/

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Evde Yapabilecek 14 Etkinlik

6 mins read
Cumhuriyetin İlanı
Cumhuriyetin İlanı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Evde Yapabilecek 14 Etkinlik

28 Ekim 1923’de Atatürk; “Yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz!” dediğinde dudağından çıkan bir cümleydi ve sadece birkaç saniye süren bir andı. Ama bir devletin, bir milletin bugüne ve geleceğe ait herşeyini değiştirdi. Evet bazı anlar öylesine bir andan başka, koca bir tarih içerir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Evde Yapabilecek 14 Etkinlik 1

Bu gün 29 Ekim 2020… Tam 97 yıl geçmiş. Neler yaşanmadı ki… Bunları anlatmaya kalksak bitmez. Merak etmeyin, sizi artık bunaldığınız tartışma ortamlarına götürmeyeceğiz. Bu gün evde nasıl bir bayram geçirilir, onu yazacağız. Malum salgın var ve bayramları dışarıda kutlayamıyoruz. Ne törenler ne kutlamalar olamıyor maalesef. Biz de Fikrikadim sitesi olarak evde geçirebileceğiniz mükemmel bir 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı hazırladık. Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun!

1-Barış Manço’nun şarkısında söylediği gibi ilk önce en güzel giysilerinizi giyip, hazırlanın.  

2-Türk bayrağınızı çıkarın ve salona asın.

Cumhuriyet Bayramı'nda Evde Yapabilecekleriniz

3-Aile fertleriyle toplanıp İstiklal Marşı’nı okuyabilirsiniz. Başta Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarına ve tüm şehitlerimize dua edin. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Evde Yapabilecek 14 Etkinlik 2

4-Güzel bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda sohbet konusu cumhuriyet, Atatürk üzerine olabilir.

5-Kahvaltıdan sonra çay ve kahve faslında savaş yıllarını ve cumhuriyeti anlatan marşları söyleyebilirsiniz. Gençlik Marşı, İzmir Marşı, Onuncu Yıl Marşı, Ankara’nın Taşına Bak gibi marşlar… 

6-Çocuklarınız varsa cumhuriyetle ilgili şiirleri bulup, okutabilirsiniz. Dilerseniz kendiniz okursunuz. Ahmet Kutsi Tecer’den 29 Ekim şiiri, Arif Nihat Asya’dan Cumhuriyet şiiri, Halit Fahri Ozansoy’dan Vatan Destanı şiiri olabilir. 

7-Sosyal medyada da bu mutluluğu paylaşmak hayatınızın bir parçası ve en doğal hakkınız. Twitter, Facebook, İnstagram veya WhatsApp yoluyla mesajlarınızı, çevrenizin veya başka mecraların duymasını isteyebilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Paylaşımlarınızı yaparken kalıplaşmış cümlelerden ziyade sizi yansıtan, sizin cumhuriyete ve ülkenize olan bakışınızı anlatan cümleler olmasına özen gösterin. Böyle olması hem sizi mutlu eder hem de sosyal medyada değer görür. 

8-Sosyal medyada paylaştığınız görsellerde de aynı durum söz konusu. Bayramı kutlarken ailenizle çekilmiş bir fotoğrafınızı, cumhuriyet ve Atatürk temasıyla birleştirerek paylaşabilirsiniz. Böylelikle klişe fotoğraflardan daha anlamlı bir fotoğraf paylaşmış olursunuz. 

9-Öğleden sonra bayramla ilgili belgeseller izlenebilir. Dilerseniz ailecek, dilerseniz bireysel. TRT’nin cumhuriyetle ilgili belgeselleri, İmparatorluktan Cumhuriyete, Bir Cumhuriyet Öyküsü gibi yapımlar izlenebilecek belgeseller arasında. 

10-Eğer birşeyler okumak isterseniz Nutuk’tan cumhuriyetle ilgili bölümleri bizzat Atatürk’ün kaleminden okuyabilirsiniz. Ayrıca Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam kitabından cumhuriyetle ilgili bölümleri, Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya, Halil İnalcık’ın İmparatorluktan Cumhuriyete isimli kitapları okunabilir. 

11-Cumhuriyet biz daha ileriye gidelim diye, kuruldu. Ama bir amacı daha var: Kendi özümüzü unutmamak ve korumak… Bayramlar, çeşitli törenlerde halk oyunlarıyla kutlanır. Hangi yöreliyseniz o yörenin halk oyununu ailecek oynayın. Horon, halay, zeybek, karşılama. Zeybek oyununa burada bir parantez açalım. Atatürk’ün oynamayı ve izlemeyi en çok sevdiği oyun olduğunu unutmayın. Bu arada oyunları çok iyi bilmemeniz hiç sorun değil. Amaç sadece eğlenmek ve hatırlamak. 

12-Gel gelelim akşam programına… Tatlı bir yorgunluk olsa da akşam sohbetinin konusu cumhuriyetten günümüze kısa bir değerlendirme, olsun. Neler eksik, neler iyi, gelecekte bizi neler bekler, cumhuriyetin bize kazandırdıkları, başarılar ve başarısızlıklar… 

13-Akşam çay eşliğinde türküler söyleyin: Selanik Türküsü, Yemen Türküsü, İzmir’in Kavakları, Kırmızı Gülün Alı Var…

14-Savaş ve cumhuriyet konulu filmler izleyin: Cumhuriyet (Ziya Öztan, 1998 yapımı), Veda (Zülfü Livaneli, 2010 yapımı)

Günün sonunda güzel ve anlamlı bir bayram geçirmenin mutluluğuyla uyuyun. Fikrikadim sitesi olarak Cumhuriyetli rüyalar dileriz… 

Esen Güney

Esen Güney Married She has a son and was born in Giresun. She lives in Istanbul. Since 2014, she has been working as a writer and publication editor at fikrikadim.com. She has published essays, stories and interviews. He still continues to write and conduct interviews.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.