Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir?

19 mins read

Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir?

Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir? 1

Kahvenin insan sağlığına iyi gelebilir mi? Kahve hamilelerde düşük yapmaya neden olur mu? Alkol alanlara zindelik versin diye kahve içmek iyi gelir mi? Kahve kalp sağlığımızı etkiler mi? Kafein bağımlılık yapar mi gibi soruların ve Kahve ile ilgili kimi doğru bilinen yanlışların cevaplarını bulcaksınız

Geçmişte kahve, artan sağlık riskleriyle ilişkilendiriliyordu. Ancak son on yılda yapılan araştırmalar, kahve içmenin aslında sağlığınıza fayda sağlayabileceğini gösteriyor.

Geçmişte kahve, artan sağlık riskleriyle ilişkilendiriliyordu. Ancak son on yılda yapılan araştırmalar, kahve içmenin aslında sağlığınıza fayda sağlayabileceğini gösteriyor.

Kafein, dünyadaki en popüler psikoaktif ilaçtır. İnsanlar yüzyıllardır doğal bir kafein kaynağı olan kahve içiyor, ancak on yıllardır insan sağlığı üzerindeki etkisine dair karışık mesajlar var.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) beslenme ve metabolizma bölümü başkanı Marc Gunter, “Geleneksel olarak kahve kötü bir şey olarak görülüyor” diyor. “1980’lerde ve 90’larda yapılan araştırmalar, kahve içenlerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olduğu sonucuna vardı – ancak o zamandan beri evrim geçirdi.”

Gunter, son on yılda ortaya çıkan daha büyük ölçekli nüfus araştırmalarıyla, bilim insanlarının artık yüz binlerce kahve içeninden verilere sahip olduğunu söylüyor. Ancak araştırma bize ne anlatıyor – ve kahve tüketimi sağlık yararları mı yoksa riskler mi barındırıyor?

Kahve, kızarmış ekmek, kek ve cips gibi yiyeceklerde bulunan kanserojen bir madde olan akrilamid içerdiği için kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, IARC 2016’da kahvenin çok sıcak içilmediği sürece kanserojen olmadığı sonucuna vardı; 65C’nin üzerinde.

Sadece bu değil, daha fazla araştırma, kahvenin aslında koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini buldu. Bazı çalışmalar, örneğin hastalarda kahve içmek ile kolon kanserinin daha düşük şiddeti ve nüksü arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Gunter, 2017 yılında, Avrupa genelinde yarım milyon insanın kahve içme alışkanlıklarını 16 yıllık bir süre boyunca inceleyen bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Daha fazla kahve içenlerin kalp hastalığı, felç ve kanserden ölme riski daha düşüktü. Bu bulgular, ABD de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinden yapılan araştırmalarla tutarlıdır.

Okumaya devam et: Tıbbi efsaneler: Vitaminler ve Takviyeler

Gunter, günde dört fincana kadar kahve içenlerin hiç içmeyenlere göre daha az hastalığa sahip olduğunu doğrulamak için gözlemsel çalışmalarda yeterince fikir birliği olduğunu söylüyor.

Kahvenin potansiyel faydası daha da ileri gidebilir. Günter’in çalışmasındaki kahve içenlerin, kahve içmeyenlere göre sigara içme olasılıkları daha yüksekti ve daha sağlıksız beslenmeleri vardı. Bu, kahvenin kalp hastalığı ve kanser riskini düşürmesi durumunda düşündüğümüzden daha güçlü olabileceğini, sağlıksız davranışların etkilerini geçersiz kıldığını gösterir.

Bu, bir fincan kafeinsiz kahve veya kafeinli kahve olsa da geçerlidir. Araştırmalar, kafeinsiz kahvenin normal kahveye benzer miktarda antioksidan içerdiğini buldu. Gunter, kafeinli ve kafeinsiz içenlerin sağlığı arasında fark bulamadı ve bu da onu kahvenin sağlık yararlarının kafeinden başka bir şeye bağlı olduğu sonucuna götürdü.

Çok sıcak içilirse kahve kanserojen olabilir
Çok sıcak içilirse kahve kanserojen olabilir

Neden ve sonuç

Bununla birlikte, tüm bu araştırmalar, neden ve sonucu doğrulamayan nüfus verilerine dayanıyordu.

