Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor?

12 mins read
Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor?

Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor?

Japonya, intihar olaylarını dünyanın herhangi bir yerinden daha hızlı ve daha doğru bir şekilde bildiriyor. Çoğu ülkenin aksine, burada her ayın sonunda derleniyorlar. Covid salgını sırasında rakamlar rahatsız edici bir hikayeyi ortaya çıkardı.

Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor? 1

2020’de 11 yıldır ilk kez Japonya’da intihar oranları yükseldi. En şaşırtıcı olanı, erkek intiharları hafifçe düşerken, kadınlar arasındaki oranlar yaklaşık% 15 arttı.

Ekim ayında, Japonya’da kadın intihar oranı bir önceki yılın aynı ayına göre% 70’in üzerinde arttı.

Ne oluyor? Ve neden Covid salgını kadınları erkeklerden çok daha kötü vuruyor gibi görünüyor?



Sürekli kendini öldürmeye çalışan genç bir kadınla yüz yüze görüşmek rahatsız edici bir deneyimdir. İntiharı önleme konusunda çalışanlara yeni bir saygı kazandırdı.

Yokohama’nın kırmızı ışık bölgesinde, Bond Projesi adlı intihar önleme yardım kuruluşu tarafından yönetilen bir merkezde oturuyorum.

Masanın karşısında, kısa saçları olan 19 yaşında bir kadın var. Hareketsiz oturuyor.

Sessizce, hiçbir duygu hissetmeden bana hikayesini anlatmaya başladı. 15 yaşındayken başladığını söylüyor. Ağabeyi onu şiddetle taciz etmeye başladı. Sonunda evden kaçtı ama bu acı ve yalnızlığı sona erdirmedi.

Hayatına son vermek tek çıkış yolu gibi görünüyordu.

“Geçen sene bu zamandan beri birçok kez hastaneye girip çıktım,” dedi. “Kendimi defalarca öldürmeyi denedim, ama başaramadım, bu yüzden artık ölmeye çalışmaktan vazgeçtim.”

Onu durduran, Bond Projesi’nin müdahalesiydi. Ona yaşamak için güvenli bir yer buldular ve ona yoğun danışmanlık vermeye başladılar.

Jun Tachibana, Bond Projesi’nin kurucusudur. 40’lı yaşlarında amansız bir iyimserliğe sahip sert bir kadın.

“Kızların başı gerçekten dertte ve acı çekerken, ne yapacaklarını gerçekten bilemezler” diyor. “Biz buradayız, onları dinlemeye, anlatmaya hazırız – biz sizinle buradayız.”

Bayan Tachibana, Covid’in zaten savunmasız olanları kenara daha da yaklaştırdığını söylüyor. Personelinin son aylarda aldığı bazı üzücü telefon görüşmelerini anlatıyor.

Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor? 2
Bayan Tachibana, Bond Projesi’nin kadınlara ihtiyaç duydukları yardımı sağlamasını umuyor

“Ölmek istiyorum” ve “gidecek yerim yok” gibi birçok şey duyuyoruz “diyor. “Çok acı verici, çok yalnızım, ortadan kaybolmak istiyorum ‘diyorlar.”

Fiziksel veya cinsel istismara maruz kalanlar için Covid durumu çok daha kötü hale getirdi.

Bayan Tachibana, “Geçen gün konuştuğum bir kız babası tarafından cinsel tacize uğradığını söyledi” dedi. “Ama Covid yüzünden babası o kadar çalışmıyor ve evde çok fazla, bu yüzden ondan kaçış yok.”

‘Çok sıradışı’ bir model

Japonya’da 2008 bankacılık krizi veya 1990’ların başında Japonya borsasının ve emlak balonunun çökmesi gibi önceki kriz dönemlerine bakarsanız, etki büyük ölçüde orta yaşlı erkekler tarafından hissedildi. Erkek intihar oranlarında büyük artışlar görüldü.

Ancak Covid farklı, gençleri ve özellikle genç kadınları etkiliyor. Sebepler karmaşık.

Japonya, gelişmiş dünyadaki en yüksek intihar oranına sahipti. Son on yılda intihar oranlarını yaklaşık üçte bir oranında azaltmada büyük başarı elde etti.

Profesör Michiko Ueda, Japonya’nın intihar konusunda önde gelen uzmanlarından biridir. Son birkaç ayda keskin tersine tanık olmanın ne kadar şok edici olduğunu anlatıyor.

“Bu kadın intiharları çok çok sıradışı” diyor bana.

