İlk oyuncu kimdir

9 mins read
İlk Erkek Oyuncu Kimdi?
İlk Erkek Oyuncu Kimdi?

İlk oyuncu kimdir

İlk Erkek Oyuncu kimdi? Peki ya kadın oyuncu?

Şimdiye Kadarki İlk Aktör Kimdir

Şimdiye kadarki ilk aktör İkaria'dan Thespis'ti. MÖ 6. yüzyılda yaşadı.

Şimdiye kadarki ilk aktör İkaria’dan Thespis’ti. MÖ 6. yüzyılda yaşadı. The Theatre of the Greek’e göre. İkarya Thespis, bir oyunda sahneye çıkan ilk aktördü. Bir Trajedide bir karakteri canlandırıyordu.

İlk Erkek Oyuncu Peki sahneye nasıl çıktı?

İlk aktör oyunculuktan farklı bir geçmişe sahipti; Şarkıcıydı.

Bunun için Eski Yunanlılara teşekkür etmeliyiz. Ditramblar, antik ilahiler eşliğinde ilk trajedileri Atina’da gerçekleştirdiler.

Tanrı Dionysos’u onurlandırmak istediler ve ilahileri koro törenlerine uyacak şekilde uyarladılar. Bu alaylar özel günlerde yapılır ve insanlar maskeler giyerlerdi. Daha sonra, MÖ 6. yüzyılın başında, bugün bildiğimiz aktörlerin sergilediği bir dizi olaya dönüştüler.

Okumaya Devam Et: Robotların Gelecekte Duyguları Olur mu?

Thespis, şimdiye kadarki ilk aktör ve kendi trajedilerini ilk sahneleyenlerden biriydi. Muhtemelen MÖ 566’da bir Atina köyü olan Icaria’da doğdu. Koroyu böldü ve korolardan ayrı tek bir karakterin söylediği tiratları ekledi. Efsaneye göre ilk kez M.Ö. 534 yılında sahneye çıktı.

Bitkilerle hazırlanan renkli pigmentlerle kendini ve keten maskeleri kullandı. İlk aktör, diğer oyuncularla sık sık Atina bölgesini bir at arabasıyla “gezdi”. Bu nedenle “Thespis’in arabasına binmek” ifadesi oyuncu olmak anlamına gelir ve bu nedenle İngilizce “thespian” ismini bir aktör veya aktris ile eşanlamlı olarak kullanıyoruz.

“Thespis arabası”, en önemlisi Théophile Gautier’in romanı Le Capitaine Fracasse’de ve Victor Hugo’nun Cromwell’e önsözünde olmak üzere bir düzine edebi eserde alıntılanmıştır.

İlk Kadın Oyuncu

Şimdiye kadarki ilk aktörün kim olduğunu bildiğinize göre, şimdiye kadarki ilk aktrisin kim olduğunu öğrenelim. Şimdiye kadar yapılmış ilk dizilerde görebileceğiniz oyunculara hiç benzemiyor!

Şimdiye kadarki ilk aktris Margaret Hughes’du. 1660’ta İngiliz sahnesine geldi. Peki sahneye nasıl çıktı? Puritan Long Parliament 1642’de İngiliz dramasını yasakladı.

Kral II.  Charles tutkulu bir tiyatro seyircisi olduğu için hükümdarlığı sırasında onu restore etmeye karar verdi. Kadınların sahnede oynamasına izin verilmediğinden, tüm kadınların rollerini erkekler üstlendi.

Kral oyunlardan birini izlerken kadın rolünü oynamak zorunda kalan adam tıraş olduğu için sahneye geç kalmıştı. Bu olay Kral’ın 1662’de bir kraliyet emri çıkarmasına neden oldu. Kadın rollerini yalnızca kadınların oynayabileceğini ilan etti.

Öyleyse, 15 yaşındaki Margaret Hughes, İngiltere’de ve muhtemelen dünyada görünen ilk aktris oldu. Shakespeare’in oyunu Othello’da Desdemona’yı canlandırdı.

Bu rolden sonra John Dryden’ın Tyrannick Love filminde St. Catherine ve daha sonra John Fletcher’ın The Island Princess filminde Panura’yı oynadı.