Bristol Üniversitesi’nde kafeinin davranış, ruh hali, uyanıklık ve dikkat üzerindeki etkilerini araştıran Peter Rogers, kahve tüketenlerin, içmemeyi seçen insanlardan daha iyi altta yatan sağlığa sahip olabileceğini söylüyor. Gunter’ın araştırmasında bulunan sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına rağmen bu.

“Bazı insanlar, nüfus kanıtlarına dayandığı için biraz tartışmalı olan koruyucu etki olabileceğini öne sürdü” diyor.

Bu arada, düzenli olarak kahve tüketen kişilerde genellikle daha yüksek tansiyon vardır ve bu da kardiyovasküler hastalık riskini artırmalıdır. Ancak Rogers, kahve içmekten kaynaklanan yüksek tansiyonun daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğuna dair kanıt olmadığını söylüyor.

Faydalarını ve risklerini daha iyi belirleyebilecek kahveyi inceleyen klinik araştırmalar, nüfus araştırmalarından daha nadirdir. Ancak bir grup araştırmacı, kafeinli kahve içmenin kan şekeri üzerindeki etkilerini gözlemledikleri bir deney yaptı.

İngiltere Bath Üniversitesi Beslenme Egzersiz ve Metabolizma Merkezi tarafından yürütülen küçük çalışma, kahvenin parçalanmış bir gece uykusundan sonra vücudun kahvaltıya verdiği tepkiyi nasıl etkilediğini inceledi. Kahveyi içen ve ardından kahvaltıda şekerli bir içecek içen katılımcıların, “kahvaltıdan” önce kahve tüketmemelerine kıyasla kan şekerinde% 50 artış olduğunu buldular.

Yine de, riskin birikmesi için bu tür davranışların zaman içinde tekrar tekrar gerçekleşmesi gerekirdi.

İnsanları laboratuar ortamlarına koymak, bulguların gerçek yaşamla ne kadar alakalı olduğu sorusunu da gündeme getiriyor – bu da ne nüfus ne de laboratuvar araştırmasının kahvenin sağlığımızı nasıl etkilediğine dair kesin cevaplar sağlayamayacağını gösteriyor.

Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir? 2
Hem kafeinsiz hem de kafeinli kahve benzer miktarda antioksidan içerir.

Kahve ve düşük

Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir? 3
Önceki çalışmalar hamile kadınların kafeinli kahveyi tamamen kesmesi gerektiği söylüyordu

Kafeinli kahve tüketimiyle ilgili tavsiyeler özellikle hamilelikte kafa karıştırıcıdır. EF Myers Consulting’in CEO’su Esther Myers, 380 çalışmayı gözden geçirdi ve yetişkinler için günde dört fincan ve hamile kadınlar için üç fincan kahvenin herhangi bir yan etkiye yol açmaması gerektiği sonucuna vardı.

Ancak, Gıda Standartları Ajansı hamile ve emziren kadınlara günde bir ila iki fincandan fazla kahve içmemelerini tavsiye ediyor. Bu yıl, önceki çalışmaların gözden geçirilmesi, hamile kadınların düşük yapma, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum riskini azaltmak için kahveyi tamamen kesmeleri gerektiği sonucuna vardı.

Ekonomist ve Hamilelik önerilerinin arkasındaki verileri araştıran Expecting Better kitabının yazarı Emily Oster, kahve konusunda da tutarsız bir rehber buldu.

“En büyük endişe, özellikle ilk üç ayda kafein tüketiminin düşük yapma ile bağlantılı olma olasılığı” diyor.

Ancak, bununla ilgili çok fazla rastgele veri olmadığını ve gözlemsel verilerden sonuç çıkarmak güvenilir olmadığını söylüyor.

Hamilelikte kahve içen kadınlar muhtemelen daha yaşlı ve sigara içme olasılıkları daha yüksek. Yaş ve tütün tüketiminin nedensel olarak daha yüksek düşük oranlarıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz ”diyor.

“İkinci sorun, erken gebelikte mide bulantısı yaşayan kadınların düşük yapma olasılığının daha düşük olmasıdır. Bu kadınlar aynı zamanda kahveden de kaçınıyor – zaten hasta hissediyorsanız sizi rahatsız eden türden bir şey – bu nedenle mide bulantısı olan ve kahve tüketmeyen birçok kadının düşük yapma olasılığı daha düşük. ”

Oster, günde iki ila dört fincan kahve, düşük yapma riskinin artmasıyla ilişkili görünmüyor diyor.

