İlk Para Birimi Neydi?

9 mins read
İlk Para Birimi Neydi?

İlk Para Birimi Neydi? Para Nedir? Parayı Kim Buldu?  Tarihsel Bakış

Son zamanlarda aldığınız ücretsiz olan her şeyi düşünün. Biraz zorlayıcı. Bunun nedeni, insan ekonomik sisteminin bir şeyler karşılığında para değişimine dayanmasıdır. Ama ilk para biriminin ne olduğunu biliyor muydunuz? Şimdiye kadarki ilk para birimine daha yakından bakmadan önce, kağıt parçalarını mallar için takas etme aşamasına nasıl geldiğimize bakalım.

İlk Para Birimi Neydi?

Doğal olarak, paranın ne olduğunu düşündüğünüzde, muhtemelen kafanızda bozuk paralar ve faturalar vardır. Ancak, paranın olduğu başka bir şey var mı?

Okumaya devam et:

Para Nedir?

Investopedia’ya göre para, “bir ekonomide işlemsel amaçlar için genel olarak tanınan bir değişim aracı olarak işlev gören bir ekonomik birimdir. Para, işlem maliyetini düşürme hizmeti, yani isteklerin çift tesadüfünü sağlar. Para, piyasa katılımcıları tarafından bir mübadele aracı olarak benimsenecek fiziksel bir mülke sahip olan bir meta biçiminde ortaya çıkar.

İlk Para Birimi Neydi?

İlk para birimi para değildi. İnsanlar başka mallar elde etmek için farklı mallarla takas yaptılar. İlk ticaret kullanılmış hayvanlar ve hayvansal ürünler.
20. yüzyıla kadar insanlar çiftlik hayvanlarını ve bitkileri para olarak kullandılar. Örneğin, bir inek birkaç yüz pound tahıl karşılığında değiş tokuş edilirdi.

Parayı Kim Buldu – Tarihsel Bakış

Meta borsası her zaman pratik olmadığından, belirli mal türleri için takas imkânsız hale geldi. Ayrıca, insanlar her zaman öğelerin fiyatı konusunda hemfikir olamıyorlardı veya hiç ticaret yapmak istemiyorlardı. Emtia parasının, kendi içinde değeri olan eşyaların yaratılmasına yol açtı ve bunları Eski Afrika ve Çin’deki deniz kabukları gibi diğer eşyalarla takas edebilirsiniz.

İlk Para Birimi Emtia mı?

Malların taşınması pratik olmadığı ve depolanması sorunlu olduğu için. Dahası, insanlar malları için her zaman doğru değeri aldıklarından emin değillerdi. Böylece, paranın ancak başka herhangi bir ürünün evrensel eşdeğerini kalıcı olarak temsil edecek bir meta haline gelebileceği sonucuna vardılar.  Değerli metal para birimi bu şekilde icat edildi. İnsanlar bu amaçla her türlü değerli metali kullandılar. Pek çok avantajı var: aynı büyüklükte parçalara ayırabilirsiniz, onu pratik kullanım nesnelerine eritebilirsiniz, diğer ürünlerden daha az bozulur ve daha az yer kaplar. Bu değerli metal parçaları, Antik Çin‘de M.Ö. 1000 yılından sonra bronz bıçak ve maça şeklinde ortaya çıktı.

Bundan sonra, Zhou hanedanlığı döneminde deniz kabuğunun kopyalarını yapmaya devam ettiler. Bununla birlikte, ilk madeni para, MÖ 7. yy civarında Ege denizine yakın yerlerde, Hindistan ve Çin’de ortaya çıktı.

Hiç İlk Para Birimi?

Antik Lidyalılar, MÖ 7. yy’da (bugünkü Türkiye’nin konumu) daha büyük ölçekte ilk sikkeleri yarattılar. Yunanistan ve Pers İmparatorluğu kısa süre sonra kendi sikkelerini üretmek için onları takip ettiler. Öte yandan Çin, iki hanedan arasındaki aşamalı bir süreçte ilk kağıt parayı kullandılar.
Tang hanedanı (618-907) ve Song hanedanı (960-1279) tüccarlar için makbuzlarla ağır madeni para takas etti. Ancak yine de kağıt parayla birlikte madeni para kullandılar.

İlk Para Birimini Kim Oluşturdu?

İlk para biriminin Song hanedanı tarafından yaratıldığını söyleyebiliriz. Bir tür kağıt para veya banknot olan Jiaozi olarak adlandırıldı. Song Hanedanı aynı zamanda ilk döviz borsasını da yarattı.

Paranın Kısa Tarihi

Paranın tarihi uzun ve heyecan verici. Orta Çağ’da insanlar metal paralarını güvenlik için bankalara emanet etmeye başladılar. Bankalar, ihtiyaç duyduklarında paralarını toplayabilecekleri sertifikalar verdiler. Yavaş yavaş insanlar metal para yerine bu sertifikalar için ödeme yapmaya başladı. Ayrıca, banknotların gelişmesiyle birlikte Belçikalılar, 1531’de Antwerp’te ilk borsayı başlattı. Söylendiği gibi, kağıt para, depolama ve transfer için uygun olmayan metallerden veya emtialardan çok daha pratik ve daha hafiftir.

İlk Modern Kağıt Para Birimi Neydi?

İlk modern kağıt para birimi, altını veya gümüşü bir ödeme aracı olarak temsil ediyordu, çünkü onlara destek veriyordu. Başka bir deyişle, hükümetler ancak vaat edilen döviz kuru üzerinden altınla elde ettikleri kadar kağıt para çıkarabilirlerdi. ABD Başkanı Richard Nixon’un Gold Standard’ı kaldırdığı 1971’den bu yana, modern dünya parası maddi temelini kaybetti.

Birçoğu özel sektöre ait olan merkez bankaları, böylelikle sınırsız miktarlarda ihraç etme kabiliyetine teorik olarak sahip oldular.

Ülkeler Arası İlk Para Birimleri

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk para birimi Kıta para birimi veya Kıta Avrupası, 1775’ten sonra ortaya çıkan kağıt paraydı. Benzer şekilde, Avrupa’da ilk para birimi 1661’den kalma banknot biçimindeydi. İşte bugün en çok kullanılan ve en sık kullanılan 5 para biriminin listesi.

  • ABD doları (USD)
  • Euro (EUR)
  • Japon yeni (JPY)
  • İngiliz sterlini (GBP)
  • Avustralya doları (AUD)

Sıklıkla Kağıt Para Kullanır mısınız?

İlk para birimi insanların hayatını kolaylaştırsa da, bugün kağıt parayı gitgide daha az kullanıyoruz. Kredi kartları ve blockchain teknolojisi hızla onun yerini aldı. Bu şaşırtıcı ve ilk merkezi olmayan bankacılık sistemlerinden biri Revolut’tur. Bankacılık yapma şeklim tamamen değişti. Seyahat etmeyi seviyorsanız veya para gönderirken çok daha ucuz bir seçeneğiniz varsa – ücretsiz Revolut kartınızı 5 sterlin nakit başlangıç parasıyla birlikte buradan alın. Ancak mal satın alırken bozuk para ve kağıt para dağıtmak hala biraz çekicilik var. Bu tür parayı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aşağıdaki yorumlarda paylaşın!

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.