Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz 14 Şey

12 mins read
Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz Şeyler

Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz 14 Şey

Zor gülümsemesi ve zamandan bağımsız cazibesi, beş yüzyılı aşkın süredir akademik çalışmalara ve sanatsal öykünmeye ilham verdi. Ancak Leonardo da Vinci’nin şaşırtıcı portresinin hikayesi göründüğünden daha da zengin.

Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz Şeyler

1- “MONA LISA” ADI DEĞİLDİR.

Resim kahramanı, zengin ve muhtemelen ona tapan kocası Francesco del Giocondo tarafından 1503 civarında İtalya’nın Floransa kentinde yaptırdığı Lisa Gherardini olduğu düşünülüyor.  Mona Lisa (veya İtalyanların tercih ettiği Monna Lisa) adı kabaca “My Lady Lisa”  çevrilir. Leonardo da Vinci portreyi hiçbir zaman tamamlamadı – 1519’da öldüğünde, asistanına bırakılan pek çok bitmemiş eserden biriydi.

2 -NAPOLEON’UN AŞKI

Fransız imparatoru, Mona Lisa’yı 1800’den başlayarak Tuileries Sarayı’ndaki yatak odasında yaklaşık dört yıl boyunca asılı tuttu. Resime duyduğu hayranlığın, aslında Lisa Gherardini’nin soyundan gelen Teresa Guadagni adlı güzel bir İtalyan’a olan sevgisine ilham verdiği söyleniyor.

Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz 14 Şey 1

3-MONA LISA, DÜŞÜNEBİLECEĞİNİZDEN DAHA KÜÇÜK.

Mona Lisa’nın kültür üzerindeki etkisi çok büyüktür, ancak ahşap üzerine Yağlıboya Resim sadece 30 inç x 21 inç boyutlarındadır ve 18 kilo ağırlığındadır.

4. KAŞLARI BİR TARTIŞMA KONUSUDUR.

Bazıları, konunun kaş eksikliğinin o zamanın üst sınıf modasını temsil ettiğini iddia ediyor. Diğerleri onun AWOL kaşlarının Mona Lisa’nın bitmemiş bir şaheser olduğunun kanıtı olduğunda ısrar ediyor. Ancak 2007’de resmin ultra detaylı dijital taramaları, da Vinci’nin bir zamanlar kaşları ve daha kalın kirpikleri boyadığını ortaya çıkardı. Her ikisi de zamanla kayboldu ya da yıllarca süren restorasyon çalışmalarının kurbanı oldu.

BU YAZIYI DA OKUMAK İSTEYE BİLİRSİNİZ: TIKLA

5. BİRÇOK KALBİ KIRILMIŞTIR.

Portre ilk olarak 1815’te Louvre’da halka açık bir şekilde sergilendi ve hayranlık uyandırdı, çünkü “çiçekler, şiirler ve tutkulu notlar taşıyan talipler” berrak ve yanan gözlerine baktı.'”

RA Scotti Vanished Smile: The Mysterious Theft of Mona Lisa’da “Mona Lisa sık sık erkeklere tuhaf şeyler yaptırdı” diyor, “Louvre koleksiyonunda bir milyondan fazla sanat eseri vardı; yalnızca o kendi tekliflerini aldı. Mona Lisa birçok sevgili kazandı. mektuplar ve bir süre o kadar ateşliydi ki polis koruması altına alındı.” Resmin, konusunun aldığı tüm aşk mektupları nedeniyle Louvre’da özel posta kutusu var.

6. ERKEKLER ONU SEVMEDEN ÖLMÜŞTÜR

1852’de, Luc Maspero adlı bir sanatçı sözde bir Paris otelinin dördüncü katından kendini attı ve şöyle bir intihar notu bıraktı: “Yıllardır onun gülümsemesiyle çaresizce boğuşuyorum. Ölmeyi tercih ediyorum. 1910’da, ona bakarken kendisini vurmak için aşık bir hayran karşısına çıktı.

7. MONA LİSA ASLINDA PAHA BİÇİLEMEZ

1960’larda, resim 100 milyon dolarlık bir sigorta değerlemesi verildiği bir tura çıktı (enflasyonda faktoring, daha yeni bir değerlendirme 2.5 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin etti). Ancak bu politika asla iptal edilmedi, çünkü primler en iyi güvenliğin maliyetinden daha fazlaydı.

BU RESİM DÜNYANIN EN ÖZEL HAPİSHANESİNDE ASILI

Mona Lisa, Louvre’un büyük Galerisi’nin merkezinde, onu ideal bir ortamda tutmak için iklim kontrollü bir yerde asılı duruyor. Ek olarak, iş tehdit ve yaralanmayı önlemek için kurşun geçirmez camla kaplanmıştır.

