Libya’daki rakipler geçici hükümetle ilgili ikinci tur görüşmelere başladı

5 mins read
Libya'daki rakipler geçici hükümetle ilgili ikinci tur görüşmelere başladı

Libya’daki rakipler geçici hükümetle ilgili ikinci tur görüşmelere başladı

Libya'daki rakipler geçici hükümetle ilgili ikinci tur görüşmelere başladı
Stephanie Williams Pazartesi günü çevrimiçi toplantıya başkanlık etti [Dosya: Zoubeir Souissi / Reuters]

BM’ye göre, geçiş hükümeti çatışmalı ülkeyi önümüzdeki yıl Aralık ayında seçimlere götürecek.

Birleşmiş Milletler’e göre, Libya’daki rakipler, çatışmalardan muzdarip ülkeyi önümüzdeki yıl Aralık ayında seçimlere götürecek bir geçiş hükümeti seçme mekanizması üzerine ikinci tur görüşmelere başladı.

BM’nin Libya elçisi Stephanie Williams, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun çevrimiçi toplantısına, Tunus’taki müzakerelerin ilk turunun bir yürütme otoritesinin adını vermemesinden bir hafta sonra, Pazartesi günü başkanlık etti.


Okumaya devam et:


75 üyeli forum, 24 Aralık 2021’de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması için bir anlaşmaya vardı. Ayrıca, “seçimin anayasal temeli” üzerinde çalışmak üzere gönüllü bir hukuk komitesi kurmayı da kabul etti.

Siyasi forum, 2011 yılında uzun süredir hükümdarı Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ve öldürülmesinden sonra petrol zengini Kuzey Afrika ulusunu saran kaosa son verme çabasıydı.

Libya’daki BM misyonu geçen hafta, forumdaki bazı katılımcılara geçiş hükümetinin bir parçası olmak için belirli isimlere oy vermek için rüşvet verildiği iddialarını araştırdığını söyledi.

Misyon kimsenin adını vermedi, ancak müzakereleri engelleyen kişilere uluslararası yaptırımlar uygulama sözü verdi.

Barışçıl yerleşim

Forum, Libya’nın ihtilafına barışçıl bir çözüme ulaşmak için yoğun bir uluslararası girişimin ortasında gerçekleşti. Önceki diplomatik girişimlerin hepsi çöktü.

Libya, başkent Trablus’ta BM tarafından tanınan bir hükümet ile doğudaki rakip yetkililer arasında bölünmüş durumda.

İki taraf, yerel milislerin yanı sıra bölgesel ve yabancı güçler tarafından destekleniyor.

Ülkenin savaşan tarafları, geçtiğimiz ay Cenevre’de BM aracılığında, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin üç ay içinde Libya’dan ayrılmalarını içeren bir ateşkesi kabul etti.

Ateşkes anlaşmasını imzaladıktan bir ay sonra yabancı güçler ve paralı askerler konusunda ilerleme kaydedilmedi.

BM uzmanlarına göre, aralarında Ruslar, Suriyeliler, Sudanlılar ve Karadalıların da bulunduğu binlerce yabancı savaşçı her iki tarafça Libya’ya getirildi.

Birleşmiş Milletler misyonuna destek gösterisinde, Pazartesi günü Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık, herhangi bir açıklama yapmadan, çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin önünde duran herkese karşı “önlem almak ”la tehdit ettiler.

Ortak bir açıklamada, dört Avrupa ülkesi Libya taraflarını “ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulamaya” ve üzerinde anlaşmaya varılan “petrol gelirlerinin adil ve şeffaf kullanımı için bir mekanizma” bulmaya çağırdı.

Eylül ayında, doğudaki yetkililerle müttefik bir dönek komutan olan Halife Hafter’e sadık güçler, ülkenin hayati önem taşıyan petrol yatakları ve terminallerine aylarca süren ablukanın sona erdiğini duyurdu.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386