Afrika’nın COVID-19 salgınına verdiği başarılı yanıtı ne açıklıyor?

15 mins read
Afrika’nın COVID-19 salgınına verdiği başarılı yanıtı ne açıklıyor?
Image credit: Simon Wohlfahrt/AFP via Getty Images

Afrika’nın COVID-19 salgınına verdiği başarılı yanıtı ne açıklıyor?

Afrika’nın COVID-19 salgınına verdiği başarılı yanıtı ne açıklıyor?

Bu yazı Prof. Agnes Binagwaho, M.D., MPEd, Ph.D. (Ruanda, Kigali’deki Küresel Sağlık Eşitliği Üniversitesi’nin rektör yardımcısı) ve araştırma görevlisi Kedest Mathewos, Afrika ülkelerinin COVID-19’a karşı mücadelede neden Batılı meslektaşlarından çok daha iyi olduğunu açıklıyor.

2019’da Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi ülkeleri salgınlara hazırlık durumlarına göre sıraladı. Amerika Birleşik Devletleri en hazırlıklı ülke olarak tanımlanırken, çoğu Afrika ülkesi herhangi bir yeni sağlık tehdidi ile en az başa çıkabilecek ülke olarak kabul edildi.

Okumaya devam et:

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir?

Afrika’nın bu hazırlıksız bakış açısını daha da güçlendiren bir kıta olarak Afrika’nın COVID-19’a bağlı 10 milyon ölüme sahip olacağı tahmin edildi.

Bununla birlikte, Afrika ülkeleri 13 Kasım itibariyle dünya çapında vakaların yalnızca% 3.6’sına ve COVID-19 ölümlerinin% 3.6’sına katkıda bulunduğu için bu tahmin daha yanlış olamazdı.

Geçtiğimiz birkaç ayda bilim adamları, küresel sağlık uzmanları ve gazeteciler Afrika’nın salgına verdiği beklenmedik tepkiyi açıklamaya çalıştılar. Bununla birlikte, bu açıklamalar genellikle Afrika ülkelerinin salgına anında yanıt vermesinin ardındaki nedenleri kabul etmiyor.

Kıta düzeyinde hızlı tepki

Geçtiğimiz 11 ay boyunca sınırların bu krizin sağlık veya ekonomik sektörlerde yayılmasına engel olmadığını gördük. Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan salgın, şimdiye kadar 217’den fazla ülke ve bölgeye yayıldı. Ekonomik kriz hiçbir ülkeyi esirgemedi ve küresel ekonominin bu yıl% 5,3 küçülmesi bekleniyor.

Afrika ülkeleri, bu küresel salgına uyumlu bir yanıt verebilmek için kıtasal ve bölgesel işbirliğini geliştirdiler.

Afrika’da ilk COVID-19 vakasının tespit edilmesinden 10 gün önce 4 Şubat – Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kıtadaki pandemiye verilen yanıtı koordine etmek için Afrika Yeni Koronavirüs Görev Gücü’nü kurdu. .

Afrika CDC, 22 Şubat’ta COVID-19 salgınını tartışmak ve kıta çapında bir strateji üzerinde anlaşmak için kıtadaki 55 sağlık bakanıyla acil bir toplantı düzenledi.

Bu strateji, kıtadaki halihazırda stresli olan sağlık bakım sistemlerinin aşırı yüklenmesini önlemek için bulaşmanın önlenmesine ve topluluk yayılmasının azaltılmasına dayanıyordu.

Bu tür kıta liderliği üye devletlere rehberlik etmiş ve salgına uyumlu bir yanıt sağlamıştır.

Bölgesel düzeyde işbirliği

Bu kıtasal yaklaşım, bölgesel düzeyde işbirliği ile birleştirildi. En iyi örnek, Doğu Afrika Topluluğu (EAC) içindeki işbirliğidir. Afrika ülkelerinin ana odağının virüsün yayılmasını önlemek olduğu göz önüne alındığında, EAC, COVID-19 vakalarını sınırlar boyunca izlemek için bir Bölgesel Elektronik Kargo ve Sürücüler Takip Sisteminin oluşturulmasına yatırım yaptı.

