İran, koronavirüsün ölümcül ‘üçüncü dalgasında’ camileri ve okulları kapattı

4 mins read
İranlılar, 19 Ekim'de Tahran'da COVID-19 koronavirüs salgını önlemi olarak yüz maskesi takıyor
İranlılar, 19 Ekim'de Tahran'da COVID-19 koronavirüs salgını önlemi olarak yüz maskesi takıyor

İran, koronavirüsün ölümcül ‘üçüncü dalgasında’ camileri ve okulları kapattı

İranlılar, 19 Ekim'de Tahran'da COVID-19 koronavirüs salgını önlemi olarak yüz maskesi takıyor
İranlılar, 19 Ekim’de Tahran’da COVID-19 koronavirüs salgını önlemi olarak yüz maskesi takıyor

İran’ın 25’indeki camiler, okullar, üniversiteler, güzellik salonları, kafeler, spor salonları, müzeler, tiyatrolar ve yüzme havuzlarının önümüzdeki Çarşamba gününden itibaren 10 gün süreyle kapatılması emredildi.

Tahran’da güzellik salonları, kahvehaneler, sinemalar, kütüphaneler ve spor kulüplerinin kapatılması bir haftalığına uzatıldı.

Polis, diğer yüksek riskli işyerlerine habersiz ziyaretler yapacak ve sağlık kurallarını ihlal ettiği tespit edilenler kapatılacak. Başkentte düğünler, cenaze toplantıları ve konferanslar yasaklandı.

Yetkililer, koronavirüs vakalarındaki keskin artışı kısıtlamalara uymayan insanlara suçladı ve Başkan Hassan Rouhani, uyumu sağlamak için bir operasyon merkezi kurulacağını söyledi.

Okumaya Devam et: Süper Tayfun Goni Filipinler’i vuruyor, bir insan milyon tahliye edildi

İran, Şubat ayında ilk vakalar ortaya çıktığında pandemiye yanıt vermekte gecikti ve şu anda Ortadoğu’da en kötü etkilenen ülke. Eylül ayından bu yana artış gösteren rakamlarla birlikte, son zamanlarda birkaç günlük ölüm ve enfeksiyon artışı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari Cumartesi günü yaptığı açıklamada, önceki 24 saatte 7.820 yeni vaka görüldüğünü ve toplamın 612.772’ye çıktığını ve ölü sayısının 386 artarak 34.864’e yükseldiğini söyledi.

Çoğu analist gerçek rakamların daha yüksek olduğuna inanıyor. Cumartesi günü Etemad gazetesi “Hastalık özellikle Tahran şehrinde yayıldı, hükümetin şu ana kadar açıkladığından daha kötü” dedi.

Ruhani’nin ABD yaptırımları altında zaten çökmekte olan İran ekonomisi başa çıkamadığı için direndiği tam bir ulusal tecrit çağrısı artıyor.

Önde gelen bir doktor, daha sert önlemler alınmadığı takdirde günlük ölümlerin 900’e ulaşabileceğini söyledi.

İran’ın en önemli solunum hastalıkları hastanesi Masih Daneshvari’nin viroloji bölümü başkanı Alireza Naji, “Ülke veya yüksek riskli şehirler iki ila üç hafta boyunca tamamen karantinaya alınmalıdır” dedi.

Bu arada Suudi Arabistan’da virüs büyük ölçüde kontrol altında kaldı. Sağlık şefleri Cumartesi günü 403 yeni vaka bildirdi, toplam sayı 347.282’ye çıktı ve ölü sayısı 19 artarak 5.402’ye yükseldi. Virüs dünya çapında 46 milyondan fazla insanı enfekte etti ve yaklaşık 1,2 milyon kişiyi öldürdü.

Avrupa’yı kasıp kavuran “ikinci bir enfeksiyon dalgası” korkularının ortasında, Avusturya hükümeti bu haftadan Kasım ayı sonuna kadar ikinci bir toplu kapatma ve sokağa çıkma yasağı ilan etti ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson İngiltere’de 2 Aralık’a kadar yeni bir tecrit uyguladı.

Kaynak: Ajanslar

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.