Diş eti hastalığı iltihaplanma, kalp hastalığı ve kanserle nasıl bağlantılıdır?

8 mins read
Diş eti hastalığı iltihaplanma, kalp hastalığı ve kanserle nasıl bağlantılıdır?
Kanada Toronto Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan deneyler, diş eti hastalığının nötrofil adı verilen kan hücrelerini hazırladığını ve daha sonra vücudun başka yerlerinde enfeksiyona aşırı tepki verdiğini ortaya çıkardı.

Diş eti hastalığı iltihaplanma, kalp hastalığı ve kanserle nasıl bağlantılıdır?

Diş eti hastalığı iltihaplanma, kalp hastalığı ve kanserle nasıl bağlantılıdır?
Kanada Toronto Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan deneyler, diş eti hastalığının nötrofil adı verilen kan hücrelerini hazırladığını ve daha sonra vücudun başka yerlerinde enfeksiyona aşırı tepki verdiğini ortaya çıkardı

Yeni araştırma, diş eti hastalığının vücudun başka yerlerinde iltihabı nasıl şiddetlendirebileceğini ortaya koyuyor. Bulgular, diş eti hastalığı ile aşırı inflamasyonu içeren diğer bazı durumlar arasındaki ilişkileri açıklamaya yardımcı oluyor

Diş eti hastalığında veya periodontitte, diş plağındaki bakteriler bağışıklık sistemi tarafından bir saldırıya neden olur. Bu, zamanla dişleri destekleyen yumuşak doku ve kemiği aşındıran iltihabı tetikler.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerin neredeyse yarısında periodontal hastalık var.

Araştırmalar, kronik inflamasyonun rol oynadığı çok çeşitli başka koşullara katkıda bulunduğunu göstermektedir. Uzun liste artrit, kalp hastalığı, diyabet, kanser, solunum hastalığı ve demansı içerir.

Bununla birlikte, bu koşulları periodontal hastalığa bağlayan mekanizma şimdiye kadar belirsizdi.

Kanada Toronto Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan deneyler, diş eti hastalığının nötrofil adı verilen kan hücrelerini hazırladığını ve daha sonra vücudun başka yerlerinde enfeksiyona aşırı tepki verdiğini ortaya çıkardı.

Vücudun doğuştan gelen bağışıklık savunmasının bir parçası olan nötrofiller, iltihabı şiddetlendiren sitokin adı verilen sinyal molekülleri salgılar.

Çalışmanın kıdemli yazarı Prof. Michael Glogauer, “Bu beyaz kan hücreleri, ilk sırada olmaları gerektiğinde ikinci vitestelermiş gibi” diyor. “[Nötrofiller] sitokinleri çok daha hızlı bir şekilde salgılayarak olumsuz sonuçlara yol açıyor.”

Sonuçlar Journal of Dental Research’de yayınlandı.

Bu Yazıyı okumaya ne dersiniz:  Şimdi bir film izledim: Enola Holmes

Sistemik bağışıklık tepkisi

Araştırmacılar farelerde periodontal hastalığı indüklediğinde, hayvanların kemik iliğinde nötrofillerin çoğalmasına yol açtı ve bu da yaygın veya “sistemik” bir bağışıklık tepkisi olduğunu düşündürdü.

Aksine, karın zarını çevreleyen periton enfeksiyonu olan peritonitli farelerin kanlarında enfeksiyon bölgesine yakın nötrofil sayısı arttı.

Bununla birlikte, peritonit geliştirdiklerinde halihazırda periodontal hastalığı olan fareler, enfeksiyon bölgesinde önemli ölçüde daha fazla sayıda nötrofile sahipti.

Daha fazla araştırmanın ardından araştırmacılar, diş eti hastalığı ve peritoniti olan hayvanlardan alınan nötrofillerin dış zarlarında iltihaplanmaya neden olmak için “hazırlandıklarını” gösteren moleküler işaretler olduğunu buldular.

Bununla birlikte, peritoniti olan ancak dişeti hastalığı olmayan farelerde aynı şekilde hazırlanmış nötrofiller yoktu.

İnsanlarda benzer bağışıklık değişikliklerinin olup olmadığını belirlemek için bilim adamları, sağlıklı gönüllülerden 3 hafta boyunca dişlerini fırçalamamalarını veya diş ipi kullanmamalarını istedi. Bu, hafif bir diş eti hastalığı olan diş eti iltihabına yol açtı.

Bilim adamları laboratuvardaki katılımcılardan alınan kan örneklerini analiz ettiklerinde, tıpkı daha önceki hayvan deneylerinde olduğu gibi, iltihaplanmaya neden olan nötrofilleri buldular.

Gönüllüler dişlerini fırçalamak ve diş ipi kullanmak için geri döndükten sonra, kanlarındaki nötrofiller önceki, daha az reaktif durumuna geri döndü.

Araştırmacılar şu sonuca varıyor:

“Bu sonuçlar, periodontal doku inflamasyonunun, doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisinin şiddetlenmesine yatkınlık yaratan sistemik etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Bu, [nötrofillerin] eşzamanlı ve uzak inflamatuar tetikleyicilere sinerjik olarak yanıt verebileceğini ve bu nedenle [periodontal hastalık] ile diğer enflamatuar durumlar arasındaki etkileşime katkıda bulunabileceğini göstermektedir. “

Sitokin fırtınaları ve COVID-19

Araştırmacılar, çalışmalarının bazı sınırlamaları olduğu konusunda uyarıyorlar. Özellikle, deneylerini hem farelerde hem de insan olmayan primatlarda diğer periodontal hastalık modellerinde tekrarlamak isterler.

Ek olarak, bu şekilde hazırlanan nötrofillerin neden olduğu iltihaplanmanın, kalp hastalığı gibi iltihaplı durumlarda daha kötü sonuçlara katkıda bulunup bulunmadığı belirsizliğini korumaktadır.

Bir çalışmaya göre, COVID-19 böyle bir durum olabilir. Ciddi enfeksiyonlarda, aşırı bağışıklık reaksiyonu veya “sitokin fırtınası” vasküler çöküşe, solunum yetmezliğine ve böbrekler gibi diğer organlarda sorunlara yol açabilir.

Prof. Glogauer, “Periodontal hastalığı olan hastaların COVID-19 ile olumsuz sonuçlara sahip olma olasılığının çok daha yüksek olabileceğine dair kanıtlar var” diyor. “Nötrofiller, sitokin fırtınalarına neden olma riski en yüksek olan hücrelerdir. İşte gösterdiğimiz hücre, periodontal hastalığı olan kişilerde hazırlandı. ”

Medical Hypotheses dergisindeki yeni bir makale, periodontal hastalık taramasının şiddetli COVID-19 enfeksiyonları geliştirme riski yüksek olan kişilerin belirlenmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.