Qian Xuesen: ABD’nin sınır dışı ettiği adam Çin’in uzaya gitmesini sağladı

18 mins read
Qian Xuesen

Qian Xuesen: ABD’nin sınır dışı ettiği adam Çin’in uzaya gitmesini sağladı

Kavita Puri, Çinli bir bilim insanı bir değil iki süper gücün aya ulaşmasına yardım etti, ancak hikayesi bunlardan sadece birinde hatırlanıyor.

Qian Xuesen: ABD'nin sınır dışı ettiği adam Çin'in uzaya gitmesini sağladı 1
Qian Xuesen: ABD’nin sınır dışı ettiği adam – daha sonra Çin’in uzaya gitmesine yardım eden adam

Şangay’da “halkın bilim adamı” Qian Xuesen adında bir adama adanmış 70.000 eser içeren bir müze var.

Qian, Çin’in füze ve uzay programının babası. Araştırması, Çin’in ilk uydusunu uzaya fırlatan roketlerin ve nükleer cephaneliğinin bir parçası haline gelen füzelerin geliştirilmesine yardımcı oldu ve ulusal bir kahraman olarak saygı görüyor.

Ancak on yıldan fazla bir süredir çalıştığı ve çalıştığı başka bir süper güçte, önemli katkıları nadiren hatırlanıyor.

Qian, Çin’in son imparatorluk hanedanının yerini cumhuriyetle değiştirmek üzereyken 1911’de doğdu. Ebeveynleri hem eğitimliydi hem de babası Japonya’da çalıştıktan sonra Çin’in ulusal eğitim sistemini kurdu. Qian’ın yetenekli olduğu erken yaşlardan beri belliydi ve sonunda Şangay Jiao Tong Üniversitesi’nde sınıfının birincisi olarak mezun oldu ve ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde nadir bir burs kazandı.

1935’te şık, iyi giyimli genç bir adam Boston’a geldi. North Georgia Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Chris Jespersen, Qian’ın bazı yabancı düşmanlığı ve ırkçılık yaşamış olabileceğini söylüyor. Ancak “aynı zamanda Çin’in temelden önemli şekillerde değiştiğine dair bir umut ve inanç duygusu” vardı ve kesinlikle bilgisine saygı duyan insanlar arasında yer alacaktır.

MIT’den Qian, dönemin en etkili havacılık mühendislerinden biri olan Macar göçmen Theodore von Karman’ın yanında çalışmak için California Teknoloji Enstitüsü’ne (Caltech) taşındı. Orada Qian, İntihar Ekibi olarak bilinen küçük bir yenilikçi grubunun önemli bir üyesi olan başka bir tanınmış bilim adamı olan Frank Malina ile bir ofisi paylaştı.

Escape from Earth: A Secret History of the Space Rocket kitabının yazarı Fraser Macdonald, grubun bu lakabı kampüste bir roket inşa etme girişimleri ve uçucu kimyasallarla yaptıkları bazı deneylerin fena halde yanlış gitmesi nedeniyle kazandığını söylüyor. Yine de kimsenin ölmediğini ekliyor.

Bir gün Qian, Malina ve grubun diğer üyeleriyle karmaşık bir matematik problemi tartışmasına girdi ve çok geçmeden onun ayrılmaz bir parçası oldu ve roket itiş gücüne dair ufuk açıcı araştırmalar üretti.

Macdonald, o zamanlar roket bilimi “aylaklık ve fantezistlerin işiydi” diyor. “Hiç kimse ciddiye almıyor – matematiksel eğilimli hiçbir mühendis, bunun gelecek olduğunu söyleyerek itibarını riske atmaz.” Ancak bu, II.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla hızla değişti.

Qian Xuesen: ABD'nin sınır dışı ettiği adam Çin'in uzaya gitmesini sağladı 2
Frank Malina ve White Sands füze menzilinde bir füze, New Mexico, 1946’da

İntihar Timi, kısa pistlerden havalanmalarını sağlamak için uçakların kanatlarına takviye elemanlarının bağlandığı jet destekli kalkışla ilgili araştırma için ödeme yapan ABD ordusunun dikkatini çekti. Askeri finansman, 1943’te Theodore von Karman’ın yönetiminde Jet Tahrik Laboratuvarı’nın (JPL) kurulmasına da yardımcı oldu. Qian, Frank Malina ile birlikte projenin merkezindeydi.