Bu bölgedeki Ruanda gibi karayla çevrili bazı ülkeler, ilaç gibi temel malların taşınması için kamyonların sınır ötesi seyahatine güveniyor. Bu nedenle, sınır ötesi kontaminasyonu önlemek için bu sistem, bu ülkelerin kamyon sürücülerinin COVID-19 test sonuçlarını dijital olarak paylaşmalarına ve dolayısıyla enfeksiyonu olanları karantinaya alıp tedavi etmelerine yardımcı oluyor.

Bu sadece şeffaf bilgi paylaşımı için bir kanal oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda virüsü almış olabilecek asemptomatik temel çalışanları test etmek için gereken kıt kaynakların kullanımını en üst düzeye çıkarır. Ayrıca onları daha erken tedaviye götürmemize izin vererek iyileşme şansını arttırır.

Dahası, bu girişim kapsamında kamyon şoförlerinin cep telefonları, sürücülerin durduğu tüm yerleri izlemek ve nihayetinde toplulukları korumak için izleme aracı olarak kullanılıyor. Bu tür işbirlikçi sistemler, bölgedeki pandeminin durumuna ilişkin ortak anlayışa katkıda bulunur ve ülkelere pandeminin yayılmasını etkili bir şekilde durdurmaları için bir araç sağlar.

Kapanma önlemlerinin hızlı uygulanması

Batı dünyasındaki birçok ülke bilinen kanıta dayalı müdahaleleri hemen uygulamada başarısız olurken, çoğu Afrika ülkesi nüfuslarını korumak için bu konuyu ciddiye aldı.

Önleme stratejisini desteklemek için, ilk birkaç vaka bildirildikten sonra çok erken bir tarihte kilitlemeler ve sınır kapatmalar uygulandı. 15 Mart gibi erken bir tarihte, çeşitli Afrika ülkeleri sınırlarını kapattı, uçuşları iptal etti ve vaka akışını önlemek için katı kilitleme önlemleri aldı.

Ruanda’nın tepkisinin kilit noktası, bağlamsal faktörlerdeki değişikliklere ve ortaya çıkan durumlara hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneğiydi – örneğin, yüksek insidans oranına sahip bölgelerdeki kilitlenmeyi uzatmak, daha düşük vaka oranlarına sahip olanları açmak ve popüler kalabalık pazarları kapatmak ve yer değiştirmek. Tüccarlar daha az kalabalık bölgelerdeki daha küçük pazarlara yöneldiler.

Halk sağlığı önlemlerinin hızla benimsenmesi

Kapanma uygulanmasına ek olarak, çoğu Afrika ülkesi hızla el yıkama, maske takma ve sosyal mesafe gibi diğer kanıta dayalı önleme müdahalelerini benimsedi.

Ruanda’da hükümet, sosyal medya kanalları ve radyo gibi diğer geleneksel medya kaynakları aracılığıyla önleme yönergelerini iletti ve virüs ve önleme tedbirleri hakkında halkı bilinçlendirmek için toplum sağlık çalışanlarından yararlandı.

Halka açık yerlerde el yıkama istasyonları sağlandı ve okulların kapanması nedeniyle, insanları bu yönergelere uymaya teşvik etmek için öğrenci gönüllüler kullanıldı.

Bu açık iletişim kanalı ve toplulukların katılımı, toplumun halk sağlığı sistemine olan güvenini daha da artırdı – bir Wellcome Trust çalışmasıyla dünyadaki en yüksek sayı olarak tanımlanan – ve halkın önleme ve müdahale kurallarına bağlılığına katkıda bulundu.

