Söylenecek tek söz Dolar Euro uçtu! Euro 10’TL’nin üzerini gördü.

5 mins read
Dolar/TL, bugün rekor seviyelerini  tekrar ederken 8,54'nin üzerine çıktı, euro/TL 10'un üzerini gördü.

Söylenecek tek söz Dolar Euro uçtu! Euro 10’TL’nin üzerini gördü.

TL’deki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL, bugün rekor seviyelerini  tekrar ederken 8,54’nin üzerine çıktı, euro/TL 10’un üzerini gördü.

Dolar/TL, bugün rekor seviyelerini  tekrar ederken 8,54'nin üzerine çıktı, euro/TL 10'un üzerini gördü.

Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaştırma hamleleri peş peşe devam ederken, dolar/TL ve euro/TL’de yukarı yönlü eğilim korunuyor.

Euro/TL 10 seviyesinin üzerini görerek rekor tazeledi. 10 seviyesinin üzerini test eden euro/TL, 9,90’a kadar geri çekildi.

Saat 17.57 itibariyle Dolar/TL 8,4624, euro/TL 9,9123 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün 8,44 seviyesini aşarak rekor kıran dolar/TL, bu sabah saatlerinde 8,41’in altına kadar çekilmesine rağmen piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçti.

MB’nin fonlama maliyetini artıran hamlelerine bir yenisini eklemiş olması da kurlardaki yükselişe çare olmadı ve dolar/TL 8,54’ün üzerine çıkarak rekor tazeledi.

İngiliz Sterlini ise 11 liranın üzerine çıktı ve 11,07’yi gördü.

Merkez Bankası hamlelerine devam ediyor

Geçtiğimiz hafta cuma günü ve dünün ardından Merkez Bankası, üst üste üçüncü günde de sıkılaştırma adımı attı. Bugün yapılan düzenlemeyle döviz/altın karşılığı gerçekleştirilen FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranı yüzde 11,75 seviyesinden yüzde 13,25 seviyesine yükseltildi. Böylece, sistemin fonlama ihtiyacı içerisinde önemli bir paya sahip olan swap işlemlerinde uygulanan faiz oranının artırılarak para politikasında sıkılaştırma hamlelerine bir yenisi daha eklendi.

Öğleden sonra ise Merkez Bankası’nın ağustos ayına ilişkin finans dışı firma net döviz pozisyonu verisi takip edilecek. Önceki ay net döviz pozisyonu 162,2 milyar dolar açık vermişti.

Enflasyon beklentiler paralelinde

Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayı enflasyonunu yüzde 2,13 olarak açıkladı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 11,89’a ulaşırken bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,64 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,74 artış gerçekleşti. Piyasalarda enflasyonun aylık bazda 2,1 civarında gelmesi bekleniyordu.

Küresel piyasalarda iyimserlik

Küresel piyasalarda ABD’de bugün yapılacak başkanlık seçimi öncesinde iyimserlik hakim. Asya borsaları ve ABD vadeli endeksleri yükseldi. Hong Kong, Avustralya ve Güney Kore’de hisse senetleri yüzde 1’den fazla değer kazanırken, Japon piyasaları ise resmi tatil nedeniyle kapalı. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi düne göre yüzde 1,94, Seul’de Kospi Endeksi yüzde 1,68 yukarıda. ABD vadeli endekslerine baktığımızda da vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 199 puan, yüzde 0,74, S&P 500 vadeli endeksi 17,75 puan, yüzde 0,54 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 34 puan, yüzde 0,31 artıda.

Altın fiyatları hafif yükseldi

Temkinli yatırımcılar ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu beklerken altın fiyatları hafif yükseliş kaydetti. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,49 yükselişle 1.904 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Petrol fiyatları yatay seyir izliyor

Koronavirüs salgınının hızla yayılmaya devam etmesinin talep konusunda ortaya çıkardığı endişelere, Libya’nın petrol üretiminin artması ve ABD seçimlerinin yarattığı belirsizliğe rağmen uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yatay seyir izliyorlar.

Global hisse senedi piyasalarında bu sabah gözlenen olumlu havanın yanı sıra, Rusya ve Suudi Arabistan’ın OPEC+ anlaşmasında öngörülen Ocak ayındaki üretim artırımının ertelenmesi taraftarı oldukları yönündeki değerlendirmeler de fiyatlara destek verdi.

Bu sabah brent petrolün varili 38,69 dolar seviyesine kadar gerilemenin ardından dünkü kapanışa göre 3 cent kayıpla 38,94 dolardan işlem görüyor. NYMEX’de ise Batı Teksas petrolü ise 36,83 dolar seviyesinde.

Kaynak: Lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.