Hamaney Fransızların peygamber karikatürlerine ‘desteğini’ kınadı

5 mins read

Hamaney Fransızların peygamber karikatürlerine ‘desteğini’ kınadı

Tahran, İran – İran’ın Yüksek Lideri Ali Hosseini Hamaney, Fransa’yı ve diğer Avrupa hükümetlerini Peygamber Muhammed’in karikatürlerinin yayınlanmasını destekledikleri için kınadı ve ifade özgürlüğünü savundukları iddialarını reddetti.

Hamaney Fransızların peygamber karikatürlerine 'desteğini' kınadı
Hamaney, Fransız hükümetinin öğretmen Samuel Paty’nin öldürülmesiyle ilgili taziyelerini dile getirmesi gerektiğini söyledi, ancak karikatürlerin yayınlanmasına izin vermek yanlış

Hamaney, peygamberin doğum günü münasebetiyle Salı günü televizyonda yaptığı konuşmada, Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo tarafından yayınlanan karikatürlerin arkasındaki “acı ve çirkin” resmi desteği kınadı.

Okumaya Devam et: ABD seçimleri 2020: Fotoğraflarla Trump ve Biden

“Bu sadece Fransız sanatının bir çöküşü değil, bu yanlış eylemi destekleyen bir hükümetin politikası. Bu açıkça desteklemek siyasi bir figür, ”dedi Hamaney, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a açıkça atıfta bulunarak.

Fransız ve Avrupalı liderler, ifade özgürlüğüne atıfta bulunarak, Müslümanlar tarafından derinden saygı duyulan ve İslam’da görsel tasviri yasak olan peygamberin karikatürlerini yayınlama hakkını desteklediler.

Karikatürler, El Kaide bağlantılı savaşçılar tarafından 2015 başlarında derginin ofislerine başlatılan ölümcül saldırının nedeni olarak gösterildi.

Geçen ay, Fransız öğretmeni Samuel Paty, ifade özgürlüğü tartışmasının bir parçası olarak öğrencilerine karikatürleri gösterdikten sonra, Paris banliyösündeki okulunun yakınında güpegündüz öldürüldü.

Hamaney Salı günü Fransız hükümetinin cinayet kurbanına destek ve başsağlığı dile getirmesi gerektiğini söyledi, ancak karikatürlerin yayınlanmasına izin vermek yanlıştı.

Bir kişinin öldürüldüğünü söylüyorlar. Onun için başsağlığı ve rahmet dile. Neden iğrenç karikatürü açıkça destekliyorsunuz? ”

Hamaney, Müslümanların öfke ve protestolarını “yaşadıklarını” gösterdiğini söyleyerek destekledi.

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar da Macron’un İslam’ın “krizde bir din” olduğunu söylediği son yorumlarına kızgınlıklarını gösterdiler.

Müslüman liderler sözleri eleştirdi, insanlar protesto etti ve birçok ülkede Fransız mallarını boykot etmek için bir kampanya başlatıldı.

İran’da 28 Ekim’de Tahran’ın Neauphle-le-Chateau caddesindeki Fransız büyükelçiliği önünde bir protesto düzenlendi.

Geçen hafta El Cezire ile yaptığı özel röportajda Macron, Müslümanların duygularını anladığını ve saygı duyduğunu ancak başta Müslümanlar olmak üzere herkes için tehdit oluşturan “radikal bir İslam” ile savaşmaya çalıştığını söyledi.

Karikatürlerin “bir hükümet projesi olmadığını” ve “hükümete bağlı olmayan özgür ve bağımsız gazetelerden çıktığını” da belirtti.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.