Wikipedia Ansiklopedinin İlk Makalesi Neydi?

8 mins read
İlk Wikipedia Makalesi Neydi?

Wikipedia Ansiklopedinin İlk Makalesi Neydi?

İlk Wikipedia Makalesi Neydi?

Türkiye ve tabii bütün dünyada Wikipedia’yı bilmeyen kalmamıştır. Hatta bir dönem Türkiye’de yasaklandığı dönemde ilgisiz olanlar dahi Wikipedia’dan bahseder olmuşlardı. Wikipedia nedir, ne zaman kuruldu, ilk makalesi neydi?

Okumaya Devam Et: Küresel markalar, küresel sömürü

İlk Wikipedia makalesinin ne olduğu belli değil. İlk girişlerin çoğu hiçbir iz kalmadan silindi. Bununla birlikte, bugün alabildiğimiz verilerden Wikipedia’nın Ana Sayfası, “İngilizce Wikipedia’da hayatta kalan en eski düzenleme” dir.

Wikipedia’nın En Eski Makaleleri adlı bir Wikipedia sayfası, 1. Aşama  yazılımından Aşama II’ye geçtiğinde, istemeden tüm eski geçmişlerini kaybettiğini söylüyor. Ancak 2010 yılında, Wikimedia Vakfı, söz konusu 2001 makalesinin hayatta kalan en eski düzenlemesi de dahil olmak üzere, tek bir sunucuda depolanan eksik verileri keşfetti.

Wikipedia nedir?

Wikipedia, 15 Ocak 2001’de Jimmy Wales ve Larry Sanger tarafından oluşturulan, işbirliğine dayalı evrensel ve çok dilli bir ansiklopedidir. Wikipedia.org web sitesinde yönetilmektedir. Dilleri ne olursa olsun, tüm sürümler aynı yayınlama yazılımı olan MediaWiki’yi kullanır. Tüm sürümler de aynı görünüme sahiptir, ancak yapı, içerik ve düzenleme ve yönetim yöntemlerinde varyasyonlar içerirler.

Vikipedi markasının sorumlusu olan ve kar amacı gütmeyen bir Amerikan kuruluşu olan Wikimedia Foundation, Wikipedia için sunucuları finanse ediyor. Bu ansiklopedi, yazılı olduğu gibi okumada da açık erişimdir, yani siteye erişen herkes orada bulabileceğiniz makalelerin neredeyse tamamını değiştirebilir.

Wikipedia Ne Zaman Oluşturuldu?

Wikipedia ilk olarak Nupedia’ya tamamlayıcı bir proje olarak oluşturuldu. Bu, makaleleri uygun konu uzmanlığına sahip gönüllü katkıda bulunanlar tarafından yazılan artık “İngilizce web tabanlı ansiklopedidir.

Wikipedia makaleleri, yayınlanmadan önce uzman editörler tarafından incelenir ve ücretsiz içerik olarak lisanslanır. Wikipedia, çoğunluk hissedarı olan Jimmy Wales tarafından kuruldu. Nupedia, ayrıntılı inceleme prosedürlerine sahipti (bunu bilimsel bir komite denetledi) ve yüksek nitelikli katılımcıların katılımını talep etti. 2000 yılında, projenin başladığı yıl, ilgili yayıncıların bir tartışma listesi ve tam zamanlı bir editör olan Larry Sanger olmasına rağmen makale yazma oldukça yavaştı.

Nupedia’nın ilk yılında, Bomis CEO’su Jimmy Wales ve Sanger, Nupedia’yı daha açık ve tamamlayıcı bir projeyle tamamlamanın yollarını tartıştılar. Galler, bir Bomis çalışanı olan Jeremy Rosenfeld’in kendisini wiki konseptiyle tanıştırdığını söylüyor.

Nupedia’nın yavaş ilerlemesinin neden olduğu hayal kırıklığı göz önüne alındığında, Larry Sanger, Jimmy Wales’e makale geliştirme hızını artırmak için GPL Genel Kamu Lisansı altında bir wiki oluşturmasını önerdi, bu da Wikipedia’nın 15 Ocak 2001’de resmi olarak yayınlanmasına yol açtı. Yeni proje, daha esnek bir yöntem kullanarak metin içeriği sağlamak için kullanılacaktı ve bu daha sonra bir uzmanlar komitesinin filtresinden geçtikten sonra Nupedia’yı besleyebilirdi.

İlk Wikipedia Makalesinin Tarihi

Daha önce de belirtildiği gibi, farklı kaynaklar farklı bilgiler ifade ettiğinden, ilk Wikipedia makalesinin ne olduğundan tam olarak emin değiliz. Quora’daki bir başlıkta Jimmy Wales, “Wikipedia’daki ilk makale neydi?” Sorusunu yanıtladı. “kimse bilmiyor” ile. Daha sonra “[onlar] metin dosyalarında girişleri saklayan bir yazılım kullandılar.

Silme işlemi, dosya silinerek ve hiçbir iz bırakmadan gerçekleştirildi. Bu birçok kez oldu, bu yüzden en eski düzenlemeler kesinlikle hayatta kalmıyor. ” Galler ayrıca Wikipedia’da yazılan ilk kelimelerin “Merhaba dünya!” Olduğunu söylüyor. yazdığından beri. Bununla birlikte, birçok erken girişi sildikleri için bunlara dair hiçbir kaydı yok. Wikipedia’daki en eski makalelerden biri UuU idi.

Makalede belirtildiği gibi, sayfa, 16 Ocak 2001’de 20:08 UTC’de yapılan 2019’daki diğer önceki düzenlemelerin içe aktarılmasından önceki ilk düzenlemeyi içermektedir. […] Daha önce İngilizce Wikipedia’da düzenlemeler yapılmıştı ve 2010’da arşivlerde keşfedilmişti, ancak çağdaş yazılımlar tarafından tutulan sayfa geçmişlerinin güvenilmez doğası nedeniyle sayfa geçmişlerinde hayatta kalamadı. ”

UuU’nun Her Şeyi Nedir?

UuU, adı “U” harfiyle başlayan tüm ülkeleri içeren bir sayfadır. Aslında Wikipedia’da oluşturulan on birinci sayfaydı. Oluşturulduğu andan 2004 yılında keşfedilene kadar üzerinde çok az aktivite olduğundan sayfa çevrimiçi kaldı. Bu, kaydedilen en eski makaleydi. Wikipedia’daki Starling günlüklerinde başka bir düzenleme bulunduğunda Temmuz 2019’da değişti.

İlk Wikipedia

Wikipedia’da pek çok eski makale olmasına rağmen, Wikipedia’da kaydedilen en eski düzenleme ve ilk Wikipedia makalesi olarak kabul edebileceğimiz tek sayfa Wikipedia’nın Ana Sayfasıdır. Buradaki düzenleme 15 Ocak 2001’de 19:27 UTC’de yapıldı.

Wikipedia’nın en çok görüntülenen sayfaların Çok yıllık sıralamasına göre, en çok görüntülenen 10 makale veya sayfa şunlardır:

Ana Sayfa
Özel: Arama
Özel: Rastgele
– veya Kısa Çizgi-eksi
Tanımsız
Özel: İzleme Listesi
Özel: Randompage
Wiki
Facebook
Youtube

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.