COVID-19 vakalarının yeni dalgası başlarken, uzaktan çalışma norm haline geliyor

17 mins read

COVID-19 vakalarının yeni dalgası başlarken, uzaktan çalışma norm haline geliyor

Birçok işçi için koronavirüsün yayılmasını durdurmak için ofisten geçici bir süre olarak başlayan şey yeni bir yaşam biçimine dönüştü.

COVID-19 vakalarının yeni dalgası başlarken, uzaktan çalışma norm haline geliyor 1
Mart ayındaki koronavirüs salgını başladığından beri milyonlarca Amerika Birleşik Devletleri ebeveyni evden çalışıyor ve iş, okul ve aile zamanı arasında bir denge kurmaya çalışıyor [Andrew James]
Gina DeRosa, Amerika Birleşik Devletleri, Pennsylvania’daki Eğitim Departmanında bir yıllık stajı, üniversite dışındaki ilk tam zamanlı işine dönüştüğünde çok heyecanlandı.

Ancak görevine iki ay kala DeRosa, meslektaşlarıyla yüz yüze hiç tanışma fırsatı olmadı. Philadelphia’daki COVID-19 sınırlamasından önce tanıştığı süpervizörü tarafından tamamen çevrimiçi olarak eğitilen DeRosa, iş arkadaşlarıyla yalnızca Zoom üzerinden etkileşim kuruyor.

22 yaşındaki DeRosa Al Jazeera’ya “Orada meslektaşlarınızla çalıştığınızda onlara bir soru sorup tekrar edebiliyorsunuz” dedi ve ekledi bu doğru bir uygulama.

Küresel koronavirüs salgınına giren aylar, baharda geçici olacağı düşünülen uzaktan çalışma düzenlemeleri çok daha kalıcı olmaya başlıyor.

Bu ayın başlarında, üç büyük teknoloji şirketi – Dropbox, Twitter ve Square – hepsi çalışanlarının sonsuza kadar uzaktan çalışmasına izin vereceğini duyurdu. Medya devi The New York Times gibi insanları ofise geri getirmek isteyen şirketler bile işçilerin 2021 yazına kadar geri dönmeyeceklerini söylüyor.

Uzaktan çalışma, birçok yönden bir ayrıcalıktır. Gallup verilerine göre, Amerikan işgücünün yüzde otuz üçü şu anda tam zamanlı olarak evden çalışıyor ve ankete katılanların yüzde 25’i de uzaktan çalıştıklarını söylüyor. Ancak gençlerin ve beyaz olmayan işçilerin uzaktan çalışma düzenlemeleri sunan işlerde çalıştırılma olasılıkları daha düşük.

Bazı hükümetler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kısıtlamaları gevşetip yasakları kaldırırken, COVID-19 vakalarındaki son artış, Birleşik Krallık ve Fransa’nın yeni bir yasaklama dönemini yeniden başlatmasına neden oldu. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, dünyadaki işçilerin yüzde 94’ü en azından bazı işyeri kapanışlarının olduğu ülkelerde yaşıyor.

COVID-19 vakalarının yeni dalgası başlarken, uzaktan çalışma norm haline geliyor 2
22 yaşındaki Gina DeRosa, kolejden sonra koronavirüs salgınının zirvesindeyken ilk işine başladı ve sadece Philadelphia, Pennsylvania’daki dairesinde çalıştı [ Gina DeRosa
Uzaktan çalışma, özellikle bebeklere bakmakta olan veya okul çağındaki çocuklar için uzaktan öğrenmeyi yöneten çalışanlar olmak üzere birçok kişi için zorluk teşkil ediyor. Dünyaya açılmak ve kendilerine bir kariyer inşa etmek isteyen gençler de bunu zor buluyor.

“Yükselmek isteyen bir genç için -insanlarla tanışmak istiyorsan, üniversiteden mezun oluyorsun, sosyal çevreni genişletmek istiyorsun. Bu senin bunu yapacağın bir yaş- New York merkezli bir kariyer koçu olan Lynn Berger, Al Jazeera’ya söyledi. “Gençseniz ve kendi başınıza yaşıyorsanız, bunu gerçekten kaçırıyor olabilirsiniz.

Her yerden çalışmak

İşçiler pandeminin ilk günlerinde ofisten eve ilk gönderildiklerinde, bazıları yeni umutlar buldu.

