İkinci Dünya Savaşında Rusların Kadın Kahramanı: Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya

8 mins read
Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya
Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya

İkinci Dünya Savaşı’nda Rusların Kadın Kahramanı: Mariya Vasilyevn

Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya
Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya

Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya, İkinci Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesinde Nazi Almanyası’na karşı savaşan bir Sovyet tank sürücüsü, tamirci ve Sovyetler Birliği Kahramanıdır.

Kocası 1941’de savaşırken öldürüldükten sonra, Oktyabrskaya bütün mal varlığını orduya bir tank bağışlamak üzere sattı ve onu kullanmasına izin verilmesini istedi. (Боевая подруга) “Savaşan Kız arkadaş” adını verdiği bir T-34 orta tankını aldı ve kullandı.

Okumaya Devam et:

Siyasetçinin Seçmen Gözünde Oluşturduğu Etki: Amerika Örneği

Wikipedia Ansiklopedinin İlk Makalesi Neydi?

Oktyabrskaya, savaşta yeteneğini ve cesaretini kanıtladı ve çavuş rütbesine terfi etti. 1944’te savaştan aldığı yaralar nedeniyle öldükten sonra, ölümünden sonra Sovyetler Birliği’nin savaş sırasındaki en büyük cesareti olan Sovyetler Birliği Kahramanı seçildi. O, unvanı alan iki kadın tank sürücüsünden ilkiydi.

İkinci Dünya Savaşında Rusların Kadın Kahramanı: Mariya Vasilyevna Oktyabrskaya 1

İlk Yılları

Oktyabrskaya, Kırım Yarımadası’nda fakir bir Ukraynalı ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. On çocuktan biriydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce bir konserve fabrikasında ve ardından telefon operatörü olarak çalıştı. 1925’te bir Sovyet askeriyle evlendi. Daha sonra askeri konulara ilgi duymaya başladı. ‘Askeri Eşler Konseyi’ne katıldı ve orduda hemşire olarak eğitildi. Ayrıca silah ve araç kullanmayı öğrendi. “Bir askerle evlen ve orduda hizmet et: bir subayın karısı sadece gururlu bir kadın değil, aynı zamanda sorumlu bir unvandır” dedi.

Savaş Katılması

II.Dünya Savaşı’nın doğu cephesi açıldığında Mariya, Sibirya’daki Tomsk’a tahliye edildi. Tomsk’ta yaşarken, kocasının Ağustos 1941’de Kiev yakınlarındaki Nazi Almanyası güçleri ile savaşırken öldürüldüğünü öğrendi. Haberin kendisine ulaşması iki yıl sürdü. Haber onu çok üzdü ve tabi öfke de geldi. Kocasının intikamını almak için Almanlarla savaşmaya karar verdi. Kızıl Ordu’ya bir tank bağışlamak için tüm mal varlığını sattı. Tankın, bir T-34 tankının “Fighting Girlfriend” (“Боевая подруга”) olarak adlandırılmasını ve kullanmasına izin verilmesini istedi. Devlet Savunma Komitesi bunu kabul etti.

Oktyabrskaya 38 yaşındaydı. Bağıştan hemen sonra beş aylık bir tank eğitim programına kaydoldu. Bu alışılmadık bir durumdu: genellikle tank ekipleri asgari eğitimle doğrudan ön cepheye gitmez. Eğitimini tamamladıktan sonra, Eylül 1943’te 2.Muhafız Tank Kolordusu’nun bir parçası olan 26.Muhafız Tank Tugayı’na şoför ve tamirci olarak atandı. T-34’ün kulesine süsleyerek “Fighting Girlfriend” adını verdi. Tankçı arkadaşlarının çoğu onu bir tanıtım gösterisi ve şaka olarak gördü, ancak Oktyabrskaya Smolensk’te savaşmaya başladığında bu tutum değişti.

21 Ekim 1943’te ilk tank savaşında savaştı. Oktyabrskaya tankıyla büyük bir savaşa girdi; o ve mürettebat arkadaşları makineli tüfek yuvalarını ve topçu silahlarını imha etti. Tankına ateş edildiğinde Oktyabrskaya, emirlere aldırış etmeden tankından dışarı fırladı ve ağır ateş altında onarımları gerçekleştirdi.

Çavuş rütbesine yükseltildi

Bir ay sonra, 17-18 Kasım tarihlerinde, Sovyet güçleri bir gece savaşı sırasında Vitebsk bölgesindeki Novaje Siało kasabasını ele geçirdi. Bu saldırı sırasında Oktyabrskaya, yetenekli bir tank sürücüsü olarak ününü artırdı. 17 Kasım’da Oktyabrskaya, Novaje Siało yakınlarındaki Alman mevzilerine düzenlenen bir saldırıya katıldı. Ancak, bir Alman topçu mermisi tankının paletlerinde patlayarak ilerlemesini durdurdu. Oktyabrskaya ve bir mürettebat arkadaşı pisti onarmak için atlarken, diğer mürettebat üyeleri kuleden koruma ateşi sağladı. Sonunda, yolu tamir ettiler ve tankı birkaç gün sonra ana birime yeniden katıldı.

Ölümü

İki ay sonra, 17 Ocak 1944’te Oktyabrskaya, Leningrad-Novgorod Taarruzunun bir parçası olarak başka bir gece saldırısında savaştı. Savaş onun savaşı olacaktı.  Saldırı Vitebsk yakınlarındaki Šviedy köyünde gerçekleşti. Savaş sırasında, T-34’ünü Alman savunmasına doğru sürdü ve siperlerdeki ve makineli tüfek yuvalarındaki direnişi yok etti. Tank mürettebatı ayrıca bir Alman kundağı motorlu silahını da imha etti. Daha sonra, tanka bir Alman tanksavar mermisi isabet etti ve paletleri hareketsiz hale getirildi. Oktyabrskaya hemen tanktan indi ve şiddetli küçük silahlar ve topçu ateşi ortasında onarmaya başladı. Tamir etmeyi başardı, ancak kafasına gelen şarapnel parçaları ile yaralandı ve bilincini kaybetti. Savaştan sonra, Kiev yakınlarındaki Fastiv’deki bir Sovyet askeri sahra hastanesine nakledildi ve 15 Mart’ta ölmeden önce iki ay komada kaldı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.