İnsan Benzeri Robotlar Bizi Neden Korkutuyor

8 mins read
İnsan Benzeri Robotlar Bizi Neden Korkutuyor

İnsan Benzeri Robotlar Bizi Neden Korkutuyor

İnsan Benzeri Robotlar Bizi Neden Korkutuyor

Robotlar, androidler ve yapay zeka, bir zamanlar insanların gerçekleştirdiği görevleri tamamlamak için daha sık kullanılıyor. Hastanenin farklı katlarına ilaç teslim eden bir robot gibi temel faaliyetleri yürüten makineler, sağlık personelinin yükünü hafifletiyor. Bunları bilişsel mekanizmalar olarak algılayabildiğimiz sürece, her şey aksamadan devam eder. Ancak bu makineler insanlara ne kadar çok benzemeye başlarsa o kadar ürkütücü hissederiz. Ve bilim adamları şimdi nedenini keşfettiler.

BELKİ BU YAZIYI DA OKUMAK İSTEYEBİLİRSİNİZ: Dünyanın tepesindeki saatli bomba

Esrarengiz Vadi

İnsanlara oldukça benzeyen insan kopyaları, bilim adamlarının “tekinsiz vadi” dedikleri bir bölge olan ürkütücü duygular uyandırma eğilimindedir. İnsana benzer özelliklere sahip Androidler veya robotlar, insanlara makinelere benzeyenlerden daha çekici gelir – ancak yalnızca bir noktaya kadar. Pek çok insan, neredeyse gerçeğe yakın olan ve yine de bir şekilde “doğru” olmayan robotlara tepki olarak huzursuz bir his yaşıyor. Emory Üniversitesi’ndeki psikologlar tarafından yapılan yeni bilimsel araştırmaya göre, bir robotun insan benzerliği arttıkça, yakınlık duygusu bizi itme duygusuna sürükleyebilir.

Sabah kahvesi kremimizde veya buluttaki bir görüntüde bir yüz gördüğümüzde, korkmayız. Arabamız gibi cansız nesnelere de isim verilmez. Bu tanıma, araştırmacı Wang Shensheng’in, bir androidi gördüğümüzde sadece insanbiçimcilikten başka bir şeyin meydana gelebileceğini varsaymasına yol açtı. Tekinsiz vadi ilk tanımlandığından beri, zihin algılama teorisi olarak bilinen yaygın bir hipotez, insana benzer özelliklere sahip bir robot gördüğümüzde, ona otomatik olarak bir zihin eklediğimizi öne sürdü. Bu teoriye göre, bir makinenin zihni varmış gibi görünmesi ürpertici bir duyguya yol açar. Ancak Shensheng bunun tersinin doğru olduğunu buldu. “Bu bir aklı bir android’e atfetmenin ilk adımı değil,” dedi, “tekinsiz vadiye götüren bir zihne sahip olduğu fikrini çıkararak onu ‘insanlıktan çıkarmanın bir sonraki adımı. Sadece bir tane yerine üretim süreci, dinamik bir süreçtir. ”

Yeni Çalışma

Tekinsiz vadi fenomeninde zihin algısı ve insandışılaştırmanın potansiyel rollerini ayırmak için, araştırmacılar sürecin zamansal dinamiklerine odaklanan deneyler yaptılar. Katılımcılara üç tür resim gösterildi; insan yüzleri, mekanik görünümlü robot yüzler ve insanlara çok benzeyen android yüzler ve her birini “canlılık” açısından derecelendirmeleri istendi. Görüntülerin pozlama süreleri, katılımcılar “canlılıklarını” veya canlılıklarını derecelendirdikçe, milisaniyeler içinde sistematik olarak manipüle edildi.

Perception dergisinin Eylül sayısında yayınlanan sonuçlar, algılanan “canlılık” veya animenin, mekanik görünümlü robotlar veya insan yüzleri için değil, android yüzler için maruz kalma süresinin bir fonksiyonu olarak önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Ve android yüzlerde, algılanan animasyon, görüntüleme süresinin 100 ila 500 milisaniye arasında düşer. Bu zamanlama, insanların uyaranların başlamasından yaklaşık 400 milisaniye sonra insan ve yapay yüzleri ayırt etmeye başladığını gösteren önceki araştırmalarla tutarlı.

İkinci bir dizi deney, özelliklerin minimal bir taslağından tamamen bulanık bir görüntüye kadar, hem pozlama süresini hem de görüntülerdeki ayrıntı miktarını değiştirdi. Sonuçlar, android yüzlerin görüntülerinden detayların çıkarılmasının, algılanan belirsizliğin yanı sıra algılanan animasyonu azalttığını gösterdi.

Wang, “Tüm süreç karmaşık ama göz açıp kapayıncaya kadar oluyor” diyor. “Sonuçlarımız, ilk bakışta bir androidi insanlaştırdığımızı, ancak milisaniyeler içinde sapmaları tespit edip insanlıktan çıkardığımızı gösteriyor. Ve algılanan animedeki bu düşüş muhtemelen tekinsiz duyguya katkıda bulunuyor.”

Wang’a göre, bulguların hem robotların tasarımı hem de birbirimizi insanlar olarak nasıl algıladığımızı anlamak için etkileri var.  Wang, “Robotlar, eğitimden sağlık hizmetlerine kadar her şey için giderek daha fazla sosyal alana giriyor” diye açıklıyor. “Onları nasıl algıladığımız ve onlarla nasıl ilişki kurduğumuz hem mühendisler hem de psikologlar açısından önemlidir.”

Araştırmacılara göre araştırma, aşırı otizm vakalarında veya bazı psikotik bozukluklarda olduğu gibi zihin körlüğünde yer alan mekanizmaların – insanlar ve makineler arasında ayrım yapamama – çözülmesine yardımcı olabilir. İnsan niteliklerini nesnelere yansıtmak yaygındır. Wang, “Örneğin bir bulutta sık sık yüzler görüyoruz” diyor. “Arabalarımız veya bir bilgisayar gibi, anlamaya çalıştığımız makineleri de bazen anthropomorphize ediyoruz/ insana benzetiyoruz.”

İnsan Benzeri Robotlar Bizi Neden Korkutuyor 1
Bryan E. Robinson Ph.D. The Right Mindset

source: psychologytoday

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386