Yapılan İlk Araba Neydi?

6 mins read
Bir bisikletten geliştirilen bu üç tekerlekli makine, şimdiye kadar yapılmış ilk arabadır.
Bir bisikletten geliştirilen bu üç tekerlekli makine, şimdiye kadar yapılmış ilk arabadır.

Yapılan İlk Araba Neydi?

Benzinli motorla çalışan ilk otomobil 1885 yılında Alman mucit Karl Benz tarafından yapıldı. 29 Ocak 1886’da icadı için patent aldı.

Bir bisikletten geliştirilen bu üç tekerlekli makine, şimdiye kadar yapılmış ilk arabadır.
Bir bisikletten geliştirilen bu üç tekerlekli makine, şimdiye kadar yapılmış ilk arabadır.

Benz‘in ürettiği aracta (Benz Patent-Motorwagen No. 1) tek silindirli dört zamanlı içten yanmalı (IC) bir motor vardı, üç tekerleği daha küçüktü ve 0.75 beygir gücündeydi. İlk olarak 3 Temmuz 1886’da Almanya’da kullanıldı ve 10 mph (16 km / s) hıza ulaştı. Tabii ki, şimdiye kadar üretilen ilk otomobil Daimler-Benz AG grubunun (Mercedes-Benz markasının sahipleri) mülkiyetindedir.

https://youtu.be/vadvyNEqOJg

 

İlk Uzun Mesafe Sürücüsü Kimdi?

Bertha Benz, ilk uzun mesafe sürücüsüydü, aynı zamanda ilk kadın sürücüydü
Bertha Benz, ilk uzun mesafe sürücüsüydü, aynı zamanda ilk kadın sürücüydü

İlk otomobilin hikayesi, Karl’ın karısı Bertha Benz’den bahsetmeden eksik kalırdı. Bertha, çeyiz parasıyla projeyi finanse edecek şekilde arabanın yapımına da katıldı. Ne yazık ki, o zamanlar yasalar evli bir kadının patent başvurusunda bulunmasına izin vermiyordu. Bu nedenle, ilk üç tekerlekli aracın tek patent sahibi Karl Benz oldu.

Ancak projeye en büyük katkısı maceracı ruhuydu. 5 Ağustos 1888’de Bertha Benz, Benz Patent-Motorwagen No 3’ü bir gezi için almaya karar verdi ve Manheim’dan Pforzheim’a 106 km’lik bir mesafeyi sürerek bu onu ilk uzun yol şoförü yaptı . Bu hareketle halkın dikkatini çektiler ve Model 3’ü ilk satışlarını elde ettiler. Sadece Bertha Benz’in şimdiye kadarki ilk uzun mesafe sürücüsü değil, aynı zamanda Bertha Benz ilk kadın sürücü oldu.

İlk Arabanın İcadından Önce Ne Oldu?

Tarihçilerin çoğu, Benz’in 1885’te ilk “gerçek arabayı” yarattığı konusunda hemfikir olsa da, “atsız araba” fikri uzun zaman önce vardı. Ferdinand Verbiest ile otomobilin tarihi ile başlayalım. Ferdinand Çin’de bir misyonerdi ve hac ziyareti sırasında Çin imparatoruyla iyi bir arkadaş oldu.  1670’lerde Ferdinand, imparator için bir oyuncak araba yaptı, şimdi ilk kendinden tahrikli araç olarak biliniyor. Sadece 25,6 inç uzunluğunda olduğu ve insanları taşıyamadığı için, ona neredeyse araba diyemiyoruz.

Listedeki ikincisi Nicolas-Joseph Cugnot. 1769’da Fransız ordusu için insan taşımacılığı yapabilen ilk buharla çalışan aracı yaptı. Benzersiz bir şekilde, aracın yalnızca 2,5 mil / sa (4 km / sa) hıza sahipti ve yönlendirilmesi o kadar zordu ki, Fransız ordusu projeden vazgeçmek zorunda kaldı.

Diğer bir akılda kalıcı patent, 1808’de dünyanın hidrojenle çalışan ilk içten yanmalı motorlu otomobilini tasarlayan Fransız mucit ve politikacı Francois Isaac de Rivaz’a aitti. Sonuç olarak, Francois hidrojenle çalışan ilk aracı yarattı.

1870’de Siegfried Marcus, basit bir el arabasına koyduğu ilk benzinle çalışan yanmalı motoru yaptı. Arabayı çalıştırmanın tek yolu, tahrik tekerleklerini yerden kaldırmak ve döndürmekti.

1876’da Nikolaus Otto, ilk dört zamanlı benzinli içten yanmalı motoru tasarladı. Elbette, bu listenin sonunda Karl Benz’den bir kez daha bahsetmeliyiz çünkü ilk arabasını yapmadan önce onu gelecekteki icatları için cesaretlendiren güvenilir bir iki zamanlı benzinli motor yaptı.

İlk Dört Tekerlekli Araba Neydi?

Çoğu insan muhtemelen ilk dört tekerlekli aracın Amerika Birleşik Devletleri’nde Henry Ford tarafından yapılan Model T olduğunu düşünürdü. Ayrıca, Ford’un arabası modern bir otomobile en yakındı ve ilk seri üretildi. Oysa Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach, 1886’da bir posta arabasına gazla çalışan bir motoru ilk kuranlardı ve onu şimdiye kadarki ilk dört tekerlekli araç haline getirdi.

Dört tekerlekli ilk araç, Daimler ve Maybach tarafından oluşturulan bir posta arabasıyd
Dört tekerlekli ilk araç, Daimler ve Maybach tarafından oluşturulan bir posta arabasıydı

Otomobilin tarihi uzun ve dolambaçlı bir yoldur. Bugün bildiğimiz şekliyle arabanın oluşturulmasına 100.000’den fazla patent yardımcı oldu.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386