Avustralya, Afganistan soruşturmasında savaş suçlarının kanıtlarını buldu

11 mins read
Avustralya, Afganistan soruşturmasında savaş suçlarının kanıtlarını buldu

Avustralya, Afganistan soruşturmasında savaş suçlarının kanıtlarını buldu

Yerel basında özel kuvvetlerin silahsız adam ve çocukları öldürdüğünü bildirmesinin ardından dört yıllık soruşturma başladı.

Avustralya, Afganistan soruşturmasında savaş suçlarının kanıtlarını buldu
Resmi bir soruşturma, Afganistan’da Avustralya özel kuvvetleri askerleri tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin “güvenilir bilgiler” buldu [Dosya: Stu Dood / AFP aracılığıyla Avustralya Savunma Bakanlığı]
Avustralya Perşembe günü yaptığı açıklamada, Güney Asya ülkesinde işlendiği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili uzun zamandır beklenen bir rapor yayınladığı için Afganistan’daki 39 yasadışı cinayetten özel kuvvetlerinin sorumlu olduğundan şüphelenildiğini söyledi.

Avustralya soruşturmayı 2016 yılında, muhbirlerin ve yerel basında hükümetin başlangıçta bastırmaya çalıştığı silahsız erkek ve çocukların öldürüldüğü iddialarıyla ilgili haberler üzerine başlattı.


Okumaya devam et: 


Bulguları detaylandıran Savunma Kuvvetleri şefi General Angus Campbell, soruşturmanın Avustralya özel kuvvetleri mensuplarının mahkumları, çiftçileri veya diğer sivilleri öldürdüğüne dair kanıtlar bulduğunu ve herhangi bir suç için Afganistan halkına kayıtsız özür dilediğini söyledi.

Campbell gazetecilere verdiği demeçte, raporda 39 kişinin çoğunlukla Özel Hava Hizmeti Alayı’ndan 25 Avustralyalı özel kuvvetler personeli tarafından kanuna aykırı olarak öldürüldüğü iddia edilen 23 vakayı kanıtlayan güvenilir bilgiler bulunduğunu söyledi.

“Bu bulgular, askeri davranış ve mesleki değerlerin en ciddi ihlallerini işaret ediyor,” dedi ve ekledi: “Sivillerin ve mahkumların yasadışı öldürülmesi asla kabul edilemez.”

Sorumlu olduğu iddia edilenlerin bir kısmı hala orduda görev yaparken, diğerleri silahlı kuvvetlerden ayrıldı. Soruşturmada 19 kişinin yer aldığı 23 olayın ceza soruşturması için polise sevk edilmesi tavsiye edildi.

Avustralya Savunma Kuvvetleri genel müfettişi James Gaynor, soruşturma raporuna eşlik eden bir mektupta, iddia edilen suistimalin niteliğini ve kapsamını “son derece yüz yüze” olarak nitelendirdi ve Avustralya ordusunun mensuplarının insanlara muamele ettiğine dair ek iddialar olduğunu kaydetti. zulümle kontrolleri.

“Bu iddia edilen suçların hiçbiri savaşın hararetinde işlenmedi” diye yazdı. “İddia edilen kurbanlar savaşçı ya da artık savaşçı değillerdi.”

Soruşturma sırasında, New South Wales Yüksek Mahkemesi Yargıcı Paul Brereton ve ekibi 423 tanıkla görüştü – bazıları birden çok kez – ve 20.000’den fazla belge ve 25.000 görüntüyü inceledi.

Rapor, soruşturmanın uzunluğunu açıklarken, “kapalı, sıkı sıkıya bağlı ve yüksek düzeyde bölümlere ayrılmış Özel Kuvvetler topluluğunda gerçeğe uygun ifşaları ortaya çıkarırken muazzam zorluklarla karşılaştığını” belirtti.

“Kanlı”

Avustralya, Afganistan soruşturmasında savaş suçlarının kanıtlarını buldu 1
Afganistan’da Avustralya askerleri tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturmanın açıklanmasından önce Savunma Karargahında bir şeref töreni [Mick Tsikas AAP Image via Reuters]
531 sayfalık raporun büyük parçaları, gizli güvenlik bilgileri nedeniyle veya gelecekteki cezai takibatları tehlikeye atabilecek materyaller içerdikleri için yeniden düzenlendi.