Fraser Macdonald, Qian bir Çin vatandaşıydı, ancak Çin Cumhuriyeti ABD’nin müttefikiydi, bu nedenle “Amerikan uzay çabasının merkezinde Çinli bir bilim insanı hakkında büyük bir şüphe yoktu” diyor Fraser Macdonald. Qian’a gizli silah araştırmalarında çalışması için güvenlik izni verildi ve hatta ABD hükümetinin Bilim Danışma Kurulunda görev yaptı.

Savaşın sonunda, jet itki konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biriydi ve Theodore von Karman ile birlikte, geçici teğmen albay rütbesini alarak olağanüstü bir göreve Almanya’ya gönderildi. Amaçları, Almanya’nın önde gelen roket bilimcisi Wernher von Braun da dahil olmak üzere Nazi mühendisleriyle röportaj yapmaktı; Amerika, Almanların tam olarak ne bildiğini öğrenmek istedi.

Ancak on yılın sonunda Qian’ın ABD’deki ışıltılı kariyeri aniden durdu ve oradaki hayatı çözülmeye başladı.

Qian Xuesen: ABD'nin sınır dışı ettiği adam Çin'in uzaya gitmesini sağladı 3
Qian Xuesen ve avukatı Grant Cooper, Kasım 1950’de sınır dışı edilme duruşmasında.

Chris Jespersen, Çin’de Başkan Mao’nun 1949’da komünist Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan ettiğini ve Çinlilerin kısa sürede ABD’de “kötü olanlar” olarak görülmeye başladığını söylüyor. “Bu yüzden ABD’de Çin’e aşık olduğumuz bu dönemlerden geçiyoruz, sonra bir şeyler oluyor ve Çin’e hakaret ediyoruz” diyor.

Bu arada, JPL’deki yeni bir yönetici laboratuvarda bir casus çemberi olduğuna inanmaya başladı ve bazı personel üyeleriyle ilgili şüphelerini FBI ile paylaştı. Fraser Macdonald, “Hepsinin Çinli ya da Yahudi olduklarına dikkat ediyorum” diyor.

Soğuk Savaş sürüyordu ve McCarthy döneminin komünizm karşıtı cadı avları hemen köşedeydi. FBI bu atmosferde Qian, Frank Malina ve diğerlerini komünist olmakla ve ulusal güvenliğe tehditle suçladı.

Qian aleyhindeki suçlamalar, ABD Komünist Partisi’nin, FBI’ın Pasadena Komünist Partisi’nin bir toplantısı olduğundan şüphelendiği bir sosyal toplantıya katıldığını gösteren 1938 tarihli bir belgesine dayanıyordu. Qian parti üyesi olduğunu reddetmesine rağmen, yeni araştırmalar onun 1938’de Frank Malina ile aynı zamanda katıldığını gösteriyor.

Ancak bu onu mutlaka bir Marksist yapmaz. Fraser Macdonald, şu anda komünist olmak ırkçılık karşıtlığının bir ifadesiydi diyor. Grubun faşizm tehdidinin yanı sıra ABD’deki ırkçılığın dehşetini vurgulamak istediğini söylüyor. Örneğin, yerel Pasadena yüzme havuzunun ayrılmasına karşı kampanya yürütüyorlardı ve bunu tartışmak için komünist toplantılarını kullandılar.

California Eyalet Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Zuoyue Wang, Qian’ın ABD’deyken Çin için casusluk yaptığına veya bir istihbarat ajanı olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söylüyor.

Ancak güvenlik izninden çıkarıldı ve ev hapsine alındı. Theodore von Karman da dahil olmak üzere Caltech meslektaşları, hükümete Qian’ın masumiyetini iddia eden bir mektup yazdı, ancak boşuna.

1955’te, Qian beş yılını ev hapsinde geçirdiğinde, Başkan Eisenhower onu Çin’e sınır dışı etme kararını aldı. Bilim adamı, eşi ve ABD doğumlu iki çocuğuyla birlikte tekneyle ayrıldı ve bekleyen gazetecilere bir daha asla Amerika’ya adım atmayacağını söyledi ve sözünü tuttu.

Gazeteci ve yazar Tianyu Fang, “Amerika’nın en önde gelen bilim adamlarından biriydi. O kadar çok katkıda bulunmuştu ve çok daha fazla katkıda bulunabilirdi. Yani bu sadece aşağılama değil, aynı zamanda bir ihanet duygusu” diyor.

Qian, Çin’e bir kahraman olarak geldi, ancak hemen Çin Komünist Partisine kabul edilmedi. Sicili kusursuz değildi. Karısı, Milliyetçi bir liderin aristokrat kızıydı ve Qian gözden düşene kadar Amerika’da mutlu bir şekilde yaşıyordu – vatandaşlık başvurusunda bulunmak için ilk adımları bile atmıştı.