Bir kurumsal yazılım firmasında üst düzey hesap yöneticisi olan 47 yaşındaki Andrew James, Mart ayında New York City’den Miami, Florida’ya üç yıllık kız arkadaşıyla uzun mesafeli birlikte uçtu.

James, Al Jazeera’ya eşi ve üç çocuğuyla yaptığı yeni yaşam düzenlemesinden “Bu tuhaf bir şekilde beni bir baba yaptı,” dedi.

James, her sabah metroya binmek zorunda kalmamasını, her gün düğmeli bir gömlek giymemesini ve her hafta kuru temizlemeyi kaldırmamasının başka şeyler için zaman kazandırdığını ve bu da onun zevk aldığı yeni bir iş-yaşam dengesine yol açtığını söyledi.

Coğrafi esnekliğin üretkenlik etkileri üzerine bir çalışma yürüten Harvard Business School’da doçent olan Prithwiraj Choudhury, salgından önce bile, daha fazla şirketin stratejik bir seçim olarak uzaktan çalışma konseptini benimsediğini söyledi. Çalışma gözlemledi. “her yerden çalışabilen”, istedikleri yerde yaşayıp çalışabilen 831 çalışandan oluşan bir örneklemde verimlilikte nedensel artış gözlemdi.

BELKİ BU YAZIYI OKUMAK İSTEYE BİLİRSİNİZ: LİNK

Choudhury, Al Jazeera’ya “Herhangi bir yerden çalışmanın muazzam faydaları var” dedi ve insanların işe gitmek zorunda kalmadığında karbon emisyonlarını azalttığı için uzaktan çalışma düzenlemelerinin çevre için de iyi olabileceğini sözlerine ekledi. Choudhury, herhangi bir yerden iş düzenlemelerinde çalışanların da daha az ara verdiklerini ve hasta raporu aldıkları tespit edildi.

Çocuk bakımı krizi

Choudhury’nin araştırması, hem çocuklara bakıyorlar hem de çalışıyorlarsa, ancak bu, birçok ebeveynin uzaktan çalışmayı mümkün kılmak için uğraştığı yerdir.

James’in kız arkadaşının çocukları 11, 16 ve 17 yaşında ve o, bazen zor olsa da, uzaktan çalışmanın çoğunlukla ödüllendirici olduğunu söylüyor.

“Hepimiz okula yeni dönüyoruz ve çeşitli özel dersler aldım diye açıkladı. “Yerini bulmaya çalışmak, birbirimizin tepesinde olmadığımızdan emin olmak aslında daha zor.”

Bu arada, kendilerine bakamayan küçük çocukların çalışan ebeveynleri daha büyük zorluklarla karşılaşır. Ve her cinsiyetten ebeveynler mücadele ederken, pandemi özellikle anneler üzerinde büyük bir etkiye sahip.
LeanIn.org, McKinsey ve Company’s Women in the Workplace 2020 raporuna göre, kadınların, özellikle beyaz olmayan kadınların işten çıkarılma, kariyerlerinin durma ihtimali veya mali güvenliklerinin tehlikeye atılma olasılıkları daha yüksek.

Rapor, Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre her dört kadından birden fazlasının kariyerlerini düşürmeyi veya iş gücünden tamamen ayrılmayı düşündüğünü ve 865.000 ABD’li kadının yalnızca Eylül ayında ABD iş gücünden ayrıldığını ortaya koydu.

Tabii ki, ev işçileri, çocuk bakımı çalışanları, hizmet çalışanları ve temel işçiler dahil tüm işçilerin uzaktan çalışma seçeneği bile yok. Ulusal Ev İşçileri İttifakı’na göre bu, ABD’deki ev ve çocuk bakımı çalışanlarının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan kadınlar üzerinde orantısız bir etkiye sahip ve bunlar büyük ölçüde renkli kadınlar ve göçmenler.

Uzaklaştırıldı

Pandeminin insanların rutinlerinde yaşanan ani kargaşa ve ardından gelen ekonomik zorluklar, bir akıl sağlığı krizini tetikledi. Kaiser Aile Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre, Temmuz ayında Amerikalıların yüzde elli üçü, endişe ve stres seviyelerinin Mart ayındaki yüzde 32’den önemli bir artışla son aylarda arttığını söyledi.

