Yapay zeka, ağız kanserine yakalanma riskini tahmin etmeye yardımcı oluyor

5 mins read

Yapay zeka, ağız kanserine yakalanma riskini tahmin etmeye yardımcı oluyor

Yapay zeka, ağız kanserine yakalanma riskini tahmin etmeye yardımcı oluyor 1

Sheffield Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka, doktorların ağız kanserine yakalanan hastaların teşhisini daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Cancer Research UK tarafından finanse edilen öncü çalışma, patologlara yardımcı olmak ve ağız kanserinin erken teşhisini iyileştirmek için makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) kullanımını inceliyor.

Okumaya Devam et: Dünyanın Çağdaş Paganizmi Wiccans gençler arasında yayılıyor

Ağız, dil, bademcik ve orofaringeal kanser gibi ağız kanserleri teşhisi konan kişilerin oranı son 10 yılda neredeyse yüzde 60 arttı.

Kanıtlar, tütün ve alkol tüketiminin, virüslerin, yaşlılığın yanı sıra yeterli meyve ve sebze yememenin hastalığa yakalanma riskini artırabileceğini göstermektedir. Ağız kanseri genellikle geç tespit edilir, bu da hastanın hayatta kalma oranlarının düşük olduğu anlamına gelir.

15 Farklı Kriter Göz Önüne Alınıyor

Şu anda doktorlar, bir skor oluşturmak için hastanın biyopsisini 15 farklı kritere göre değerlendirerek, oral epitel displazisi (OED) olarak bilinen kanser öncesi değişikliklerin olasılığını tahmin etmelidir. Bu puan daha sonra önlem alınması gerekip gerekmediğini ve hangi tedavi yolunun izlenmesi gerektiğini belirler.

Bu puan özneldir, yani benzer biyopsi sonuçlarına sahip hastaların nasıl tedavi edildiğine dair genellikle büyük farklılıklar vardır. Örneğin, bir hastaya ameliyat ve yoğun tedaviye girmesi önerilebilirken, başka bir hasta daha fazla değişiklik için izlenebilir.

Sheffield Üniversitesi Klinik Dişhekimliği Okulu Kıdemli Klinik Öğretim Görevlisi Dr. Ali Khurram şunları söyledi: “OED’nin hassas derecelendirilmesi, çok öznel olduğu için deneyimli patologlar için bile büyük bir tanısal zorluktur. Şu anda bir biyopsi farklı patologlar tarafından farklı şekilde derecelendirilebilir, hatta aynı patolog aynı biyopsiyi farklı bir günde farklı şekilde derecelendirebilir.

“Ağız kanserinin erken teşhisinde, tedavi kararlarını bilgilendirmek için doğru derecelendirme hayati öneme sahiptir ve bu da cerrahın lezyonun izlenmesi mi yoksa cerrahi olarak mı çıkarılması gerektiğini belirlemesini sağlar.

Yapay zeka becerilerini artırabilir

“Makine öğrenimi ve yapay zeka, tanı ve tedaviye rehberlik etmek için otomasyon ve nicelendirmeyi kullanarak öznelliği ortadan kaldırarak doku teşhisine yardımcı olabilir. Şimdiye kadar bu araştırılmadı, ancak yapay zeka, doğruluk, tutarlılık ve objektiflik sağlayarak ağız kanseri teşhisinde ve yönetiminde devrim yapma potansiyeline sahip. ”

Tüm algoritmalarını geliştirmek ve belirli sınıflandırıcılar ile hayatta kalma oranları arasındaki istatistiksel korelasyonları öğrenmek için en az beş yıllık takip verilerine sahip arşivlenmiş OED doku örneklerinin örnekleri kullanılacaktır.

Bu algoritmalar, biyopsileri değerlendirmelerinde patologlara, hücrelerin derecelendirilmesi ve hastanın tedavi yolu hakkında daha bilinçli ve tarafsız bir karar vermelerine yardımcı olacaktır. Önerilen algoritmalar, güçlü bir çeviri açısına ve dünya çapında klinik ve tanısal uygulamaya yardımcı olarak hızla uygulanma potansiyeline sahiptir.

Dr Khurram, “İnsanlar genellikle yapay zeka tarafından tehdit edildiklerini düşünüyorlar, ancak bir doktorun uzmanlığını, son derece yüksek düzeyde eğitim ve deneyimini değiştirmek yerine, teknoloji karar verme süreçlerine yardımcı olabilir ve becerilerini artırabilir,” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.