Sosyoekonomik etkinin hesaba katılması

Ancak, düzenlemeleri basitçe uygulamak, uyumu sağlamak için yeterli değildir. Ruanda’da hükümet, sağlığın sosyal belirleyicilerine ilişkin teorik anlayışını uygulamaya aldı.

Kayıt dışı sektörün ekonomik çıktının% 64’ünü oluşturduğu bir ülkede, kilitlenme ekonomik faaliyetin aksamasına neden oldu ve insanların ailelerini desteklemek için gelir elde etmesini engelledi.

Ekonomik açıdan savunmasız nüfusları korumak

Hükümet, toplulukların savunmasız üyelerini belirlemek için yerel liderleri kullandı ve onlara yiyecek ve mali yardım sağladı. 19 Mayıs itibariyle, hükümet bu yardımı 20.000 savunmasız haneye sağlamıştı.

Üst düzey hükümet liderleri de bu dayanışma hamlesiyle Nisan ayındaki maaşlarını iptal ettiler – bu, birçok Ruandalı tarafından hızla takip edilen bir hareketti.

Ayrıca test, temas takibi, izolasyon ve karantina hizmetlerinin yanı sıra tedavi de ücretsiz olarak sağlandı. Diğer Afrika ülkelerinde de benzer örnekleri görebiliriz.

Örneğin, Etiyopya’daki Federal Konut Kurumu, COVID-19 salgını nedeniyle konut kirasında% 50 indirim yaptığını açıkladı. Bazı ülkeler savunmasız vatandaşlara ücretsiz su ve elektrik sağladı ve vergi tatilleri tanıdı.

Savunmasız kişilere yönelik bu tür destek tedbirleri, kendi başlarına önleme tedbirlerine uymayı göze alamayanların bunu yapabilmesinin anahtarıdır.

Yenilikçi teknolojileri kullanmak

Son olarak, birçok Afrika ülkesi COVID-19 pandemisine yanıt vermek için yenilikçi teknolojik araçları benimsedi.

Ruanda’da hükümet, kamusal alanlarda ve hastanelerde bireylerin ateşini ölçmek için robotlar kullandı; kitle iletişimi, gözetleme ve ilaç dağıtımı için dronlar; insan kaynakları ve mali kaynakları en üst düzeye çıkarmak için havuzlanmış testler.

Ayrıca, çeşitli ülkeler nakit değişimi sırasında gereksiz insan temasını önlemek için nakitsiz işlemleri benimsiyor.

COVID-19, Batı Afrika ülkelerinde bu süreci hızlandırdı, MTN Gana, MTN Nijerya, Vodafone Gana ve Sonatel Senegal gibi büyük tedarikçilerle mobil para işlem ücretlerini düşürdü ve MTN Ruanda da bunu yaptı. Özel sektörden gelen bu tür önemli yenilikler, hükümetin COVID-19 salgınına tepkisini destekliyor.

Beyaz üstünlükçü anlatıları kınamak

Çeşitli yayınlar, Afrika ülkelerinin COVID-19’a başarılı yanıtları için birkaç başka açıklama sağladı.

Bazıları, sanki kıtadaki iklim homojenmiş gibi, virüsün doğasına ve Afrika’daki sıcaklığa dayalı olduğu iddia edilen tahminler kullanarak, kasıtlı olarak Afrika’nın başarılarını baltalayan bir Batı üstünlüğü zihniyetine sahipti.

Bu iddiaların birçoğunun bilimsel dayanağı yoktur, bunun yerine hepimizin nedensellik kanıtlamadığını bildiğimiz korelasyonlara dayanmaktadır. Tabii ki, demografik yapı, coğrafi faktörler, önceden var olan antikorlar ve diğerleri gibi, bu az sayıdaki vaka ve ölüme katkıda bulunabilecek başka faktörlerin de olabileceğini inkar etmiyoruz. Aslında, onları incelemek herkesin yararınadır.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.