Macron, Müslümanların peygamber karikatürleri karşısında yaşadığı şoku anladığını söylüyor

5 mins read

Macron, Müslümanların peygamber karikatürleri karşısında yaşadığı şoku anladığını söylüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, El Cezire ile özel bir röportajda, Müslüman dünyasının Peygamber Muhammed’in karikatürleri üzerinden ifade ettiği “duyguları” anladığını söyledi.

Macron, Müslümanların peygamber karikatürleri karşısında yaşadığı şoku anladığını söylüyor 1
Macron, Müslümanların peygamber karikatürleri karşısında yaşadığı şoku anladığını söylüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hz.Muhammed’in çizgi karikatürlerin gösterilmesiyle şok olan Müslümanların duygularını anladığını ancak savaşmaya çalıştığı “radikal İslam” ın başta Müslümanlar olmak üzere tüm insanlar için bir tehdit olduğunu sözlerine ekledi.

Macron’un tamamı yayınlanacak özel bir röportajda El Cezire’ye verdiği yorumlar, Müslümanların küfür olarak gördükleri karikatürlerle ilgili olarak Fransız hükümeti ile Müslüman dünyası arasında artan gerilimin ortasında gerçekleşti.

Macron, “Karikatürler bir hükümet projesi değil, hükümete bağlı olmayan özgür ve bağımsız gazetelerden ortaya çıktı” dedi.

Paris merkezli yayının karikatürlerinin saldırı nedeni olarak gösterildiği 2015 yılında personeline yönelik ölümcül bir saldırı davasının açılışını işaretlemek için Charlie Hebdo dergisi tarafından kısa süre önce karikatürlerin yeniden yayımlanmasına atıfta bulunuyordu.

Macron, 2 Ekim’de Müslüman aktivistlerin tepkisine yol açmasından haftalar önce, Eylül ayında cumhuriyet döneminde ifade özgürlüğü kapsamında “küfür hakkını” savunmuştu. ülkesinin cumhuriyetçi değerleriyle daha uyumlu hale getirmek için “İslam’ı reform etmeyi” planlıyor.

Fransız cumhurbaşkanı, konuşma özgürlüğü tartışması sırasında öğrencilerine karikatürleri gösteren bir Fransızca öğretmenin 16 Ekim’de bir saldırgan tarafından başının kesilmesinin ardından karikatürlerle ilgili tavrını yineledi. Tasvirler geçtiğimiz hafta Fransız hükümet binalarına yansıdı.

Okumaya Devam: Türkiye-Rusya bağlarının çözülmesi tüm bölgeyi etkiler

“İlk kurban Müslümanlar”

Fransa’daki Müslümanlar öğretmenin öldürülmesini kınarken, hükümetin İslami örgütleri hedef alan baskısı ve kanunsuz grupların camilere saldırıları sırasında toplu cezalandırma korkularını da dile getirdiler.

Bu arada Macron’un yorumları Müslüman dünyasında öfke uyandırdı ve Pakistan’dan Bangladeş’e ve Filistin topraklarına on binlerce insanın Fransa karşıtı protestolara katılmasına yol açtı. Son haftalarda İslam ve ifade özgürlüğü konusundaki tartışmalar derinleşirken, çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki birçok yetkili ve protestocu, Fransız yapımı ürünlerin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Macron, “Tepkiler, sözlerimin yalanlar ve çarpıtılmaların bir sonucu olduğunu düşünüyorum çünkü insanlar bu karikatürleri desteklediğimi anladı” dedi.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386