Nihayet 1958’de parti üyesi olduğunda, onu kucakladı ve her zaman rejimin sağ tarafında kalmaya çalıştı. Tasfiyelerden ve Kültür Devrimi’nden sağ kurtuldu ve böylece olağanüstü bir kariyer yapabildi.

Çin’e vardığında roket bilimi konusunda çok az bilgi vardı, ancak 15 yıl sonra ilk Çin uydusunun uzaya fırlatılmasını denetledi. On yıllar boyunca, yeni nesil bilim adamları yetiştirdi ve çalışmaları, Çin’in kendi insanlarını aya göndermesinin temellerini attı.

İronik bir şekilde, Qian’ın Çin’de geliştirilmesine yardım ettiği füze programı, daha sonra Amerika’ya karşı kullanılan silahlarla sonuçlandı. Fraser Macdonald, Qian’ın ipekböceği füzelerinin 1991 Körfez Savaşı’nda Amerikalılara ve 2016’da Yemen’deki Huti isyancıları tarafından USS Mason’a karşı ateşlendiğini söylüyor.

“Demek tuhaf bir döngüsellik var. ABD bu uzmanlığı attı ve onları ısırmak için geri döndü.” Yerel komünizme karşı sert bir tavır alırken, ülkenin “ana komünist rakiplerinden birinin kendi füzelerini ve uzay programını – olağanüstü bir jeopolitik hata” geliştirmesini sağlayan araçları sınır dışı ettiğini öne sürüyor.

Eski bir ABD Donanma Bakanı olan Dan Kimball – daha sonra roket itme şirketi Aerojet’in başkanı – bir keresinde bunun “bu ülkenin yaptığı en aptalca şey” olduğunu söylemişti.

Bugün Çin ile ABD arasında bir kez daha gerginlik var. Bu sefer ideoloji değil ticaret, teknoloji güvenliği konusundaki endişeler ve Çin’in – Başkan Donald Trump’ın gördüğü üzere – Covid-19’u kontrol altına almak için daha fazlasını yapmadaki başarısızlığı.

Çoğu Amerikalının Qian ve Amerika’nın uzay programındaki rolü hakkında hiçbir fikri olmasa da Tianyu Fang, ABD’deki birçok Çinli Amerikalı ve Çinli öğrencinin onu ve neden ayrılmak zorunda kaldığını bildiğini ve günümüzle paralellikleri gördüklerini söylüyor. . “ABD Çin ilişkileri o kadar kötüleşti ki, Qian’ın nesliyle aynı şüpheler altında olabileceklerini biliyorlar” diyor.

Fraser Macdonald’ın görüşüne göre, Qian’ın öyküsü, bilgiyi dışarı attığınızda ne olacağı hakkında bir uyarıdır. “Amerikan biliminin tüm hikayesi, dışarıdan gelen insanlar tarafından tahrik edilmesidir … ancak bu muhafazakar zamanlarda bu, kutlanması daha zor hale gelen bir hikaye.”

Şunlar da ilginizi çekebilir: Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Macdonald, JPL’nin ABD uzay programına katkısının, von Karman ve Qian’ın yaptıkları ziyaretten kısa süre sonra ABD’ye gizlice götürülen Wernher von Braun ve diğer Alman bilim adamlarına kıyasla çok ihmal edildiğine inanıyor.

Macdonald, Braun’un bir Nazi olduğunu, ancak başarılarının Qian’ın ve JPL’den diğerlerinin sahip olmadığı bir şekilde kabul edildiğini söylüyor. “Amerika’nın ilk uygulanabilir uzay programının, ister Yahudi ister Çinli olsun, yerli sosyalistler tarafından başlatıldığı fikri, aslında ABD’nin kendisi hakkında duyabileceği bir hikaye değil,” diyor.

Qian’ın hayatı neredeyse bir yüzyıla yayıldı. O zaman Çin, ekonomik bir minnow’dan Dünya’da ve uzayda bir süper güce dönüştü. Qian bu dönüşümün bir parçasıydı. Ancak hikayesi, yetenek nerede bulunursa bulunsun gelişebileceği harika bir Amerikan hikayesi de olabilirdi.

Geçen yıl Çin tarih yazdığında ve ayın uzak tarafına inmeyi başardığında, bunu Qian’a akıl hocası olan havacılık mühendisinin adını taşıyan Von Karman adını verdi. Belki de, Amerikan anti-komünizminin Çin’i uzaya itmeye yardımcı olduğu gerçeğine bir selam vermeli

LİNK:BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.