COVID-19 aşı yarışında neredeyiz?

11 mins read
İlk Aşı Ne Zaman Yapıldı?

COVID-19 aşı yarışında neredeyiz?

İlk Aşı Ne Zaman Yapıldı?
COVID-19 aşı yarışında neredeyiz?

Koronavirüs salgınıyla mücadele, iki cesaret verici deneme sonucunun, dünya çapında 1,3 milyondan fazla insanı öldüren son derece bulaşıcı solunum yolu hastalığı olan COVID-19’a karşı başarılı aşılama umutlarını artırmasının ardından bu hafta yeni bir düzene geçti.

Yeni koronavirüsün tespit edilmesinden yaklaşık bir yıl sonra, araştırma çabalarına milyarlarca dolar akıtıldı ve ilaç devleri rekor hızda etkili bir aşı sunmak için yarışırken on binlerce gönüllü büyük ölçekli denemelere katıldı.



Dünya mücadelede köşeyi dönmeye çalışırken, aşı üretme küresel yarışı hakkında şu ana kadar bildiklerimiz burada.

Önde gidenler kimler?

ABD ilaç şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech Çarşamba günü, COVID-19 aşısının 3. Aşama denemesinin sonuçlarını açıkladı ve bu aşının yüzde 95 etkili olduğunu gösterdi – bu, son aşama denemelerinde şimdiye kadarki herhangi bir aday için en yüksek başarı oranı.

Deneme sonuçlarına göre, aşının ciddi bir yan etkisi yoktu ve genellikle şiddetli COVID-19 geliştirmeye daha yatkın olan yaşlı yetişkinlerde yüzde 94 etkili oldu.

Aynı zamanda bir ABD ilaç şirketi olan Moderna’nın, aşı adayının yüzde 94,5 etkinlik oranına sahip olduğunu gösteren umut verici veriler yayınlamasından birkaç gün sonra geldi.

Geçen hafta Rusya, ara deneme sonuçlarının adayının yüzde 92 etkili olduğunu gösterdiğini de söyledi.

Yüzde 90’dan fazla başarı gösteren ilk aşı Rus Sputnik V’ti. 11 Kasım’da ara deneme sonuçları yüzde 92 etkinlik gösterdi.
Genel olarak, Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirilen AstraZeneca tarafından geliştirilen de dahil olmak üzere şu anda son aşama denemelerinde olan 12 aday var. Sonuçları haftalar içinde bekleniyor.

Bir denemenin 3. Aşaması nasıl çalışır?

Aşı denemesinin üçüncü aşaması, farklı geçmişlere sahip binlerce insanı kaydetmelidir. Örneğin Pfizer ve BioNTech, yaklaşık 44.000 kişiyi kaydettirdi. Moderna davasına yaklaşık 30.000 kişi katıldı.

“İşleyiş şekli, katılımcıların yarısına koronavirüs aşısı yapılırken, diğer yarısına genellikle salin solüsyonu olan bir plasebo enjekte ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Programlarından sorumlu genel müdür yardımcısı Soumya Swaminathan, ne gönüllü ne de yönetici kimin neyi aldığını bilmiyor ”dedi.

“Daha sonra haritayı takip edersiniz ve hastalığın gelişimini ararsınız … herhangi birinin semptom geliştirip geliştirmediğini kontrol edersiniz ve diğer insanları en az 12 ay boyunca takip etmeye devam edersiniz.”

Pfizer-BioNTech denemesinde, sonuçlar 170 COVID-19 vakasına dayanıyordu. Bunlardan sekiz katılımcıya daha önce aşı yapılırken, diğerleri plasebo almıştı. Bunun anlamı, aşının vakaların yüzde 95’ini önlediğidir.

Moderna, 95 doğrulanmış koronavirüs enfeksiyonu vakasından sonra ara analizini yaptı; bunlardan sadece beşine aşı yapılmıştı.

Acil durum nedeniyle bir aşı, resmi onay almadan önce ABD Gıda ve İlaç Dairesi veya Avrupa İlaç Ajansı gibi bir düzenleyici tarafından acil / geçici kullanım izni alabilir.

