Tarihte görülen İlk Pandemi Neydi?

10 mins read

Tarihte görülen İlk Pandemi Neydi?

Tarihte görülen İlk Pandemi Neydi?

Bilinen İlk salgının Atina Vebası olduğu bilindiğine göre bu soruyu tekrar mı neden sorduk?

Çoğumuza göre, insanlar bir hastalık için her yeni aşıyı keşfettiklerinde, insanlığın yeni hastalıklardan muzdarip olduğu görülüyor.

Tam da veba ve çiçek hastalığı gibi geçmişten gelen hastalıklardan kurtulduğumuzu düşündüğümüzde, koronavirüs bize insan hayatının düşündüğümüzden daha kırılgan olduğunu kanıtladı.

Okumaya Devam et: Atalarımız bunu neden yaptı? Trepanasyon

Tarih boyunca meydana gelen çeşitli hastalıklar birçok can aldı. Ancak bu hastalıklar için bir aşı asla icat edilmemiş olsaydı nasıl olurdu bir düşünün.

Bugün, daha sonra ortaya çıkan birçok salgını başarıyla tedavi etmemize rağmen, önümüzde yeni bir tehdit var. Bakalım ilk pandeminin nasıl göründüğünü ve şimdiye kadarki en kötü pandeminin ne olduğunu görelim.

Pandemi Nedir?

ScienceAlert’e göre pandemiler, “aşağı yukarı aynı anda gerçekleşen enfeksiyonlarla dünya çapında popülasyonlarda keskin bir artış gösteren hastalık durumları” dır. Başka bir deyişle, özetleyecek olursak, pandemik bir tanım “bir hastalığın küresel salgını” olacaktır. Peki salgınla salgın arasındaki fark nedir?

Bir salgın, belirli bir hastalığın salgınıdır ve insanların büyük bir bölümünü, hatta nüfusun çoğunluğunu etkilediğinde bir salgına dönüşebilir.

Şimdiye Kadarki İlk Salgın

Girişte belirtildiği gibi, şimdiye kadar kaydedilen ilk salgın Atina Vebası veya Atina vebasıdır. Aslında, MÖ 430’da meydana gelen ve MÖ 426’ya kadar süren bir tifo salgınıydı. Mevcut kaynaklara göre sadece bir şehirle sınırlı kalırken, kısa sürede çok sayıda insanı öldüren yaşamı tehdit eden bir hastalığın ilk kaydedilen vakası olarak listede yer alıyor.

Tanınmış bir Yunan tarihçi olan Thukydides, o dönemde Atina nüfusunun neredeyse üçte ikisini öldüren ve geri kalan Atinalıların çoğunu ömür boyu sürecek sonuçlara bırakan hastalığın semptomlarını ayrıntılı olarak anlattı. Thukydides tarafından belirtildiği gibi, tifo semptomları boğazda, dilde ve gözlerde kızarıklık, ağız kokusu ve ateşi içerir.

Küresel Salgınlar ve Şimdiye Kadarki İlk Salgın

Şimdiye kadarki ilk salgından sonra, daha fazla hastalık yeryüzündeki insan yaşamını tehlikeye atmaya devam etti. Aşağıdakiler şimdiye kadarki en kötü pandemiler.

  • 430’dan 426’ya kadar süren Atina Vebası. Nedeni bir tür Salmonella bakterisiydi.
  • MS 165’ten 180’e kadar süren Antonin Veba. Muhtemelen askerlerin İtalyan yarımadasına getirdiği Variola majör ve Variola minör virüslerinden kaynaklanan çiçek hastalığıdır. Yaklaşık beş milyon insanı öldürdü.
  • Hıyarcıklı vebanın ilk kaydı olan Jüstinyen Vebası 541’den 750’ye kadar sürdü. Hastalığın nedeni bakteri Yersinia pestis. Bu salgın Mısır’da başladı ve o sırada nüfusun dörtte biri ile yarısını öldürdü.
  • 1331’den 1353’e kadar süren Kara Ölüm, Asya’da başlayıp Avrupa’ya yayılan Yersinia pestis salgınının ikinci büyük salgınıydı. Dünyada yaklaşık 75 ila 200 milyon insanı öldürdü.
  • Çin’de 1855’te başlayan üçüncü veba salgını. Hindistan derinden etkilendi ve 10 milyon ölümle sonuçlandı. Bugün hala ABD’de bazı vakalar bulabiliriz.
  • 1918’den 1920’ye kadar süren İspanyol gribi, gelmiş geçmiş en ölümcül salgındı. İki yıldan kısa bir süre içinde dünya çapında 50 milyondan fazla insanı öldürdü. Nedeni H1N1 influenza virüsüydü (2009’da da domuz gribi salgınına neden oldu.)

Dünya bu hastalıklarla sarsılmış olsa da, şu anda dünya başka bir büyük tehditle karşı karşıya. Koronavirüs.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler şimdiye kadarki ilk pandemiye hiç benzemiyor. İnsanlara ve hayvanlara saldıran geniş bir virüs ailesidir. Elektron mikroskobu altında, bu virüsler bir taç şeklindedir, bu yüzden adlarını Latince ‘taç’ anlamına gelen korona kelimesinden alırlar.

Bazı koronavirüslerin 1960’lardan beri insanlarda soğuk algınlığından şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına kadar birçok hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Ancak 2003 yılından bu yana, yeni koronavirüsler ortaya çıkmaya, hayvanlardan insana taşınmaya ve insandan insana yayılmaya başladı. Öyleyse, 2002’de Çin’de SARS ve 2012’de Orta Doğu’da MERS’in ortaya çıkmasıyla (hala ortaya çıkıyor), şimdi Çin’de yeniden ortaya çıkan yeni bir koronavirüs var.

Yeni Koronavirüs Nedir?

Yeni koronavirüs veya COVID-19, yakın zamana kadar insanlarda tespit edilmemiş yeni bir koronavirüs suşudur. Araştırmacılar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından SARS-CoV-2 (SARS-koronavirüs-2) olarak adlandırdı.

Koronavirüs Nerede Başladı?

İlk bildirilen Coronavirüs vakası, Orta Çin’deki Hubei eyaletindeki bir şehir olan Wuhan’dan geldi.

Koronavirüs Ne Zaman Başladı?

İlk COVID-19 veya Koronavirüs vakası Aralık 2019’un sonlarında keşfedildi. Ancak şimdi Çinli yetkililer ilk enfekte kişinin veya “sıfır hastanın” hastalığı 17 Kasım 2019’da aldığına inanıyor. Oradan Tayland’a sıçradı, Japonya, Avustralya, Nepal, Fransa ve 5 Nisan 2020 itibarıyla dünyanın dört bir yanındaki 207 ülke ve bölge.

Koronavirüs belirtileri

En yaygın üç Koronavirüs semptomu ateş, nefes darlığı ve kuru öksürüktür. Diğer semptomlar arasında, hepimizin soğuk algınlığı, grip ve belirli alerjilerin bir karışımına atfedebileceğimiz ağrılar ve ağrılar, boğaz ağrısı, yorgunluk ve baş ağrıları yer alır.

Evde Kalın, Güvende Kalın!

Koronavirüs gibi son pandeminin yanı sıra ilk salgın hakkında bazı ilginç gerçekleri öğrendiğinize göre, ülkenizin bu yıkıcı pandemiyle nasıl savaşılacağına dair yönergelerini dinlediğinizden emin olun. Evde kalın ve güvende kalın.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386