Almanya’da ülkücü hareketin yasaklanması talebi Meclis’e geliyor

4 mins read

Almanya’da ülkücü hareketin yasaklaması talebi Meclis’e geliyor

Almanya’da muhalefet partilerinin Ülkücü Hareket’in yasaklanması talebine koalisyon ortaklarından da destek geldi. Almanya’da hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri ve SPD de konuyu meclise taşımaya hazırlanıyor.

Almanya'da ülkücü hareketin yasaklanması talebi Meclis'e geliyor 1

Almanya ‘da ülkücü hareketin yasaklanması için muhtemelen perşembe günü Federal Meclis’e getirilecek önergeyi, sağcı popülist AfD’nin dışında bütün partiler destekliyor.

CDU ile Hristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) oluşan Hristiyan Birlik Federal Meclis Grubu’nun, koalisyon ortağı SPD ile ortak bir teklif üzerinde istişare ettiği ifade ediliyor.

“Ülkücüler özgür ve demokratik düzen için tehdit teşkil ediyor”

CDU Federal Meclis İçişleri Komisyonu üyesi Christoph de Vries, DW Türkçe’ye verdiği demeçte, ülkücülerin Almanya’daki en büyük aşırı sağcı hareket olduğunu söyledi. Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) ülkücüleri ve faaliyetlerini yıllardır izlediğine dikkat çeken Vries, “Ülkücülerin savunduğu, Türk ulusunun üstünlüğünü iddia eden, aynı zamanda Kürtler veya Ermeniler gibi Türk olmayan diğer bütün etnik gruplara yönelik kışkırtma ile görünür olan söz konusu ultra milliyetçi düşünce, insanları aşağılıyor. Bu, Almanya’daki özgür ve demokratik düzen için tehdit teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

Birlik 90 Yeşiller Partisi’nin eski Eş Başkanı Cem Özdemir, die Tageszeitung TAZ adlı gazeteye verdiği söyleşide, önergede Ülkücü Hareket ile ilgili hükümete yönelik talebin açık seçik formüle edildiğini, ancak ülkücülerin AKP hükümeti ile ilişkisi konusunda dikkatli davranıldığını belirtiyor. Bu konuda hükümetin ortağı Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) adres gösteren Özdemir, Almanya’da Graue Wölfe “Başkurtlar” olarak bilinen Ülkücü Hareket’in çoktan yasaklanmış olması gerektiğinin altını çiziyor.

Neden şimdi yasak talebi geldiğine yönelik soruya ise Cem Özdemir, ancak şimdi çoğunluk sağlandığı, Fransa’nın koyduğu yasağın da fırsat doğurduğu şeklinde yanıt veriyor. Özdemir, PKK’yı yasaklayan Almanya’nın muhtemelen Türk hükümetini kızdırmamak için Ülkücü Hareketi yasaklamadığını ifade ediyor. Almanya’daki Ülkücü Hareketi, aşırı milliyetçi, ırkçı, Yahudi düşmanı ve şiddeti onaylayan bir ideoloji olarak tanımlayan Özdemir, 18 bin 500 üyesi ile hareketin Almanya’daki en büyük aşırı sağcı örgüt olduğunu da iddia ediyor. Özdemir, pratikte Türkiye’de hükümetin bir parçası sayılan ülkücülerin Almanya’da bile Pantürkizm için çalıştıklarının da altını çiziyor. AKP’li siyasetçilerin de ülkücü selamı verdiklerini hatırlatan siyasetçi, Ülkücü Hareket’in Türk hükümeti ile ilişkisini önergeye almakta sorun yaşandığını belirtiyor. Özdemir röportajında, kendisinin de farklı görüşte olanlara baskı yapan, sindirmeye çalışan Ülkücü Hareket’ten tehditler aldığını ifade ediyor.

Kaynak: DW, T24, Evrensel…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.