“Bu konuda bir araştırmacı olarak kariyerimde hiç bu kadar [bu kadar] bir artış görmedim. Koronavirüs salgınıyla ilgili en çok etkilenen sektörler, turizm ve perakende gibi kadınlardan oluşan sektörler ve gıda endüstrileri.”

Japonya, tek başına yaşayan bekar kadınlarda büyük bir artış gördü, çoğu hala oldukça geleneksel cinsiyet rollerini gerektiren evlilik yerine bunu seçiyor. Prof Ueda, genç kadınların sözde güvencesiz bir işte olma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

“Artık birçok kadın evli değil” diyor. “Kendi hayatlarını desteklemek zorundalar ve kalıcı işleri yok. Bu nedenle, bir şey olduğunda, tabii ki çok, çok sert vuruluyorlar. Kalıcı olmayan personel arasındaki iş kayıplarının sayısı o kadar çok ki son sekiz ayda. ”

Bir ay gerçekten öne çıkıyor. Geçen yıl Ekim ayında 879 kadın intihar etti. Bu, 2019’un aynı ayına göre% 70’in üzerinde.

Gazete manşetleri alarma geçti. Bazıları, Ekim ayında kadın ve erkeklerin toplam intihar sayısını (2.199), Japonya’da bu noktaya kadar Koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısı (2.087) ile karşılaştırdı.

Özellikle tuhaf bir şey oluyordu.

Geçen yıl 27 Eylül’de Yuko Takeuchi adlı çok ünlü ve popüler bir oyuncu evinde ölü bulundu. Daha sonra intihar ettiği bildirildi.

Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor? 3
Japon aktris Yuko Takeuchi, 40 yaşında kendi evinde ölü bulundu

“Ünlü bir intihar haberinin verildiği günden itibaren intihar sayısı artıyor ve yaklaşık 10 gün bu şekilde kalıyor” diyor.

“Verilerden, aktrisin 27 Eylül’deki intiharının önümüzdeki 10 gün içinde 207 kadın intihara daha yol açtığını görebiliyoruz.”

Yuko Takeuchi ile aynı yaştaki kadınların intiharlarına ilişkin verilere bakarsanız, istatistikler daha da net.

Bay Shimizu, “40 yaşlarındaki kadınlar tüm yaş grupları içinde en çok etkilenenlerdi” diyor. “Bu grup için (intihar oranı) iki katından fazla arttı.”

Diğer uzmanlar, ünlü intiharlar ile takip eden günlerde intiharlarda ani artış arasında çok güçlü bir bağlantı olduğu konusunda hemfikir.

Ünlü fenomeni

Bu fenomen Japonya’ya özgü değildir ve intihar haberinin bu kadar zor olmasının bir nedeni de budur. Ünlü bir intiharın hemen ardından, medyada ve sosyal medyada ne kadar çok tartışılırsa, diğer savunmasız insanlar üzerindeki etkisi o kadar büyük olur.

NPO’nun araştırmacılarından biri Mai Suganuma’dır. Kendisi de intihar kurbanı. Gençken babası intihar etti. Şimdi kendilerini öldüren diğerlerinin ailelerine destek olmaya yardım ediyor.

Ve Covid, virüse yenik düşenlerin akrabalarını yas tutamaz bıraktığı gibi, intihar kurbanlarının ailelerinin hayatını çok daha zor hale getiriyor.

“Aile üyeleriyle konuştuğumda sevdiklerini kurtaramama duyguları çok güçlü ve bu da çoğu zaman kendilerini suçlamalarına neden oluyor.” Mai Suganuma bana söyledi. “Ben de babamı kurtaramadığım için kendimi suçladım.

“Şimdi onlara evde kalmaları gerektiği söylendi. Suçluluk duygularının daha da güçleneceğinden endişeleniyorum. Japonlar başlangıçta ölümden bahsetmiyor. İntiharlar hakkında konuşacak bir kültürümüz yok.

Japonya şu anda sözde üçüncü bir Covid enfeksiyonu dalgası içinde ve hükümet ikinci bir olağanüstü hal emri verdi. Şubat ayına kadar uzatılması muhtemel. Daha fazla restoran, otel ve bar kapılarını kapatıyor. Daha fazla insan işini kaybediyor.

Kovid ve intiharlar: Japonya dünyaya bir uyarı mı veriyor? 4
Virüsün üçüncü dalgası, Japonya sokaklarının bir kez daha boş kalmasına neden oldu

Kaynak Link BCC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.