Şimdiye Kadarki İlk Siyah Kadın Oyuncu

İlk oyuncu kimdir 1
Josephine Baker, 1920’lerde Paris’te fırtınalar estiren ve Siyah Amerikan kültürünün güzellik ve canlılığının simgesi haline gelen kadın dansçı ve şarkıcı

Şimdiye kadarki ilk siyah aktris Joséphine Baker’dı. Gerçek adı Freda Josephine McDonald’dı ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Missouri’de doğdu.

Amerikalı bir şarkıcı ve dansçıydı ve vatandaşlığa kabul edilmiş bir Fransız vatandaşıydı. 15 yaşında sokakta dans ederken ve St. Louis Chorus Vaudeville gösterisinde dans ettikten sonra Broadway’de performans sergiledi.

1926’da iki başarısız evlilikten sonra, 1936’ya kadar süren bir ilişkiye başladığı Giuseppe Abatino ile tanıştı. Bu süre zarfında, onun yöneticisi ve akıl hocası oldu.

Joséphine Baker, Avrupa’da bir turun ardından 1927’de Folies Bergère’nin incelemesine liderlik ediyor.

Baker aynı yıl şarkıcılık kariyerine başlar ve Giuseppe’nin tavsiyesine uyarak La Sirène des tropiques filminde rol alır. Giuseppe, Joséphine ile birlikte “Chez Joséphine” kulübünü açtı ve 1928’de şarkıcının dünya turunu organize etti.

Şimdiye Kadarki İlk Siyah Erkek Oyuncu

İlk oyuncu kimdir 2
Lincoln Theodore Monroe Andrew Perry, başarılı bir film kariyeri olan ilk Siyah aktör olarak kabul edilen Jamaika ve Bahama kökenli Amerikalı bir vodvil, komedyen ve sinema oyuncusuydu.

Lincoln Perry, gelmiş geçmiş ilk siyah aktördü. Kariyerine bir genç olarak komedi rolünü destekleyici olarak başladı.

Sahne adı Stepin Fetchit, “içeri gir ve onu getir” in kısaltmasıdır. 1920’lerin başında Hollywood’a geldiğinde, çeşitli filmlerde yardımcı komedi rolleri oynadı.

Çoğu, “Dünyanın en tembel adamı” olarak bilinen Stepin Fetchit karakterini içeriyordu. 1929’da Metro-Goldwyn-Mayer’in (MGM) sessiz filmi In Old Kentucky’de rol aldı.

Lincoln Perry, özel hayatında Chicago Defender için yazar olarak paralel bir kariyere öncülük etti. 1929’da Fox stüdyosu Perry’yi işe aldı ve beyaz aktörlerin siyah rollerin çoğunu oynadığı bir dönemde ücret alan ilk siyah aktör oldu.

1929’da Hearts in Dixie’de, karısı Chloe’nin tüm işi yapmasına izin vermek için ayaklarının dibine “sefalet” bahanesini alan tembel bir adam olan Gummy rolünü oynadı. Lincoln Perry, milyoner olan ilk siyahi aktördür. Kariyerinin zirvesinde on iki arabaya sahipti ve on altı Çinli hizmetçiyle bir malikanede yaşıyordu.

Ancak, halkın beğenisi değişti ve kariyeri 1940’ların başlarında bir düşüş yaşadı. Hollywood’u 1940’ta terk etti ve 1947’de iflası ilan edildi.

Oyuncuların ne kadar kazandığını hiç merak ettiniz mi?

Bu, rollerinin türü, film bütçesi, filmin başarısı vb. Gibi çok sayıda faktöre bağlıdır.

Yani, bazı oyuncular daha az, bazıları daha fazla kazanıyor. İşte bugüne kadar en çok kazanan 7 oyuncunun yedi film listesi

Keanu Reeves, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions: 156.000.000 Dolar

Bruce Willis, Altıncı His: 100.000.000 Dolar

Tom Cruise, Mission: Impossible 2: 100.000.000 Dolar

Will Smith, Siyah Giyen Adamlar 3: 100.000.000 Dolar

Robert Downey Jr., Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı: 75.000.000 Dolar

Sandra Bullock, Yerçekimi: 70.000.000 Dolar

Tom Hanks, Forrest Gump: 70.000.000 Dolar

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386