Kahve sağlığınız için neden iyi gelebilir? 4
Düzenli olarak kahve tüketen kişilerin tansiyonu genellikle daha yüksektir, ancak bu, kalp damar hastalıkları riskini artırmıyor gibi görünmektedir.

Kafein titremesi

Kahvenin kalp sağlığı, kanser ve düşük yapma üzerindeki potansiyel etkilerinin yanı sıra, beyni ve sinir sistemini nasıl etkilediği de var. Kafein psikoaktif bir ilaçtır, yani bilişimizi etkiler.

Genel nüfus içinde, bazı insanlar gün boyu kafeinli kahve içebilirken, diğerleri bir fincan sonra endişeli hale gelebilir. Araştırmalar, genlerimizdeki farklılıkların, iki kişinin kafeini nasıl farklı şekilde metabolize ettiğini etkileyebileceğini buldu. Ancak Myers, “neden bir kişinin bir düzeyde kafeinle mükemmel bir şekilde iyi olduğunu ve diğerinin olmadığını anlamıyoruz” diyor.

Bu arada, düzenli içki içenler için, konsantrasyonu artırmak için kahve içenlere kötü haberler var.

Rogers,” vücut günlük olarak kafein almaya alıştıkça, vücudu kafeinle yaşamaya ve normal işlevi sürdürmeye uyarlayan fizyolojik değişiklikler var ” diyor. “Kahve tüketmek, verimli çalışma yeteneğimize net bir fayda sağlamaz, çünkü bu etkiye toleranslı hale geliyoruz, ancak tüketmeye devam ettiğiniz sürece muhtemelen daha kötü olmazsınız.”

Kafeini kendi yararına kullanacak tek kişi, düzenli olarak içmeyenler diyor.

Yelpazenin diğer ucunda, birçok insan kahve bağımlısı olmakla ilgili şakalaşıyor. Ancak Rogers, çoğu durumda sadece bağımlı olduklarını söylüyor.

“Kafeine bağımlılık riski düşük -eğer içmekten alıkoyarsanız, kendilerini iyi hissetmezler ama çok da istemezler” diyor.

Kahve, uyuşturucuyu alma zorunluluğunun olduğu bağımlılık ile kullanıcının bilişsel performansının bozulduğu bağımlılık arasındaki farkı gösterdiğini, ancak onu elde etmek için fazla çaba göstermediğini de söylüyor.

Kahve çeşitleri

Kahvenizi hazırlama şekliniz – ister çekirdekten fincana kadar sevgiyle hazırlayın, ister bir bardağa bir miktar anlık pudra fırlatın – daha iyi sağlıkla ilişkiyi değiştirmiyor gibi görünüyor. Gunter, Avrupa’daki insanları inceleyerek, çeşitli kahve türlerinin hala sağlık yararları ile ilişkili olduğunu buldu.

“İtalya ve İspanya’da insanlar daha küçük bir espresso içiyor; Kuzey Avrupa’da insanlar daha büyük miktarlarda kahve ve daha fazla hazır kahve içiyor ”diyor Gunter. “Farklı kahve türlerine baktık ve şehirler arasında tutarlı sonuçlar gördük, bu da meselenin kahve türleri değil, sadece kahve içmekle ilgili olduğunu gösteriyor.”

Yine de, 2018 çalışmasından araştırmacılar, kahve ile yaşam süresi arasındaki ilişkinin, öğütülmüş kahve için hazır veya kafeinsiz kahve için olduğundan daha güçlü olduğunu buldular – ancak bunların, hiç kahve içmemekten daha sağlıklı olduğu görüldü. Kağıtta belirtilen tutarsızlık, hazır kahvelerin anti-enflamatuar özellikleri ile bilinen polifenoller dahil olmak üzere daha düşük miktarlarda biyoaktif bileşiklere sahip olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Gunter, işyerinde yoğun bir gün geçirmenize yardımcı olmasa da, mevcut, güncel kanıtların günde dört fincana kadar kahve içmenin daha düşük kalp hastalığı ve kanser riski dahil olmak üzere sağlık yararları olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

“Çok fazla bir şey içerseniz, muhtemelen sizin için iyi olmayacağı sağduyulu, ancak günde birkaç bardak içmenin sağlık için kötü olduğuna dair güçlü bir kanıt yok” diyor. “Varsa, tam tersi.”

Kaynak BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.