Pfizer, önümüzdeki birkaç gün içinde geçerli olacağını söylerken, Moderna, deneme katılımcılarının yarısına ilişkin iki aylık güvenlik verilerine sahip olduktan sonra önümüzdeki haftalarda bir başvuruda bulunmayı planlıyor.

Düzenleyici o zaman ne yapar?

Düzenleyici, verileri inceler ve ne kadar sağlam olduklarını kontrol eder. Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bradford Üniversitesi’nde kıdemli öğretim görevlisi olan Amir Khan, “Genellikle bu tür gözden geçirme süreçleri bir yıl veya daha uzun sürebilir, ancak bu durumda haftalar alacaktır” dedi.

İlaçlar onay alırsa, düzenleyiciye veri sağlamaya devam ederken acil kullanım için geçici bir lisans alacaklar. Bulgular 12 ay sonra hala olumluysa, düzenleyici normal bir lisans devredecektir.

Pfizer ve BioNTech, bu yıl dünya çapında 50 milyona kadar aşı dozu ve 2021’in sonunda 1,3 milyar doz üretmeyi bekliyor.

Çıkarımlar neler?

Uzmanlar sonuçları memnuniyetle karşıladılar, ancak yine de yanıtlanması gereken birçok soru olduğuna dikkat edin.

Dünya Sağlık Örgütü “Şimdiye kadar gördüğümüz tüm sonuçlar üç veya dört aylık takip analizine dayanıyor, bu da [aşıların] uzun vadeli koruması veya yan etkileri hakkında hiçbir şey söyleyemeyeceğimiz anlamına geliyor” dedi. Swaminathan.

“Diğer koşullarda, bu kadar sınırlı bir süre için asla bir aşı kullanmazsınız” diye ekledi. “Ancak pandemide olduğumuz için riskler ve ihtiyaçlar arasında denge kurmamız gerekiyor.”

Şu anda COVID-19 enfeksiyonlarında yeniden canlanma yaşayan birçok ülkede sağlık yetkilileri, rehavete karşı uyarıda bulunuyor ve hükümetleri ve bireyleri tetikte olmaya çağırıyor.

İnsanlar ne zaman alacak?

Daha zengin ülkeler ve ulus blokları ilk doz iddialarını şimdiden üstlendikleri için, herkesin ne kadar kısa sürede başarılı bir aşı olacağına dair birçok soru var. (Daha fazlasını buradan okuyun)

Ve sonra lojistik sorunlar var. Örneğin Pfizer-BioNTech adayının -80 santigrat derece (-112 derece Fahrenhayt) depolanması gerekir. Bu, üreticilerden havalimanlarına ve uzak bölgelere soğuk zincir dağıtımını gerektirdiği anlamına gelir – sık sık şiddetli sıcak hava dalgaları ve elektrik kesintilerinden etkilenen büyük kırsal nüfusa sahip yoksul ülkeler için zorlu bir olasılık.

Dağıtımı kolaylaştırmak için Pfizer-BioNTech, sıcaklığı 10 güne kadar -70C (-94F) tutabilen “kuru buz paketi” kapları sağlayacağını duyurdu.

DSÖ ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) tarafından yürütülen Covax girişimi, 2021 sonuna kadar potansiyel bir aşının en az iki milyar dozunu dağıtmak için ülkelerin satın alma güçlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. DSÖ geçen ay istediğini söyledi. Afrika için 230 milyon doz sağlamak. Ancak Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri müdürü, bunun kıtanın ihtiyaçlarını karşılamayacağı konusunda uyardı.

Aşılar geldiğinde, yaşlılar, tıp uzmanları ve bakım çalışanları gibi en yüksek risk gruplarına öncelik verilmesi beklenirken, 50 yaşın altındaki ve altta yatan sağlık sorunu olmayanlar en son alacaktır.

Bu, bazı savunmasız grupların haftalar içinde aşılanabileceği anlamına gelir.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi’nden bir doktor olan Khan, “Yüksek riskli gruplara Aralık ayı sonu, Ocak ayı başında aşıyı uygulamaya hazırlanmamız söylendi,” dedi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.