Etiyopya, arabuluculuk çağrılarını reddettiği için Tigray başkentini bombaladı

11 mins read
Etiyopya, arabuluculuk çağrılarını reddettiği için Tigray başkentini bombaladı

Etiyopya, arabuluculuk çağrılarını reddettiği için Tigray başkentini bombaladı

Yaklaşık iki hafta önce Tigray’ın yöneticilerine karşı hükümetin askeri operasyonunun başlamasından bu yana yüzlerce insan öldürüldü ve yaklaşık 25.000 insan Sudan’a kaçtı

Etiyopya, arabuluculuk çağrılarını reddettiği için Tigray başkentini bombaladı 1
Sudan’ın doğusundaki Gadarif vilayetindeki Um Rakuba kampına malzeme almak için Tigray kuyruğunda savaşan Etiyopyalı mülteciler [Ebrahim Hamid / AFP]

Okumaya devam et:

Bazı kaynaklar, federal hükümetin bölgesel iktidar partisine sadık güçlerle çatışmada arabuluculuk için uluslararası baskıya direndiği için, Etiyopya savaş uçaklarının Tigray eyaletinin başkentini bombaladığını söyledi.

Etiyopya’daki Birleşmiş Milletler mülteci ajansının temsilcisi Ann Encontre, Pazartesi günü Mekelle kentindeki meslektaşlarının “kendilerinden çok uzak olmayan bir hava saldırısına” tanık olduklarını bildirdi.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan yapılan açıklamaya göre “Hedefi ve kimin hedef alındığını bilmiyoruz” dendi. “İnternete eriştiğimizde gazetecilerle iletişime geçtik, ama herkesin ölümcül bir şekilde korktuğunu ve sivillerin hemen hareket etmeye başladığını önceden de biliyoruz.”

Reuters Haber Ajansı’nın aktardığı dört diplomatik ve askeri kaynağa göre, Etiyopya hava kuvvetleri Mekelle ve çevresinde bomba attı. Kayıplar veya hasarlar hakkında herhangi bir bilgi yoktu ve Etiyopya hükümetinden hemen bir yorum gelmedi.

Debretsion Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) lideri Gebremichael, en az iki sivilin öldürüldüğünü ve çok sayıda sivilin yaralandığını söyledi. Reuters’e yazdığı bir kısa mesajda Mekelle bombalanırken Tigray’nin güneyindeki Alamata kasabasının bir drone saldırısıyla vurulduğunu söyledi.

Etiyopya’nın görev gücü daha önce federal birliklerin Mekelle’den yaklaşık 120 km (75 mil) uzaklıktaki Alamata’yı “kurtardığını” söyledi. Tigray liderlerinden Alamata hakkında hemen bir yorum gelmedi.

İnternet ve telefon iletişiminin çoğunlukla kapalı olması ve medyanın kuzey bölgesinden haber vermesi engellenmesiyle, tüm tarafların iddialarını bağımsız olarak doğrulamak mümkün değildir.

Encontre, “çok kasvetli bir durumu” tanımlayarak, “Çatışma hala çok aktif,” dedi.

“İnsanlar sürekli hareket ediyor.”

Başbakan Abiy Ahmed’in 4 Kasım’da Tigray’ın yerel yöneticilerine otoritesine karşı geldikleri için hava saldırıları ve kara saldırısı emrini vermesinden bu yana yaklaşık 25.000 mülteci komşu Sudan’a kaçtı ve yüzlerce insanın öldüğü bildirildi. Her iki taraf da sivillere zulmetmekle suçlanıyor.

44 yaşındaki Abiy, daha geniş Afrika Boynuzu bölgesini istikrarsızlaştırma tehdidi oluşturan bir çatışmayı sona erdirme yönündeki görüşmelere şimdiye kadar direndi.

“Bize zaman verin” diyoruz. Hükümetin Tigray krizi görev gücünün sözcüsü Redwan Hussein Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, sonsuza kadar sürmeyecek… kısa ömürlü bir operasyon olacak ”dedi.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin Etiyopya’nın dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı Demeke Mekonnen ile görüşmesi ve müzakereler için çağrıda bulunmasının ardından Redwan, “Uganda’dan veya başka bir ülkeden arabuluculuk yapmasını asla istemedik,” diye ekledi.