9. MONA LİSA SALDIRIYA UĞRADI!

Konunun sol dirseğine yakından bakarsanız, 1956’da portrede bir kaya fırlatan bir Bolivyalı olan Ugo Ungaza Villegas’ın yaptığı hasarı fark edebilirsiniz. Birkaç ay önce, başka bir sanat saldırganı resme asit attı ve bu da alt bölüme çarptı. Bu saldırılar, 2009 yılında Fransız vatandaşlığını reddeden öfkeli bir Rus kadın tarafından atılan bir seramik kupayı başarıyla reddeden kurşun geçirmez cama ilham verdi.

10. FRANSA KAYBOLDUĞUNDA KİTLESEL OLARAK YAS TUTULDU.

21 Ağustos 1911’de Mona Lisa Louvre’dan çalındı. New York Times, 1997’de Prenses Diana’nın ölümünün ardından görülen üzüntüyü Mona Lisa Louvre’dan çalınması ile karşılaştırdı. Binlerce kişi Louvre’a döküldü ve bir zamanlar asılı olduğu boş bir duvara şok bir bakış attı ve çiçekler, notlar ıraktı.

11. PABLO PİCASSO OLAYLA İLGİLİ BİR ŞÜPHELİYDİ.

Daha önce çalınan Louvre parçaları alırken yakalandığı için Pablo Picasso sorgulanmak üzere getirildi. Ama gerçek hırsız 1913’e kadar yakalanmayacaktı.

Louvre çalışanı Vincenzo Peruggia, tabloyu önlüğünün altına sokan gururlu bir İtalyan milliyetçisiydi çünkü onun ve Da Vinci’nin Anavatanına ait olduğunu hissetti, Fransa’ya değil. İki yıl boyunca sakladıktan sonra, Peruggia Mona Lisa’yı bir Floransa sanat satıcısına satmaya çalışırken yakalandı. Ancak, kısa bir süre dileğini yerine getirdi. İyileştikten sonra, Mona Lisa Paris’e dönmeden önce İtalya’yı gezdi.

12. HEIST’İN TEK KİŞİ İŞİ OLMADIĞI ŞÜPHELERİ.

Mona Lisa Hakkında Bilmediğiniz 14 Şey 2
Peruggia suçtan yargılanan tek kişi olmasına rağmen, muhtemelen tek başına hareket etmişti

Hırsızlık sırasında Mona Lisa, neredeyse 200 pound ağırlığında ağır bir ahşap destek ve cam kasayla kaplıydı, bu da Perugia’nın onu duvardan kendi başına indirmesi pek olası olmadığını düşündürmüştür.

Yıllar sonra, kendisini Cehennem Vadisi’nin Markisi olarak adlandıran bir adam, Amerikalı muhabir Karl Decker’a, Mona Lisa’nın hırsızlığının arkasındaki gerçek deha olduğunu itiraf etti. Öyküsünün ölümüne kadar gizli tutulması şartıyla, Peruggia’nın onu kaçırmak için cömertçe ödeme yapan üç kişiden biri olduğunu ortaya çıkardı. Bu şekilde Marki, şaheserin birden fazla sahtesini koleksiyonculara fahiş meblağlar karşılığında satabilirdi. Dolandırıcılığın güzelliği, her alıcının gerçek kayıp Mona Lisa’ya sahip olduklarına inanmasıydı. Marki’nin doğruyu söyleyip söylemediği hırsızlık konusunda hala hararetli tartışılan bir konudur.

13. MONA LISA’NIN GERİ DÖNÜŞÜ BİR MODA TRENDİNE İLHAM VERDİ.

Gazeteci Dianne Hales, Mona Lisa: Keşfedilen Bir Hayat adlı kitabında, “Toplum kadınları ‘La Joconde görünümünü benimsedi [tablonun Fransız başlığından alıyor], yüzlerine ve boyunlarına sarı pudra sürerek onun altın rengini önermek ve onları hareketsiz kılmak için Gülüşünü taklit etmek için yüz kasları … Parisli kabarelerde, La Joconde gibi giyinmiş dansçılar şımarık bir konserve yaptı … Resmin vahşi popülaritesinin ötesinde bir şey değişmişti. , ilk kitle sanatı simgesi. ”

14. MONA LISA’NIN GÜLÜSÜ DEĞİŞMEZ ANCAK ZAFERİNİZ DEĞİŞİR.

Bu o-ya-değil-gülümsemesinin uzun zamandır büyülenmiş sanatçıları ve tarihçileri var. Ancak 2000 yılında Harvard’lı sinirbilimci Dr. Margaret Livingstone, Mona Lisa’nın gülümsemesinin neden değiştiğine dair bilimsel bir yöntem uyguladı. Her şey odak noktanızın nerede olduğu ve beyninizin nasıl tepki verdiği ile ilgili.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.