İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

7 mins read
İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

 

Cuma günkü ilk alışveriş çılgınlığının ne zaman olduğunu biliyor muydunuz? İlk Kara Cuma, 19. yüzyıla kadar uzanıyor.

Muhtemelen şimdiye kadarki ilk iPhone’u biliyorsunuzdur, ancak Kasım ayının son Cuma günü gerçekleşen en büyük küresel alışveriş çılgınlığına ne dersiniz? Kasım ayının sonunda bir alışveriş çılgınlığına gittiyseniz , o sırada meydana gelen çılgınlığı bilmelisin. Ancak, ilk Kasım Alışveriş Çılgınlığı’nın kökenini biliyor muydunuz?



Kara Cuma nedir?

Kara Cuma, Amerika’nın en ünlü tatili olan Şükran Günü’nü takip eden ilk Cuma gününü anan bir alışveriş etkinliğidir. Ünlü alışveriş gününün amacı, Amerikalıları yaklaşan Noel sezonu için alışveriş yapmaya teşvik etmektir.

İlk Kara Cuma Neredeydi?

Köklerini ABD’ye bağlayabilsek de, alışveriş geleneği tüm dünyaya yayıldı. Avrupa ülkeleri de Kasım ayında geçen Cuma gününü heyecanla bekliyor. Bu, Noel öncesi alışveriş ateşinin ve inanılmaz tasarrufların başladığını gösteriyor.

Kara Cuma Adını Nereden Aldı?

Terim, 1960’ların başından beri Philadephia’da kullanılmaktadır. İnsanların o kadar çok satın aldıkları yılın gününü işaret ediyor ki, satıcıların mali kayıtları, karı işaret eden siyah mürekkepten kaybı işaret eden kırmızı mürekkepten siyaha dönüyor.Bu nedenle, Kara Cuma böyle adlandırılıyor – çünkü siyah mürekkep karı işaret ediyor, ancak adını aldığı başka bir teori var. Business Insider’a göre, iki tüccarın altın fiyatlarını artırdığı 1869’dan kaynaklanıyor. Sonuç olarak, bu kara bir gün olan borsada bir çöküşle sonuçlandı. İsminin kökeni hakkında bir başka teori ise çılgın trafik seviyelerinden kaynaklanıyor olmasıdır. İyi fırsatlar ve pazarlık fiyatları sonucunda insanlar sokaklarda fırtına gibi esiyor. Sonuç olarak hem yaya trafiği hem de araç trafiği karanlığa gömülür, Şükran Günü’nden sonraki hafta sonu olur. İnsanlar yüzde 90’a varan indirimli bir şeyler satın alabildiğinden, yılın en iyi alışveriş hafta sonu.

İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

Şükran Günü’nün tam olarak ne zaman alışveriş çılgınlığı günü olduğunu belirlemek zor olsa da, kesinlikle 19. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu süre zarfında, birçok büyük mağaza Noel temalı geçit törenlerine sponsor oldu. En ünlü Noel geçit törenlerinden biri, her yıl New York’ta düzenlenen Macy’s geçit törenidir. Pazarlamacılar Noel öncesi satışları artırmak için geçit törenlerini kullandılar. Şenliklerin ardından pazarlama satışlarına başlamak için yazılı olmayan bir kural haline geldiğinden, pazarlamacılar yeni bir trend başlattı. Bugün, hem gerçek mekanda hem de çevrimiçi mağazalarda, bu dönemde yüzde 10 ila 90 alışveriş indirimi verme geleneğini sürdürüyorlar.

Kara Cuma Hakkında En Önemli Gerçekler – En Ünlü Alışveriş Günü

1930’larda, pazarlamacılar Şükran Günü’nden önce mağazaların tanıtımını yapmama geleneğini izlediler. İnsanlar Kasım ayının son haftasında kutladılar. 1939’da Başkan Franklin D. Roosevelt Şükran Günü’nün Kasım ayının dördüncü haftasında yapılması gerektiğine karar verdi. Yani bazı yıllarda büyük mağazaların alışveriş günleri daha çok olur, ancak bazı insanlar yeni tarihi asla benimsemez ve Kasım ayının üçüncü haftasında Şükran Günü’nü kutlarlar.

Amazon Prime Günü nedir?

Ayrıca ABD perakende devi Amazon, Temmuz ayında “Prime Day” i icat etti. Kasım ayı sonuna doğru bir alışveriş çılgınlığı. Şirket, yalnızca Amazon Prime üyeleri için iki günlük alışveriş etkinliği düzenliyor.
Hangi Kara Cuma Şimdiye Kadarki En İyisiydi?

Hangi Kara Cuma Şimdiye Kadarki En İyisiydi?

İlk Kara Cuma Ne Zaman Oldu?

Walmart Black Friday 2018, yalnızca çevrimiçi satışlarda 6,22 milyar dolarlık bir rekor kırdı. Bu nedenle, Walmart Black Friday 2019, düzenlenecek en başarılı alışveriş etkinliklerinden biri olabilir

Öte yandan, Black Friday anlaşmaları 2018, tüm çevrimiçi ve fiziksel perakende satış yerlerinde gerçekleşiyordu. Örneğin, Best Buy en büyük anlaşmalardan birine sahipti.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386