COVID-19 hastalarında grip hastalarına kıyasla antiviral bağışıklık tepkisi baskılanıyor

10 mins read
COVID-19 hastalarında grip hastalarına kıyasla antiviral bağışıklık tepkisi baskılanıyor

COVID-19 hastalarında grip hastalarına kıyasla antiviral bağışıklık tepkisi baskılanıyor

COVID-19 hastalarında grip hastalarına kıyasla antiviral bağışıklık tepkisi baskılanıyor

Yaşamı tehdit eden hiperinflamasyondan ziyade, orta ila şiddetli COVID-19’u olan çoğu yetişkin, başka bir viral solunum yolu enfeksiyonu olan influenza ile karşılaştırıldığında, baskılanmış bir viral bağışıklık tepkisine sahiptir.

St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi ve St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, COVID-19 hastalarının çoğunun deksametazon gibi steroidlerle tedavi için aday olmadığını öne süren araştırmalara öncülük etti. Araştırma bugün Science Advances’da yer almaktadır.

Okumaya devam et: Salgın sonrası iş dünyasındaki en büyük bilinmeyenler

Bu çalışmadaki en hasta bireyler de dahil olmak üzere COVID-19 hastalarının% 5’inden azında sitokin fırtına sendromu olarak bilinen yaşamı tehdit eden, hiperinflamatuar bir bağışıklık tepkisi vardı. Sitokinler, kan hücreleri tarafından salgılanan, bağışıklık tepkisini koordine etmeye ve iltihabı tetiklemeye yardımcı olan küçük proteinlerdir.

Sitokin fırtınaları, aşırı veya anormal şekilde düzenlenen sitokin üretimi, hiperinflamasyona ve doku hasarına yol açtığında gelişir. Deksametazon ve diğer steroidler sitokin fırtınalarını tedavi etmek için reçete edilirken, ilaçlar bağışıklık tepkisi zaten baskılanmış hastalarda geri tepebilir.

COVID-19 hastalarında solunum yetmezliğinin nedeni olarak sitokin fırtınaları öne sürülmüştür.

Thomas, “Bulgular, iltihabı baskılayan tedavinin yalnızca hiperinflamatuar profili olan hastaların azınlığında etkili olabileceğini öne sürüyor” dedi. O, Ali Ellebedy, Ph.D. ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Philip Mudd, M.D., Ph.D., çalışmanın ilgili yazarlarıdır.

Araştırmacılar, ihtiyaç duyulan şeyin sitokinleri ölçmek ve immünosupresif tedaviden en çok fayda görmesi muhtemel hastaları belirlemek için hızlı, güvenilir ve ucuz bir test olduğunu söyledi.

Sitokin fırtınasının ayırt edici özelliği olan, geniş ölçüde düzenlenmiş sitokin dizisine sahip COVID-19 hastalarının bir alt kümesini belirledik. Ancak, genel olarak, COVID-19’u olan ortalama bir kişi – orta ila şiddetli hastalığı olan hastalar bile – ortalama grip hastasından daha az iltihaplanma yaşadı. ”  / Paul Thomas, PhD, Çalışma Ortak Yazarı, İmmünoloji Bölümü, St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi

St. Louis’deki Barnes-Jewish Hastanesi’nde COVID-19 hastalarını tedavi eden bir bilim insanı ve acil tıp doktoru olan Mudd, “Mevcut klinik çalışmalar, bu tedavileri pek çok kişiden en çok yararlanan hastaları yeterince hedeflemiyor” dedi. “Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavileri, aşırı aktif bir bağışıklık tepkisine sahip olan küçük COVID-19 hastalarına yönlendirmek, bu yaklaşımların nihayetinde yardımcı olup olmadığını bilmenin tek yoludur.”

Bağışıklık tepkileri: COVID-19 ve grip

Hastaların% 8’i kadar çoğunda bildirilen solunum yetmezliğinin nedeni de dahil olmak üzere, COVID-19’a karşı bağışıklık tepkisinin daha iyi anlaşılması da gerekli.

Araştırmacılar, grip ve COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’ye karşı insan bağışıklık tepkisinin şimdiye kadarki en büyük ve en kapsamlı karşılaştırmalarından birinden kaynaklanan bu raporda bunu yapmaya çalıştılar. COVID-19’un aksine, gribe karşı bağışıklık tepkisi onlarca yıldır üzerinde çalışılıyor ve daha iyi anlaşılıyor.

Araştırmaya COVID-19’lu 168 yetişkin, 26 gripli yetişkin ve 16 sağlıklı gönüllü dahil edildi. COVID-19 hastalarının% 90’ından fazlası, yaklaşık yarısı yoğun bakım ünitesinde hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanların yüzde yirmi üçü öldü. Grip hastalarının yarısından fazlası hastaneye kaldırıldı,% 35’i yoğun bakımda ve hastaneye kaldırılanların% 8’i öldü.

Bağışıklık tepkisini anlamak için araştırmacılar, 35 farklı sitokin dahil olmak üzere çeşitli bağışıklık hücrelerini ve faktörlerini ölçtüler. Yedi COVID-19 hastası veya% 4’ü, sitokin fırtınasının çalışma tanımını karşıladı, yani 35 sitokinin yaklaşık yarısı veya daha fazlası, hasta ortalamalarına kıyasla önemli ölçüde yükseldi. İstatistiksel olarak, yükseklik, ortalamanın üzerinde en az iki standart sapma olarak tanımlandı.

Sitokin fırtına sendromu olan hastalar, ortalamadan 10-100 kat daha yüksek bireysel sitokin seviyelerine sahipti. Ancak araştırmacılar yaş ve diğer faktörleri dahil ettiğinde, COVID-19 hastalarının genel sitokin seviyeleri grip hastalarından daha düşüktü.

Sitokin fırtınası değilse ne?

St. Jude Immunology’nin ilk yazarı Jeremy Chase Crawford, “COVID-19 hastalarının çoğunda hiperinflamasyon olmaması, daha az hastalığa sahip oldukları anlamına gelmiyor” dedi. “Çoğu durumda hastalığa, genelleştirilebilir COVID-19 terapötikleri geliştirmek için önemli çıkarımlara sahip olan sitokin fırtınasından kaynaklanan geniş hiperenflamasyonun neden olmadığını söylüyoruz.”

Analiz, grip hastalarına kıyasla COVID-19 hastalarında antiviral bağışıklık tepkisinin derin bir şekilde bastırıldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, sitokinleri ölçmenin yanı sıra, grip, COVID-19 hastalarında ve sağlıklı gönüllülerde bireysel kan hücrelerinde sitokin transkripsiyonunu analiz etti. COVID-19, antiviral immün yanıtta merkezi bir rol oynayan sitokinler olan Tip I ve Tip II interferonların üretimi ve bunlara yanıt önemli ölçüde azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar ayrıca, SARS-CoV-2’nin hastalar tarafından steroid üretimini teşvik etmek için bağışıklık tepkisini kontrol eden yolları değiştirdiğine dair kanıt buldular.

Thomas, “Sonuçlarımız, COVID-19 hastalarının çoğunun muhtemelen tedaviden önce yüksek seviyelerde glukokortikoid ürettiğini ve muhtemelen çoğunda gördüğümüz körelmiş bağışıklığa yol açtığını gösteriyor” dedi. “Bu hastaların virüsü yok etmek için bağışıklık tepkilerini artırmak için tedaviye ihtiyacı olabilir.”

Kaynak link: 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.