Museveni, daha sonra silinen bir tweet’inde, Demeke ile görüşmesi hakkında, “Müzakereler yapılmalı ve çatışma durdurulmalı, aksi takdirde gereksiz can kayıplarına yol açacak ve ekonomiyi sakatlayacak” dedi.

Demeke daha sonra Kenya’ya gitti.

Kenya ve Cibuti’deki yetkililer barışçıl bir çözüm ve insani yardım koridorlarının açılması çağrısında bulunurken, Nijerya’nın eski Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo Etiyopya’ya gitti. Norveç’in özel bir elçi göndermeyi planlamasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin de tartıĢtığı bildiriliyor.

“Tigray’deki arazi, çok ağır silahlı ve teçhizatlı savunucuları destekliyor; Sahan Research düşünce kuruluşunun stratejik danışmanı Matt Bryden, Al Jazeera’ya verdiği demeçte, daha önce bu dağlarda on yıllardır savaştılar ve bu ne kadar uzun sürerse, daha fazla şikayet birikecek ve bu çatışmanın çözülmesi o kadar zor olacak.

Bir diplomat, Etiyopya ordusunun Tigray’nin yüzde 60’ını geri aldığını ve Mekelle’ye üç gün içinde ulaşmayı hedefleyen çok yönlü bir saldırı planladığını bildirdi.

Etiyopya Ulusal Savunma Gücü, yaklaşık 140.000 personele ve Somalili savaşçılar, sınır bölgelerindeki isyancılar ve Eritre ile savaşma konusunda bol miktarda deneyime sahiptir. Ancak birçok kıdemli subay Tigrayan’dı ve en güçlü silahlarının çoğu bölgedeydi.

TPLF’nin kendisi, 1991’de Marksist bir diktatörlüğü deviren Addis Ababa’ya isyancı yürüyüşüne öncülük eden ve Eritre ile 1998-2000 savaşının on binlerce kişiyi öldüren darbesini taşıyan müthiş bir tarihe sahiptir.

Beş milyonluk bölgeyi yöneten savaşla sertleşmiş TPLF, hafta sonu Eritre’ye roket attığını söyledi. Tigray liderleri, Eritre’yi sınırdan kendilerine karşı tank ve asker göndermekle suçladılar, bu iddia Etiyopya ve Eritre tarafından reddedildi.

Abiy ve Eritre Devlet Başkanı İsaias Afwerk, 2018 yılında Etiyopya başbakanının geçen yıl Nobel Barış Ödülü kazanmasıyla sonuçlanan bir anlaşma olan onlarca yıllık düşmanlıkları sona erdirmeyi kabul etti. Bununla birlikte, 1998-2000 yılları arasındaki yıkıcı sınır çatışması konusunda, İsrail hükümeti ile savaşta sertleşmiş THKG arasında hâlâ köklü bir düşmanlık var.

Debretsion Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği’ni Etiyopya’nın federal birliklerini kınamaya çağırdı ve onları saldırılarda insansız hava araçları da dahil olmak üzere yüksek teknolojili silahlar kullanmakla suçladı ve bir barajı ve bir şeker fabrikasını tahrip ettiğini söyledi.

“Abiy Ahmed, Tigray halkına karşı bu savaşı yürütüyor ve insanların acılarının kasıtlı olarak verilmesinden sorumlu” dedi.

Hükümet, barajı veya sivil bölgeleri hedef aldığını yalanladı, ancak şeker fabrikası hakkında yorum yapmadı.

Tigray liderleri, en büyük Oromo etnik grubundan Abiy’i son iki yıl içinde onlara zulmetmek ve hükümet ve güvenlik güçlerinden temizlemekle suçladı. Bir askeri üsse saldırarak kendisine karşı ayaklandığını ve askeri operasyonun düzeni yeniden tesis etmeyi ve “hukukun üstünlüğünü korumayı” amaçladığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, her iki tarafın da birbirini suçladığı bir katliamda düzinelerce ve muhtemelen yüzlerce sivil işçinin öldürülmesini kınadı.

KAYNAK: AL JAZEERA VE HABER AJANSLAR

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386