Soruşturma, 23 yasadışı cinayet olayının jüri tarafından kabul edilmesi halinde “cinayetten kaynaklanan savaş suçu” ve diğer iki olay “zalimce muamele ile savaş suçu” olduğunu ortaya koydu. Bazı olaylar tek bir kurbanı ve diğerleri, birden çok kişiyi içeriyordu ve 2009 ile 2013 yılları arasında gerçekleşti.

Ayrıca, bazı kurbanlara silah yerleştirildiğini, genç askerlerin ise bazen “ilk kan dökme” olarak bilinen bir girişimin parçası olarak “ilk öldürme” için mahkumları vurmaya zorlandığını tespit etti.

Rapor, soruşturma altındaki yıllarda meydana gelen tüm suçları ortaya çıkarmada büyük olasılıkla başarısız olduğunu belirtti ve Afganistan’da gelecekteki savaş suçları iddialarını almak ve değerlendirmek için bir mekanizma kurulmasını tavsiye etti.
Ekibin ikisi hariç hepsinin savunma kuvvetleri mensuplarına hizmet verdiğine dikkat çeken raporda, “Savaş suçları söylentilerinin özü olmadığını bildirebileceğimiz umuduyla bu soruşturmaya başladık” denildi. “Hiçbirimiz geldiğimiz sonucu istemiyorduk. Hepimiz bununla küçüldük. ”

Geçen hafta atanan özel bir müfettiş, şimdi savcılıklara devam etmek için yeterli delil olup olmadığını belirleyecek.

Geçen hafta Başbakan Scott Morrison, raporun “Avustralyalılar için zor ve çetin haberler” içereceği konusunda uyardı.

Raporun açıklaması, Morrison’ın Afganistan Devlet Başkanı Ashraf Ghani ile görüşmesinden sonra geldi.

Ghani’nin ofisi Twitter’da “Avustralya Başbakanı, Afganistan’daki bazı Avustralyalı askerlerin görevi kötüye kullanmasından dolayı en derin üzüntüsünü dile getirdi” diye yazdı.

Canberra’dan bildiren Al Jazeera’dan Nicola Gage, herhangi bir ceza davası yıllar sürebilirken, Avustralya Savunma Kuvvetlerinin kurbanların ailelerine tazminat sağlamak için bir fon oluşturmasının beklendiğini söyledi.

Avustralya ordusu, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan’daki ABD ve diğer müttefik kuvvetlerle birlikte konuşlandırıldı.
O zamandan beri, elit özel kuvvet birimlerinin davranışları hakkında, bir helikopterde yer kazanmak için vurularak öldürülen bir mahkumdan altı yaşındaki bir çocuğun bir helikopterde öldürülmesine kadar, sık sık üzücü bir dizi rapor ortaya çıktı. ev baskını.

Afganlar bu raporun çıkması için uzun yıllar beklediler. İnsan Hakları İzleme Örgütü Avustralya direktörü Elaine Pearson, “kasıtlı ve soğukkanlı cinayetler” için “hızlı ve bağımsız yargılama” çağrısında bulunarak, adalet için uzun yıllar beklemek zorunda kalmamalılar “dedi.

Pearson, Al Jazeera’ya Avustralya’nın ICC yerine mahkemeleri aracılığıyla adaleti sağlama kararını kabul ettiğini söyledi.

“ICC, son çare mahkemesidir. Avustralya hukukun üstünlüğüne sahiptir ve bu nedenle bu davalar Avustralya mahkemelerine gelmelidir. İnsanlar soruşturulmalı ve hesap sorulmalı ”dedi Sydney şehrinden.

Ancak maalesef İngiltere gibi diğer ülkelerdeki deneyimler pek olumlu olmadı. Siyasi müdahale nedeniyle soruşturmaların açılıp ardından kapatıldığı davalar gördük. İşte bu nedenle, özel dedektifin [Avustralya] ofisinin ordudan ve politikacılardan bağımsız olması ve soruşturmalarını yürütmek için yeterli kaynaklara sahip olması gerçekten önemli. ”

Avustralya’nın Afganistan’da kalan yaklaşık 1.500 askeri var.

ABD, ICC’nin bu yılın başlarında bir soruşturma yetkisi vermesinin ardından Afganistan’daki olası savaş suçlarından da soruşturma altına alındı. Mahkeme ayrıca Afgan askerleri ve Taliban silahlı savaşçılarına yönelik iddiaları da inceleyecek.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.