Kariyer koçu Berger, depresyon veya daha ciddi zihinsel sağlık sorunları ile uğraşmayan işçilerin bile tükenmiş hissettiklerini ve sürekli “açık” olma konusunda baskı altında olduklarını bildirdi.

DeRosa , “Bu noktada hepimiz uzaklaştırılmış durumdayız,” diye açıkladı. “Çoğu insan için çok sinir bozucu. Çok yalnızsız ve sağlıklı değiliz. ” İşe gidip gelmeyi sevdiğini söyleyen DeRosa ancak “sırf iş arasında bir farklılık yaratmak için uğraştığını, çünkü her şeyi aynı yerde yapılıyor” diyen DeRosa için durum bu.

COVID-19 vakalarının yeni dalgası başlarken, uzaktan çalışma norm haline geliyor 3
22 yaşındaki Gina DeRosa, baharda salgının en yoğun olduğu dönemde New Jersey’deki ailesinin evinde uzaktan çalışmanın ona kardeşi Joseph ile kaliteli zaman geçirme şansı verdiğini söyledi

Yeni bir normal

Ofislere dönen işçiler üzerindeki devlet kısıtlamaları kalktığında bile uzaktan çalışma düzenlemeleri devam etti.

Maliyet tasarrufu, oyundaki faktörlerden biri olabilir.

Choudhury, “CEO’lar ve CFO’lar bu boş ofis binalarına baktılar ve çoğu bana neden o gayrimenkule ihtiyaç duyduklarını sorguladıklarını söyledi,” dedi. “Bir binayı satabilirlerse veya kiralayamazlarsa, bu onların kar hanesine gerçek bir tasarruf sağlayacaktır.”

Örneğin, New York City’nin Manhattan ilçesinde, ofis emlak piyasasındaki kiralama hacmi, 2020’nin üçüncü çeyreğinde çeyreğe göre yarı yarıya düştü. Bu arada, Colliers International’ın bildirdiğine göre, kira talepleri 2009’dan bu yana en keskin yüzde azaldı.

Choudhury, farklı bölgelerdeki şirketler için çalışan eşler veya az sayıda ABD vizesi için rekabet etmek yerine kendi ülkelerinden çalışanlar gibi daha kalıcı bir uzaktan çalışma kültürünün işçilere esneklik sağlayabileceğini söyledi.

Choudhury, “Sizin için daha ucuz olan bir ülkeye taşınabilirsiniz ve eğer şirket ücretleri düşürmüyorsa, bu, daha büyük bir ev satın almak için cebinizde daha fazla paranız olabileceği anlamına gelir” dedi. “Bu bir öncelikse, yaşlanan ebeveynlerinize daha yakın olabilirsiniz.”

Choudhury, şirketlerin sanal su soğutma seansları sunarak ve çocuk bakımını destekleyerek uzaktan çalışanlara yardımcı olabileceğini söyledi.

Ancak, uzaktan çalışanlara yönelik şirket ve hükümet destek sistemleri bu yeni gerçekliği yakalayana kadar, düzenlemeyle birlikte gelebilecek oldukça fazla stres vardır.

Şimdilik Berger, müşterilerini, gün içinde dışarı çıkmak için zaman ayırmak da dahil olmak üzere, kendilerine bakmaları için ellerinden geleni yapmaya teşvik ediyor. “Biraz kızardığınızı hissediyorsanız,” dedi.

“Diğer insanlara ulaşmak için programınızda zaman yaratmanız gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi. “Sosyal destek her iki taraftaki stresi azaltır. Bir süreliğine ertelediğiniz ilişkileri geliştirmek için bir fırsat çünkü her zaman etrafta koşuşturmakla çok meşguldünüz. ”

James’in firması, çalışanlarına gelecek yılın Haziran ayına kadar ofise dönmeleri gerekmediğini söyledi. James, çalışanlardan geri istendiğinde bile “haftada sadece üç veya dört kez olabileceğini” umuyor. Ve New York şehrinin karmaşasını özlerken, her yerden, özellikle de Miami’den çalışmaya alışabilirdi.

“Ofiste kulak misafiri olmayı ve” Ah, bu ilginç bir yaklaşım “demeyi özledim. Bu tür ofis içi öğrenmeyi özlüyorum,” dedi. “Ama bu tür uzak bir ortamda gayet iyi idare ediyorum.”

KAYNAK: AL JAZEERA

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.