Ruhani: ‘Peygambere hakaret tüm Müslümanlara hakarettir

10 mins read
President Hassan Rouhani s
Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Peygambere hakaretin tüm Müslümanlara hakaret olduğunu söyledi

Ruhani: ‘Peygambere hakaret tüm Müslümanlara hakarettir

Tahran, Peygamber Muhammed’in karikatürlerini gösterme hakkına halkın desteğini yenilediği Macron ve Fransa’ya karşı retoriği artırıyor

President Hassan Rouhani s
Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Ruhani: ‘Peygambere hakaret tüm Müslümanlara hakarettir

Tahran, İran – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa’nın İslam’a muamelesini kınadı ve Hz. Muhammed’i tasvir eden karikatürlere Batı desteğinin etik olmadığını ve Müslümanlara hakaret ettiğini ekledi.

Çarşamba günü televizyonda yayınlanan kabine toplantısında cumhurbaşkanı, özgürlüğe değerlere saygı ve etiğe saygı eşlik etmesi gerektiğini söyledi.

Ruhani, “Batılılar, büyük İslam peygamberinin tüm Müslümanlar ve dünyanın özgürlük severler tarafından sevildiğini anlamalıdır.” Dedi.

“Peygamberimize hakaret tüm Müslümanlara hakarettir. Peygamber’e hakaret, tüm peygamberlere, insani değerlere hakarettir ve ahlakı baltalamak anlamına gelir. ”

Peygamberimiz Müslümanlar tarafından derin bir saygı görür ve onun her türlü görsel tasviri İslam’da yasaktır. Söz konusu Fransız karikatürleri Müslümanlar tarafından saldırgan ve İslamofobik olarak görülüyor çünkü İslam’ı terörizmle ilişkilendirdiği düşünülüyor.

Görüntüler, Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo tarafından düzenli olarak yayınlanmaktadır. 2015 başlarında El Kaide bağlantılı iki savaşçı tarafından derginin ofislerine başlatılan ölümcül saldırının nedeni olarak gösterildi.

Bu yıl 16 Ekim’de, Fransız öğretmeni Samuel Paty, ifade özgürlüğü tartışmasının bir parçası olarak öğrencilerine karikatürleri gösterdikten sonra, Paris’in bir banliyösündeki okulunun yakınında güpegündüz öldürüldü.

Müslüman liderler, cinayetin ardından Fransa’ya taziyeler ve destek sundular. Bununla birlikte, o zamandan beri, yetkililer Paty’nin öldürülmesine tepki verirken Fransa’daki Müslüman toplulukların toplu cezaya maruz kalacağına dair artan endişeler var.

Fransız ve Avrupalı ​​liderler, ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek karikatürleri sergileme hakkını desteklediler.

Macron, Pazar akşamı bir dizi tweetinde Fransızca, Arapça ve İngilizce olarak “Asla pes etmeyeceğiz” diye yazdı. “Barış ruhu içinde tüm farklılıklara saygı duyuyoruz. Nefret söylemini kabul etmiyoruz ve makul tartışmaları savunuyoruz. Her zaman insan onuru ve evrensel değerler fikri üzerinde olacağız. ”

Bu destek ve 2 Ekim’de İslam’ın “krizde” olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yorumları, tüm dünyadaki Müslümanların tepkisine neden oldu.

Ruhani, özgürlüğe değerlere ve etiğe saygı eşlik etmelidir dedi
Ruhani, özgürlüğe değerlere ve etiğe saygı eşlik etmelidir dedi / Boykot kampanyası

Müslüman liderler ve örgütler Avrupa’nın tutumunu kınadılar ve birçok Müslüman ülke Fransız mallarını boykot etme kampanyasını destekliyor.

İran’ın dini liderleri Fransız mallarının boykot edilmesi çağrısında bulunmadı. Ancak etkili Yürütme Konseyi’nin başkanı Ayetullah Sadık Amoli Laricani Salı günü diğer Müslüman ülkelerin Fransız ürünlerine yasak getirilmesini memnuniyetle karşıladı.

“Bu çok iyi bir hareketti ve umarız başkalarının da bu yolu takip etmesini umuyoruz” dedi.

Salı günü, İran dışişleri bakanlığı Fransız maslahatgüzarlarını Macron’un yorumlarını ve karikatürleri göstermeye devam etme hakkını desteklemesini protesto etmek için çağırdı.

Halkın ve öğrencilerin protestolarının Çarşamba günü Tahran’ın Neauphle-le-Chateau caddesindeki Fransız büyükelçiliğinin önünde, halka açık dualar ve din adamlarının konuşmalarıyla gerçekleşmesi bekleniyor.

Siyasi analist ve Tahran Üniversitesi profesörü Mohammad Marandi, dünyadaki Müslümanların Macron’un konumundan “şok olduğunu” söyledi.

Marandi El Cezire’ye verdiği demeçte, “Avrupalılar, Holokost da dahil olmak üzere konuşma özgürlüğü açısından kendilerine bir dizi kırmızı çizgi koydu” dedi.

“Ama sadece başkalarının kutsal saydığı şeye hakaret etmiyorlar, bu durumda neredeyse iki milyar Müslümanınkine de hakaret ediyorlar, onu destekliyorlar ve yayıyorlar.

İranlı yetkililer, medya Fransa’yı kınadı

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, İran’ın siyasi yelpazesindeki figürler ve gruplar, Fransız ve Avrupa’nın duruşunu kınamak için birleşti.

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Müslümanların “sömürge rejimleri tarafından güçlendirilen ve kendi müşterileri tarafından ihraç edilen ‘nefret kültünün’ birincil kurbanları olduklarını ve tüm Müslümanları” bu tür aşırılık yanlılarının suçlarından dolayı aşağılamak … sadece aşırılıktır ”.

İran Yüksek Milli Güvenlik Konseyi sekreteri, parlamento başkanı ve yüksek liderin danışmanı da dahil olmak üzere diğer yetkililer, kısmen “deneyimsizliğinden dolayı Hz.Muhammed ile” aptalca bir düşmanlık” peşinde koştuğunu söyledikleri Macron’u eleştirdiler.

Pazartesi günü, muhafazakar çoğunluğa sahip İran parlamentosunun 240 üyesi, “insan karşıtı” Fransız duruşuna karşı ortak bir bildiri yayınlayarak, Fransız cumhurbaşkanının “cüret ve küstahlığının” ifade özgürlüğü ve İslam’a ve Müslümanlara karşı daha büyük bir planın parçasıydı.

İran ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, “İnsan haklarını savunduğunu iddia edenler, birinin eylemlerini… bütün İslam’a genelleştiriyor” dedi.

Bazı İran medya kuruluşları ve gazeteleri de ön sayfalarını tartışmaya ayırdı.

Vatan-e-Emrooz'un 27 Ekim 2020 tarihli ön sayfası Macron'u şeytan olarak gösteriyor
Vatan-e-Emrooz’un 27 Ekim 2020 tarihli ön sayfası Macron’u şeytan olarak gösteriyor

Muhafazakar günlük gazete Vatan-e-Emrooz, kırmızı yüzlü bir Macron’un şeytan olarak büyük bir tasvirini yayınladı: “Paris’in İblis” manşetiydi.

Keyhan gazetesi, Fransız büyükelçisinin “Macron’un müstehcenliğine en az yanıt” olarak sınır dışı edilmesini talep eden bir başyazı yayınladı.

Avrupa’daki İran ve Müslümanlar ile ilgili tartışmalara yanıt olarak, son yıllarda Fransız büyükelçisinin defalarca sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.