Afganistan Bamyan kentinde bombalı saldırı 14 kişiyi öldü

4 mins read
Afganistan Bamyan kentinde bombalı saldırı 14 kişiyi öldü

Afganistan Bamyan kentinde bombalı saldırı 14 kişiyi öldü

Mağdurlar arasında 12 sivil ve iki trafik polisi, 45’i yaralandı.

Yetkililere göre, orta Afganistan’daki Bamiyan kentinde iki patlama meydana geldiğinde en az 14 kişi öldü.

Adı geçen eyaletin polis şefi Zabardast Safai Salı günü yaptığı açıklamada, patlayıcıların başta Şii Hazara etnik azınlığın pek çok mensubunun yaşadığı şehirdeki ana pazarlardan birinde bir yolun kenarına gizlendiğini söyledi.

Okumaya devam et:

Kurbanlar arasında 12 sivil ve iki trafik polisi vardı.

Safai, yaralanan diğer 45 kişinin çoğunlukla yakındaki bir restoran ve dükkanlardan olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı’na göre, sabah trafiğinin yoğun olduğu saatlerde patlamalar pazaryerini yarıp geçti.

Sözcü Tarık Arian, kalabalık bir pazarda patlamalara iki manyetik bombanın neden olduğunu ve bunu “affedilemez bir suç” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Bamyan’daki devlet hastanesi başkanı Faroguddin Amiri, Anadolu Ajansı’na telefonla verdiği demeçte, patlamaların mağdurları arasında kadın ve çocukların olduğunu söyledi.

Acil bir sorumluluk iddiası yoktu. 2001 sonlarında devrilmesinden bu yana dış destekli Kabil yönetimine karşı isyan yürüten Taliban, bombalama olaylarına karıştığını yalanladı.

Yerli ve yabancı turistler arasında ünlü bir turizm beldesi olan Bamyan, merkezi dağlardaki uzak konumu nedeniyle uzun zamandır aksi halde huzur dolu ülkenin nispeten en güvenli köşelerinden biri olarak görülüyordu.

Hakim yerel kabile Hazara, hükümdarlıkları sırasında binlerce Hazara’yı katleten çoğunluğu etnik Peştunlardan oluşan Taliban’a karşı çıktı.

Esas olarak Şii azınlık, genellikle 1990’larda Afganistan’daki IŞİD üyesi gruplar ve ayrıca Taliban tarafından hedef alındı.

Kabil gibi şehirlerde, Hazaralar mahallelerinde, Mayıs ayında başkentte bir hastanenin doğum koğuşuna yapılan ve birkaç annenin ölümüne neden olan şiddetli gün ışığında saldırı da dahil olmak üzere tekrarlanan saldırılara tanık oldu.

Birleşmiş Milletler’e göre, barış bulma çabalarına rağmen hükümet güçleri ile Taliban arasındaki yoğun çatışmalar devam ederken, bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 6.000 Afgan sivil öldürüldü veya yaralandı.

Düzinelerce ülke Salı günü Cenevre’de düzenlenen bir konferansta Afganistan’a milyarlarca dolar yardım sözü vermeye başladı ve hükümet ile Taliban arasında yakın zamanda başlayan barış müzakerelerinin yaklaşık yirmi yıllık savaşı sona erdireceğini umdu.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.