Hamas, Türkiye ve Mısır arasındaki bağları dengeliyor

11 mins read
1 Şubat 2020'de çekilen bu resim, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap ligi merkezinde ABD aracılığı ile Orta Doğu çatışmasının çözümüne yönelik öneriyi tartışan bir Arap Ligi acil toplantısını gösteriyor. KHALED DESOUKI / AFP tarafından fotoğraf.

Hamas, Türkiye ve Mısır arasındaki bağları dengeliyor

Bir Hamas heyeti, Mısırlı yetkilileri Türkiye’de El Fetih’le anlaştıktan sonra seçimleri gerçekleştirmeye yönelik son çabalar hakkında bilgilendirmek için Kahire’yi ziyaret etti.

Hamas, Türkiye ve Mısır arasındaki bağları dengeliyor 1
1 Şubat 2020’de çekilen bu resim, Mısır’ın başkenti Kahire’deki Arap ligi merkezinde ABD aracılığı ile Orta Doğu çatışmasının çözümüne yönelik öneriyi tartışan bir Arap Ligi acil toplantısını gösteriyor. KHALED DESOUKI / AFP tarafından fotoğraf.
Hamas, Türkiye ve Mısır arasındaki bağları dengeliyor 2
Muhammed Magdy

Hamas hareketi, 25 Ekim’de Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Mısır’ın başkentine bir heyet gönderdi. Filistinli yetkililere ve gözlemcilere göre, Hamas’ın İstanbul’da gerçekleşen seçimleri yapmak için El Fetih-Hamas anlaşmasının ardından Kahire’yi sakinleştirmeye çalıştığı üç günlük ziyaretti. Kahire, geleneksel olarak Filistinli gruplar arasında uzlaşma çabalarına öncülük etti ve Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler şu anda gergin.

Bir Ekim ayında. 28 basın açıklamasında Hamas, heyetinin “bölgedeki siyasi gelişmeleri ve ulusal ortaklığı gerçekleştirirken ve Filistin cephesini güçlendirirken [Filistin] uzlaşmanın önünü açmanın yollarını araştırdığını belirtti. Hareket, toplantıların “ulusun karşı karşıya olduğu büyük tehditler karşısında ulusal birliği sağlamanın yollarını, Filistin halkının direncini artırmanın ve acılarını hafifletmenin yollarını ve Gazze Şeridi’ni saran zorlu insani koşullara” odaklandığını ekledi.

Hamas, heyetinin Mısır’ı ulusal ortaklığı ve Filistin uzlaşmasını sağlamaya istekli bulduğunu belirtti.

Gazze’deki El-Ümmet Üniversitesi’nde siyaset analisti ve siyaset bilimi profesörü olan Hussam al-Dajani, Al-Monitor’a Kahire ziyaretinin Hamas ile Mısır arasındaki ilişkiyi yeniden kurmayı amaçladığını söyledi. “Sonuç olarak her şeyin normale döndüğünü düşünüyorum” diye ekledi.

İstanbul anlaşmasına tepki olarak Mısır devlet medyası, Hamas’ı Filistin uzlaşması sponsorluğuyla Batı Şeria’yı kontrol etme amaçlı bir Türk planına uymakla suçlamıştı.

Okumaya devam et:

Kıbrıs muamması: Yeni bir yön mü?

Sosyal Medyada Paylaşmamanız Gereken Şeyler

Üst düzey Hamas yetkilisi Husam Badran, Al-Monitor’a Türkiye’nin anlaşmada hiçbir rolü olmadığını söyledi. “İstanbul’daki Filistin Konsolosluğu’nda gerçekleşen görüşmeler, sadece iki heyeti ağırlayan Türk devletinin sponsorluğu olmadan Filistinli yetkililer arasında yapıldı” dedi.

Filistinli grupların, ABD’nin Orta Doğu barış planının yıkıcı yönlerini, İsrail’in ilhak planlarını ve İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki normalleşme anlaşmalarını göz önünde bulundurarak, Beyrut’ta dışarıdan etki olmaksızın bir Filistin iç diyaloğu yürütmek konusunda anlaştıklarına dikkat çekti.

Badran, “Filistinli gruplar arasındaki toplantıların ve diyalogların çoğuna Mısır ev sahipliği yaptı ve devam eden diyaloglar, 2011’den önce ve sonra imzalanan diğer anlaşmaların yanı sıra 2011’de Kahire’de imzalanan önceki anlaşmalara dayanıyor.”

Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşmazlık 2007’de patlak verdiğinden – Hamas Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirip El Fetih’i kovduğunda – Mısır, iki hareketin temsilcilerini defalarca Kahire’de bir araya getirdi. Ancak çabaları rakipler arasındaki farklılıklar nedeniyle engellendi.

Ancak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı uzlaşmaya sponsor olmaya çağırmasıyla uzlaşma yolu son zamanlarda Kahire’den İstanbul’a kaymış gibi görünüyor. Dajani ve diğer Mısırlı ve Filistinli siyasetçi ve analistler Al-Monitor’a yaptığı açıklamada, adımın Mısır’ın İsrail ile Bahreyn ve Emirlik anlaşmalarını memnuniyetle karşılamasını protesto etmek için atıldığını söyledi.

Yine de Abbas, anlaşmanın İstanbul’dan duyurulmasından iki gün sonra 27 Eylül’de Hamas’la müzakere yapmakla suçlanan Fetih heyetini Mısırlı yetkililerle görüşmek ve İstanbul’da yaşananlar hakkında bilgi vermek üzere Kahire’ye göndermek için acele etti. El Fetih Merkez Komitesi sekreteri Jibril Rajoub ve komite üyesi Rawhi Fattouh, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ve Mısır istihbarat yetkilileriyle bir araya geldi.

El Fetih heyeti, Kahire’deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Mısır’ın rolü, Filistin ayrılığını iyileştirmek ve uzlaşmayı sağlamak için çok önemlidir” dedi.

Shoukry, “Mısır’ın bu hassas zamanlarda Filistin liderliğine ve halkına her türlü desteği sağlamayı amaçlayan çabalarının devamını” vurguladı.

Mısır Dışişleri Konseyi üyesi Rakha Hassan, Al-Monitor’a yaptığı açıklamada, Filistinlilerin İsrail’le normalleşme ve ardından gelen Arap desteğine öfkeden Türkiye’ye döndüğünü söyledi.

El Fetih ve Hamas arasında çeşitli ülkeler toplantılara ev sahipliği yaptı, ancak gruplar Filistin davasıyla ilgili her türlü çabada son çare olarak her zaman Kahire’ye dönüyor. … Mısır, Filistin davasına hizmet edebilecek her partiyi destekliyor. ”

2005 ve 2006’da Filistin’deki genel seçimlerin izlenmesine katılan Hassan, Filistin’in 27 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi’ne barış sürecini devam ettirmek için uluslararası bir konferans düzenleme çağrısına işaret ederek, Filistinlilerin bu kez uzlaşma konusunda ciddi göründüğünü söyledi. .

Rajoub’a göre Filistinliler, Hamas ve El Fetih hareketlerinin, Abbas’ın seçim kararnamesini çıkarabilmesi için Filistinli grupların geri kalanıyla daha geniş bir anlaşma imzalamasını ve ardından seçim mekanizmalarını ve yasayı tartışmak için kapsamlı bir ulusal diyalogu bekliyor. Kahire’nin ulusal diyaloga ev sahipliği yapma isteğini dile getirdiğini söyledi.

Dajani, “Uzlaşma dosyası, Hamas ve Fetih heyetleri Kahire’yi ziyaret eder etmez Mısır’a geri döndü” yorumunu yaptı.

Filistinliler uzlaşmayı ertelemeyi veya uzlaşmaya bir darbe daha çekmeyi göze alamaz. Bu nedenle, Filistinli politikacılar, siyasi çizgisine bakılmaksızın Filistin liderliğinin meşruiyetini yeniden tesis edebilecek ve güçlendirebilecek ulusal uzlaşma ve demokratik seçimler yoluyla normalleşme ve Filistin davasını saran zorluklarla yüzleşmelidir. ”

Ancak, böyle bir uzlaşmanın başarısının birkaç faktöre bağlı olduğunu söyledi. Bunların başında hiziplerin anlaşmaları uygulama taahhüdü, İsrail’in seçimleri düzenleme ve güvence altına alma pozisyonu ve şu anda kendi başkanlık seçimleriyle meşgul olan ABD yönetiminin pozisyonu geliyor.

Badran, “Filistinlilerin mevcut gelişmelere şüpheyle yaklaştıklarının farkındayız ve bu, geçmiş yıllarda yaşanan başarısızlıklar nedeniyle anlaşılabilir.” Dedi. Ancak, “Liderler olarak görevimiz, bu konuda gerçek bir atılım elde etmek için çabalarımızı konuşlandırmaktır, zira [bölünme] Filistin davasının zayıflamasına katkıda bulunmuştur. Bu sefer her şeyin daha iyi olacağını umuyoruz. ”

Kaynak Link: al-monitor

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386