IŞİD bağlantılı saldırganlar kuzey Mozambik’te 50 kişinin başını kesti

6 mins read

IŞİD bağlantılı saldırganlar kuzey Mozambik’te 50 kişinin başını kesti

Tanıklar, saldırganların kurbanları cinayetlerin işlendiği Muatide köyündeki bir futbol sahasına götürdüğünü söylüyor.

IŞİD bağlantılı saldırganlar kuzey Mozambik'te 50 kişinin başını kesti 1
2019’da saldırıya uğrayan Aldeia da Paz köyünde bir kadın çocuğunu tutuyor [Marci Longari / AFP]
Polis, bölgedeki şiddet sürerken son üç gün içinde kuzey Mozambik’in Cabo Delgado eyaletinde saldırganların 50’den fazla kişinin kafalarının kesildiğini ve parçalandığını açıkladı.

Okumaya Devam Et: Krizde olan İslam değil Liberalizmdir

Başkalarının Emeğini Çalmak Kusursuz Bir Stratejiyi Gerekli Kılar: Kleptoparazitizm

Mozambik polisi genelkurmay başkanı Bernardino Rafael Pazartesi günkü basın brifinginde IŞİD bağlantılı savaşçıların Miudumbe ve Macomia ilçelerindeki birkaç köye saldırdığını, sivilleri öldürdüğünü, kadınları ve çocukları kaçırdığını ve evleri yaktığını söyledi.

Rafael, “Evleri yaktılar, sonra ormana kaçan insanların peşinden gittiler ve ürkütücü eylemlerine başladılar” dedi.

Görgü tanıkları yerel basına saldırganların, cinayetlerin işlendiği Muatide köyündeki yerel futbol sahasına insanları sürdüklerini söylediler.

Gaz zengini Cabo Delgado bölgesindeki güvenlik güçleri, geçen yıl IŞİD’e (IŞİD) bağlılık sözü veren silahlı grupla 2017’den beri savaşıyor.

IŞİD bağlantılı saldırganlar kuzey Mozambik'te 50 kişinin başını kesti 2

Ancak bazı analistler IŞİD (IŞİD) bağlantısının gerçekte ne kadar ciddi olduğunu sorguladılar ve huzursuzluğun kökeninin din yerine yoksulluk ve eşitsizlik olabileceğini söyledi. Kendilerine El Şebab diyen savaşçılar hakkında çok az şey biliniyor – yine de Somali’de faaliyet gösteren bu grupla bilinen bir bağlantıları yok.

ABD merkezli Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi’ne göre, ayaklanma 2017’den bu yana 2.000’den fazla insanı öldürdü – bunların yarısından fazlası sivil.

Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz ay yayınladığı bir rapora göre, Cabo Delgado’daki şiddetli saldırılar, 300.000’den fazla ülke içinde yerinden edilmiş insan ve 712.000’inin insani yardıma ihtiyacı olan bir insani krizi tetikledi.

Şok ve keder

Devlete ait Mozambik Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Cuma gecesi Nankaba köyüne baskın düzenleyen silahlı adamlar ateş açtı ve evleri ateşe verdi. İki kişinin başı kesildi ve birkaç kadın kaçırıldı.

Haber ajansının bildirdiğine göre, ayrı bir savaşçı grubu Muatide köyüne saldırdı ve 50’den fazla kişinin kafasını kestiler.

Pinnancle Haber portalının bildirdiğine göre, köylüler Cuma gecesinden Pazar gününe kadar yürütülen bir zulümde parçalara ayrıldı.

En az beş yetişkin ve 15 erkek çocuğunun parçalanmış cesetleri, Pazartesi günü Muidumbe bölgesindeki bir orman içerisine dağılmış halde bulundu.

Komşu Mueda semtinden isminin verilmemesini isteyen bir memur, “Polis, isyancılar tarafından işlenen katliamı ormanda ceset bulanların raporlarından öğrendi” dedi.

“Yaklaşık 500 metrelik (1.640 fit) bir alana yayılmış 20 cesedi saymak mümkündü. Bunlar, danışmanlarının eşliğinde bir tören töreninde bulunan gençlerdi. ”

Mueda’da ismini vermeyi reddeden bir yardım görevlisi, bazı çocukların o bölgeden geldiğini söyleyerek cinayetlerin işlendiğini doğruladı. Salı günü ceset parçalarının ailelerine gömülmek üzere gönderildiğini söyledi.

İşçi, “Cenazeler büyük acıların olduğu bir ortamda yapıldı” dedi. “Cesetler zaten çürüyordu ve orada bulunanlara gösterilemezdi.”

Silahlı grup, son aylarda saldırısını hızlandırdı ve bu süreçte vatandaşları dehşete düşüren bölgeleri şiddetle ele geçirdi.

Nisan ayında saldırganlar, saflarına katılmayı reddettikleri iddiasıyla 50’den fazla genci vurarak öldürdü ve kafalarını kestiler.

Cabo Delgado, Fransız çokuluslu Total’in milyarlarca dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesine ev sahipliği yapıyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.