İlk Nobel Barış Ödülü’nü Kim Kazandı?

5 mins read
Alfred Nobel,
Alfred Nobel,

İlk Nobel Barış Ödülü’nü Kim Kazandı?

İlk Nobel Barış Ödülü dünyanın en prestijli ödüllerinden biri. Özellikle bilim dünyası için çok önemli. Bilim insanlarına hem manevi bir değer hem de verdiği maddi ödüllerle teşvik edici özelliğe sahip.

İlk Nobel Barış Ödülü'nü Kim Kazandı?
Alfred Nobel, dinamitin mucidiydi ve 355 farklı patente sahipti, dinamit en ünlüsüdür. Serveti ölümünden sonra ilk kez 1901’de Kimya, Edebiyat, Barış, Fizik ve Fizyoloji veya Tıp olmak üzere beş kategoride verilen Nobel Ödülü’nü oluşturmak için kullanıldı. Nobel Ödülü, yaygın olarak mevcut en prestijli ödül olarak kabul edilmektedir. Sentetik element nobelium ondan sonra seçildi. Adı, Nobel’in kendi kurduğu şirketlerle birleşmelerin torunları olan Dynamit Nobel ve AkzoNobel gibi günümüz şirketlerinde de varlığını sürdürmektedir.

Nobel Barış Ödülü’nü Kim Buldu?

Alfred Nobel, bir miras tasarlamak ve önemli hayırsever başarıları onurlandırmak için Nobel Barış Ödülü’nü yarattı. Alfred Nobel başarılı bir İsveçli iş adamıydı. İş yapmanın yanı sıra, Nobel aynı zamanda bir mucit, mühendis ve hayırseverdi ve bu nedenle, Nobel neredeyse tüm servetini son vasiyetinde paylaştı. Sonuç olarak, beş farklı Nobel Ödülü var ve her yıl ödüllendiriliyor.

İlk Nobel Barış Ödülü’nü Kim Kazandı?

Henry Dunant ve Frédéric Passy, ​​1901’de ilk Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Başarılarının bir sonucu olarak, Dunant ve Passy ilk Nobel Ödülü sahibi oldular.

Henry Dunant, İsviçreli bir aktivist ve insan yaşamını ve sağlığını korumaya yönelik uluslararası bir hareket olan Kızıl Haç’ın kurucusuydu. Dünyanın dört bir yanındaki insanların refahına yaptığı katkılar, ilk Nobel Ödülü sahibi unvanına katkıda bulundu ve ödülünü Fransız ekonomist ve Parlamentolar Arası Birlik kurucu ortağı Frédéric Passy ile paylaştı. Ayrıca Passy, ​​ilk Evrensel Barış Kongresi’nin başlatıcısıydı.

Okumaya devam et: Aşı etkinliği nedir?

Nobel Barış Ödülü Kategorileri

Nobel Barış Ödülü’nün yanı sıra, diğer dört tür Ödül vardır. Bunlar edebiyat, kimya, tıp ve fizikteki olağanüstü katkıların ödülleri.

Nobel Ödüllerinin Anlamı

Nobel Ödülleri edebiyat, kimya, tıp ve fizikteki en prestijli ödüllerdir. Asil sebepleri yüzünden. Ek olarak, Nobel Barış Ödülleri insanlığı ve insanlık başarılarını kutluyor. Dahası, Nobel Barış Ödülü asırlık bir mirasa sahiptir.

Para Ödülü Nereden Geliyor?

Nobel’in varlıklarının% 94’ü ilk önce Nobel ödüllerini finanse etti ve bunların hepsini vasiyetinde bıraktı. Nobel Vakfı adlı bir kuruluş, fonları 1900’den bugüne kadar yönetiyor. İlk Nobel Ödülü töreni, İsveç ve Norveç’te gerçekleşmeden önce neredeyse altı yıl beklemek zorunda kaldı. O zamandan beri birçok tartışmaya konu oldu. Örneğin, bazılarına göre Barış Ödülü, Alfred Nobel’in iradesinin aksine, artık siyasallaştı.

Bazı Tarihsel Tartışmalar

Ayrıca Vietnamlı diplomat ve politikacı Lê Đức Thọ ödülü reddederken, Amerikalı siyaset bilimci ve diplomat Henry Kissinger, Ödül parasını hayır kurumlarına verdi. Listedeki en önemli kişi Mahatma Gandhi’dir. Hintli bir aktivistti ve İngiliz sömürge yönetimine karşı hareketin lideriydi.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.