiyat: 5.190 TL – 7.000 TL

Sanal gerçeklik gözlüğü önerileri listemizin ilk sırasında Oculus Quest 2 bulunuyor. Oculus Quest 2 için en göz alıcı nokta 1832×1920 çözünürlüğe sahip olması diyebiliriz. 90 Hz yenileme hızının yanında böyle yüksek bir çözünürlüğe sahip olması müthiş performansların işareti gibi duruyor. Önceden de bahsettiğimiz 90 Hz gibi bir yenileme hızının önemini vurgulayan bir cihaz Oculus Quest 2.



Bir başka göze çarpan özelliği ise cihazın sık sık güncelleme alıyor olması. Herhangi ufak bir hatanın çabucak düzeliyor olması büyük bir artı. Sahip olduğu Snapdragon XR2 sayesinde herhangi bir güncellemede de performans kaybı yaşamıyorsunuz.

Cihaz ayrıca, bilgisayardan kablolu bir şekilde kullanılabilir durumda. Oculus Link sayesinde bunu kolay bir şekilde yapabiliyor ve oyun deneyimini üst seviyede yaşayabiliyorsunuz.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü En İyileri 2021 1
Fiyat: 3.000 TL

VR desteği artık PC oyuncuları için oldukça kolay bir şekilde ulaşılabilir halde. Ancak, konsol tarafında çeşitlilik oldukça az. Yeni bir konsol olan PlayStation 5’in de gelmesiyle birlikte, konsol için VR destekli cihazların artma ihtimali oldukça yüksek.

Neredeyse konsol tarafında rakipsiz olan PlayStation VR, 960×1080 çözünürlük ile geliyor. Her ne kadar çözünürlüğü pek yüksek olmasa da 120 Hz yenileme hızı sayesinde bu eksiyi nötr hale getiriyor. 100 dereceye kadar alan takip sistemiyle de oldukça iyi iş çıkarıyor.

Üstelik, ayrı olarak sahip olduğu kamera sayesinde de oyun çeşitliliği oldukça iyi durumda. Cihaz PS4 ve PS4 Pro için üretilmiş olsa da PS5’i de destekler durumda.

Oculus Rift S
Fiyat: 6.000 TL

Bir başka Oculus cihazı olan Oculus Rift S de kardeşi gibi oldukça iyi bir performans sergiliyor. Fiyatı Oculus Quest 2’ye göre biraz yüksek olan cihaz tahmin edeceğiniz gibi daha gelişmiş özelliklere sahip.

Oculus Quest 2’nin çıkışı ile birlikte fiyatında ufakta olsa düşüş yaşayan cihaz, PC için en iyi tercih diyebiliriz. Kablosuz bir şekilde PC ile bağ kurması sizin için önemli ise Oculus Rift S ilk tercihlerinizden biri olmalıdır.

Cihaz, 80 Hz yenileme hızına sahip. Bu, 90 Hz yenileme hızından düşük de olsa, gözlük oldukça iyi bir performans veriyor. 110 derece alan takibiyle de oldukça geniş açılara sahip Oculus Rift S. Geniş açılara ulaşabilen alan takibi, cihazın en öne çıkan özelliği.

HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

Fiyat: 9.000 TL

Fiyatı rakiplerine göre biraz yüksek olan cihaz son günlerde yayıncılar arasında oldukça popüler hale geldi. HTC firması, VR konusunda oldukça iddialı bir şekilde ilerliyor. Ürettikleri cihazlar da bu durumu gösterir şekilde. HTC, iki farklı model olan Vive ve Vive Pro ile oldukça iyi satış rakamlarına ulaşmıştı. Ancak, son çıkan Vive Cosmos’un satış rakamlarında diğer modellerden geri kalır bir yanı yok.

2880×1770 çözünürlüğe sahip cihaz rakiplerine kıyasla son derece başarılı. Valve firmasının da desteğiyle, görüntülerdeki bozulmaları en aza indiren gözlük 90 Hz yenileme hızına sahip. 90 Hz ve 2880×1770 çözünürlüğü bir arada görmek VR için büyük bir devrim diyebiliriz.

Ayrıca cihaz, diğer rakiplerine göre oldukça rahat. Cihazı kafanıza yerleştirme sırasında neredeyse hiçbir zorlukla karşılaşmıyorsunuz. Uzun süreli deneyimlerin ardından baş kısmında bir rahatsızlık bırakmıyor. Bunlara ek olarak cihaz, kablosuz şarja sahip.

Oyun çeşitliliğine gelecek olursak, HTC bu konuda oldukça geniş bir kataloğa sahip. Sahip olduğu uygulamalar sayesinde oyun sayısı son derece fazla.

Son olarak, bu cihazı telefonunuzdaki oyunlarla da kullanmak mümkün.

Valve Index

Valve Index
Fiyat: 33.000 TL

Sanal gerçeklik gözlüğü önerileri listemizdeki en pahalı cihaz olan Valve Index, yurtdışında 1000 dolarlık bir etiket ile bizi karşılıyor. Valve, Half-Life: Alyx ile VR’ı desteklediğini göstermişti. Bu cihaz ise Valve tarafında bizi daha fazla oyunun beklediğini gösterir nitelikte.

Belki de VR tarafında en iddialı olan cihaz 2880×1600 çözünürlük ile geliyor. Yenileme hızı ise 120 Hz ile oldukça yüksek. Cihaz alan takip sistemi dışında el hareketlerinizi de oldukça iyi şekilde takip ediyor. Böylece, her hareketinizi algılayan bu cihaz gecikmeleri en aza indiriyor.

Cihaza ek parça eklemek isteyecek olursanız HTC’nin Vive serisi ile uyumlu diye de ekleyelim. Biraz pahalı da olsa eğer en iyi VR gözlük ne diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı şüphesiz Valve Index.

En iyi yeni VR kulaklıklarını piyasaya çıktıkça burada yayınlamaya devam edeceğiz, bu nedenle güncellemeleri kısa süre sonra tekrar kontrol ettiğinizden emin olun.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.