Soykırım kavramını yeniden düşünmemiz gerekiyor

3 mins read

Soykırım kavramını yeniden düşünmemiz gerekiyor

Soykırım kavramını yeniden düşünmemiz gerekiyor
Nazi suçlularının suçlarından yargılandığı Nuremberg davası sırasında 1946’da çekilmiş bir fotoğraf [AFP]

Soykırımı daha az istisnai olarak görmek, savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları daha ciddi bir açıdan görmemize yardımcı olabilir.

Soykırım kavramını yeniden düşünmemiz gerekiyor 1
Philippe Sands

Yetmiş beş yıl önce, 1945 sonbaharında, Nürnberg davası Mahkeme Salonu 600 Adalet Sarayı’nda açıldı. İlk gün, yeni bir kelime ilk kez bir mahkemede söylendi: “soykırım / genocide”

Polonyalı avukat Raphael Lemkin tarafından icat edilen kelime; “ırk, din veya milliyet nedeniyle grupların yok edilmesine atıfta bulunuyor” yayıldı.

1948’de, soykırımı önlemek ve cezalandırmak için dünyanın ilk modern insan hakları antlaşması kabul edildi. 1990’larda ise Yugoslavya ve Ruanda’daki olaylardan sonra faillerin yargılanması için bir dayanak olarak kullanıldı.

Okumaya devam et:

Ancak soykırım kavramı canlanıp geliştikçe, bazı olumsuz etkileri de oldu: İspatlanması çok zor bir suçtur; tüm grupları kapsamaz (cinsel yönelim veya siyasi bağlantıya dayalı olanlar gibi); ve “suç suçu” olarak görülmekle, kasıtsız olarak savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar dahil diğer suçları daha az ciddi bir konuma düşürmüştür.

Soykırım kavramı kalıcıdır. Ancak, böyle bir suç hiyerarşisine sahip olmanın sosyal faydasının ne olduğunu sormamız gerekiyor: Neden Srebrenitsa’da 8.000 Müslüman erkeğin öldürülmesini bir soykırım suçu olarak anarken, aynı zamanda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde üç milyon kadar insanın ölümünü sessizce geçelim. (DRC).

Soykırım suçları ile insanlığa karşı suçları bütünleştirmenin bir yolunu bulmak için soykırımı yeniden düşünmemiz gerekiyor. İnsanlığa karşı suçları ve savaş suçlarını gerçekten olduğu kadar ciddi hale getirmek için soykırımı daha az istisnai hale getirmeliyiz.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.