Diyabet ve hipertansiyon, COVID-19 beyin komplikasyonları riskini artırabilir

7 mins read

Diyabet ve hipertansiyon, COVID-19 beyin komplikasyonları riskini artırabilir

Hipertansiyon ve diyabeti olan hastalarda beyin kanaması ve felç daha olası görülüyor.  Bu yeni çalışmanın bulguları, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) yıllık toplantısında sunulmak için yayına hazırlanıyor

Diyabet ve hipertansiyon, COVID-19 beyin komplikasyonları riskini artırabilir
Covid-19 radyolojik bulgusu

COVID-19’un  Nörolojik komplikasyon riski

Virüsün birincil hedefinin solunum sistemi olduğu düşünüldüğünde, COVID-19 enfeksiyonunun solunum etkisi hakkında çok şey biliniyor. COVID-19’un akciğerlerde iltihaplanmasına neden olduğu için, enfeksiyona yakalanan kişilerde zatürre gelişme riski artmaktadır. Bu nedenle, halihazırda veya daha önce solunum yolu hastalığı veya komplikasyonları olanlara genellikle sağlık hizmetleri kurumlarından özel tavsiyeler verilmektedir. Çoğu zaman, bu grup insan risk altında kabul edilir ve virüse yakalanmaktan daha fazla koruma sağlamak için daha katı önlemleri sürdürmeye teşvik edilir.


Okumaya devam et:


Ancak virüsün etkisi solunum sisteminin ötesine uzanıyor. Çalışmanın diğer bir başkanı Colbey W. Freeman, M.D., COVID-19’un beyin üzerindeki etkisini vurguluyor: “Beyindeki komplikasyonlar nadir olmakla birlikte, COVID-19 enfeksiyonunun giderek daha fazla rapor edilen ve potansiyel olarak yıkıcı bir sonucudur.”

COVID-19’un beyni nasıl etkilediğine dair daha derin bir fikir edinmek için ilham alan Dr.Freeman ve Pennsylvania Üniversitesi’ndeki Perelman Tıp Fakültesi’nden bir araştırma ekibi, COVID-19’lu 1.357 hastadan oluşan ve hastaneye yatırılan bir örnek üzerinde çalıştı. 2020 Ocak ve Nisan. Bu gruptaki 81 hastaya COVID-19 ile başvururken MRI taraması yapıldı. Araştırmacılar

81 beyin taramasından 18’inin, tıkalı kan damarları, beyin kanaması veya felç gibi acil veya kritik olarak sınıflandırılan bulguları vardı. Bu 81 hastadan yarısının, genel popülasyonda bulunandan çok daha yüksek olan hipertansiyon ve / veya tip 2 diyabet öyküsü vardı ve bu durum, bu koşullar ile artmış nörolojik komplikasyon riski arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu 81 kişilik gruptan 3 hasta maalesef hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.

Veriler, hipertansiyon ve tip 2 diyabetli popülasyonların, bu durumlardan herhangi biri için yüksek risk altında olanlar da dahil olmak üzere, COVID-19 için pozitif test ederlerse daha yakından izlenmesi gerektiğini kuvvetle göstermektedir. Dr. Freeman’ın araştırmasından elde edilen bulgular, bu gruplardaki insanların hayatı tehdit edebilecek nörolojik komplikasyonlar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

COVID-19 beyin komplikasyonlarının altında yatan mekanizmalar

Mevcut çalışma, COVID-19’dan korunması gereken ve bir enfeksiyonla hastaneye kaldırılırsa yakından izlenmesi gereken popülasyonlar hakkındaki bilgimizi geliştirmiş olsa da, virüsün bu zararlı nörolojik etkileri nasıl tetiklediği sorusu kalır. Birkaç faktörün dahil olabileceği öne sürülmektedir, ancak ana yol viral bir enfeksiyonla ilişkili iltihaplanma olabilir.

Mevcut çalışma ayrıca, acil veya kritik beyin komplikasyonları olanlarda inflamasyonun kan belirteçlerinin arttığını ve bu teoriyi daha da desteklediğini buldu.

Vücudun viral enfeksiyona karşı doğal tepkisi, bağışıklık tepkisini tetiklemek için sitokinler üretmektir. Bununla birlikte, bazen bu moleküller aşırı üretilir ve bu noktada bağışıklık tepkisinin kendisi zarar verici hale gelir.

Toplanan verilerin önemi göz önüne alındığında, çalışma devam edecek ve yakın gelecekte yeni bulgular yayınlanacaktır. Dr. Freeman ve ekibi, COVID-19 için kabul edilirken birkaç hasta bu sisteme yerleştirildiği için, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) gerektirenlerde nörolojik komplikasyonların doğasını da araştırmayı planlıyor.

Bu çalışma ve buna benzer diğerleri, salgının üstesinden gelmek ve en savunmasızları COVID-19 enfeksiyonunun bir sonucu olarak en kritik sağlık komplikasyonlarından korumak için hayati önem taşıyacak.

News-Medical, Dr. Freeman ile araştırması hakkında konuştu ve hipertansiyon ve diyabetten muzdarip bireyleri nasıl daha yakından izleyebileceğimizi sordu. Cevabı şu oldu;

“COVID-19’u olan tüm hastaların beyinlerini her gün taramak pratik olmadığından ve çoğu hasta bu komplikasyonları yaşamayacağından, doktorların ayrıntılı öyküleri ve fiziksel muayeneleri için hastalara doğrudan bakmasına güveniyoruz. ipuçları için hastanın arkadaşları ve ailesi.

Çalışmamızdaki hastaların çoğunda beyin taraması yapıldı çünkü uyanık doktorlar fizik muayenede olası beyin hasarı belirtileri buldular. Pandemide bazen çok fazla sayıda hasta olması nedeniyle, doktorlar için istediğimiz kadar titiz davranmak zor olabilir. Bununla birlikte, bir doktor COVID-19’lu bir kişide fizik muayene yaptığında, nörolojik muayenenin bu karşılaşmanın önemli bir parçası olduğunu hissediyoruz.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.