Moderna, COVID-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu söylüyor

9 mins read
Moderna, COVID-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu söylüyor

Pfizer ve BioNTech’in COVID-19 aşı adaylarının umut verici deneme sonuçlarını bildirmesinden bir hafta sonra, ABD’li biyoteknoloji firması Moderna, ön deneme verilerinin aşı adayının yüzde 94’ten fazla etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Moderna, COVID-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu söylüyor 1
Moderna Pazartesi günü yaptığı açıklamada, COVID-19 atışının ABD ve dünyada yükselen koronavirüse karşı güçlü koruma sağladığını söyledi [Dosya: Dado Ruvic / Illustration / Reuters
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da enfeksiyonlar artarken, birkaç hafta içinde ikinci kez, COVID-19 aşısı yarışında gelecek vaat eden haberler var.

ABD’li biyoteknoloji firması Moderna Inc Pazartesi günü yaptığı açıklamada, deneysel COVID-19 aşısının devam eden üçüncü faz çalışmasından elde edilen ön verilerin yüzde 94,5 etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel yaptığı açıklamada, “Bu, COVID-19 aşı adayımızın geliştirilmesinde çok önemli bir an,” dedi. “Faz 3 çalışmamızdan elde ettiğimiz bu pozitif ara analiz bize, aşımızın ciddi hastalıklar dahil COVID-19 hastalığını önleyebileceğine dair ilk klinik doğrulamayı sağladı.”

Haberler, geçen hafta ABD ilaç devi Pfizer’in Almanya’nın BioNTech’iyle geliştirmekte olduğu COVID-19 aşısı için üç aşamalı deneme sonuçlarının yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu gösterdiğini duyurmasından kaynaklanıyor.

Her iki denemenin de sonuçları, Moderna ve Pfizer’ı, aşılarının acil kullanımı için önümüzdeki haftalarda ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden izin alma yolunda ilerledi.

FDA’dan yeşil ışık alırlarsa, her iki aşının tedariki sınırlandırılacak ve yıl sonundan önce karneye bağlanacaktır. Her iki aşı da, kişilerin birkaç hafta arayla iki aşı yaptırmasını gerektirir.

Moderna, 2020’nin sonuna kadar ABD için ayrılan yaklaşık 20 milyon doza sahip olmayı bekliyor. Pfizer ve BioNTech, yıl sonuna kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyon doz almayı bekliyor.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Alex Azhar, Twitter’daki Moderna haberine şöyle yanıt verdi: “Bu haber, Başkan Trump’ın liderliğinin ve Amerikalı bilim adamları ve yenilikçilere inanılmaz bir övgü olan #OperationWarpSpeed’e verdiği sarsılmaz desteğinin bir başka çarpıcı sonucudur ve bir tane daha tünelin sonunda ışık olduğunu hatırlatın. ”

Pfizer’in CEO’su Albert Bouria, Twitter’da Moderna’nın deneme sonucundan “heyecanlandığını” söyledi ve ekledi: “Şirketlerimiz ortak bir hedefi paylaşıyor – bu korkunç hastalığı yenmek – ve bugün Moderna’daki herkesi tebrik ediyor ve onların cesaret verici sevincini paylaşıyoruz.

COVE çalışması olarak bilinen Moderna’nın çalışması, ABD’de 30.000’den fazla katılımcıyı kaydettirdi ve Ulusal Sağlık Enstitüleri ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Moderna’nın ilk ara analizi, COVID-19 vakalarını doğrulayan 95 katılımcıyı içeriyordu. Şirket, bunlardan, iki doz aşısını alan grupta gözlenen beş vakaya karşılık plasebo grubunda 90 vaka görüldüğünü ve bunun tahmini olarak yüzde 94,5’lik bir etkinlik ile sonuçlandığını söyledi.

95 katılımcı 65 yaş ve üstü 15 yetişkin ve Hispanik olarak tanımlanan 12 kişi, 4 Afrikalı Amerikalı, 3 Asyalı Amerikalı ve bir çok ırklı kişi dahil olmak üzere çeşitli topluluklardan 20 katılımcıyı içeriyordu.

Moderna ve Pfizer’in aşı duyuruları, artan enfeksiyonların korkunç bir arka planına karşı düşüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, hafta sonu ABD’de doğrulanmış COVID-19 vakaları 11 milyonu aştı.

Koronavirüs izleme projesi, COVID-19 hastalarının ABD’de hastaneye kaldırılmalarının da rekor kırdığını söylüyor.

Küresel olarak 54 milyondan fazla doğrulanmış COVID-19 vakası var ve ABD ve Avrupa genelinde spiral enfeksiyonları engellemek için kısıtlamalar artırıldı. Ancak bu önlemler aynı zamanda uluslar içinde ve arasındaki eşitsizlikleri genişleten bir ekonomik iyileşmeye de ağırlık verecek.

Hem Moderna hem de Pfizer-BioNTech’in aşı adayları, yeni bir teknoloji olan mRNA aşılarıdır. Aşılar koronavirüsün kendisiyle yapılmadığından kimsenin aşılardan yakalama şansı yok. Bunun yerine aşı, bağışıklık sistemini virüsün yüzeyindeki dikenli proteini tanıması için eğiten bir genetik kod parçası içerir.

Pfizer-BioNTech aşısı, -70 santigrat derece (-94 derece Fahrenheit) – Arktik kış sıcaklıklarında – nakledilmeli ve saklanmalıdır ve standart buzdolabı sıcaklıklarında beş güne kadar veya bir termal nakliye kutusunda 15 güne kadar saklanabilir .

Moderna’nın aşısı bu alanda bir avantaja sahiptir çünkü aşısının 2-8C (36-48F) normal buzdolabı sıcaklıklarında 30 gün boyunca stabil kalmasını beklemektedir ve -20C’de (-4F) altı aya kadar saklanabilir.

2018’de halka açılan Moderna, ABD hükümetinden yaklaşık 1 milyar dolarlık araştırma ve geliştirme fonu aldı ve 100 milyon doz tedarik etmek için 1.5 milyar dolarlık bir anlaşmaya sahip.

ABD hükümetinin 400 milyon doz daha alma seçeneği var ve Moderna’nın diğer ülkelerle de tedarik anlaşmaları var.

Kaynak: 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386