ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dolar

5 mins read
ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dola
ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dola

ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dolar

ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dola
ABD bütçe açığı, önceki rekoru ikiye katlayarak 3,1 trilyon dolar

Koronavirüs salgını, ABD bütçe açığının yalnızca bir yılda üç katına çıkmasına katkıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin federal bütçe açığı, koronavirüs salgını gelirleri azaltıp harcamaları hızla artırırken, 2020 bütçe yılında 3,1 trilyon ABD doları ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi Cuma günü, 30 Eylül’de sona eren bütçe yılı açığının geçen yılki 984 milyar dolarlık açığın üç katı büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Ayrıca, salgın hastalıktan önce yönetimin Şubat ayında tahmin ettiğinden 2 trilyon dolar daha yüksekti.

ABD hükümetinin dolar bazında en büyük yıllık açığıydı ve 2009’da belirlenen 1,4 trilyon dolarlık önceki rekoru geride bıraktı. O zamanlar, Başkan Barack Obama’nın yönetimi, ülkenin bankacılık sistemini güçlendirmek ve ekonomik hasarı sınırlamak için yoğun bir şekilde harcıyordu 2008 mali krizi.

Ekonomiyle ilişkisi açısından 2020 açığı, ülkenin ürettiği tüm mal ve hizmetlerin toplamı olan toplam gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 15,2’sini temsil ediyordu. Bu, ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nı finanse etmek için yoğun bir şekilde borç aldığı 1945’ten bu yana en yüksek seviyeydi.

Yönetimin 2020 bütçe yılının son muhasebesi, gelirlerin yüzde 1,2 düşüşle 3,42 trilyon dolara gerilediğini, hükümet harcamalarının ise yüzde 47,3 artışla 6,55 trilyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Bu harcama, Kongre’nin baharda milyonlarca Amerikalı işini kaybettiği için ekonomiyi desteklemek için kabul ettiği yardım programlarını yansıtıyor.

Yardım programlarının çoğu Temmuz sonunda veya Ağustos başında sona erdi ve şimdiye kadar Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bunları eski haline getirecek yasalar üzerinde anlaşamadılar. Cumhuriyetçiler, önemli bir destek olmadan ülkenin çift dipli bir resesyonla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulunan Demokratların istediği harcama düzeyinde geri çekildiler.

Mart ve Nisan aylarında kaybedilen 22 milyon işin yaklaşık yarısı geri kazanılmış olsa da, endişe şu ki, daha fazla hükümet desteği olmadan, hala işsiz olanların kira veya ipotek ödemelerini yapamayacakları ve yiyecek alamayacakları. İnsan ücretine ek olarak, sonuç ABD ekonomik büyümesi üzerinde önemli bir engel olacaktır.

Trump, Demokratlarla yeni bir yardım paketi konusunda uzlaşmaya istekli olduğunu söyledi, ancak Senato Cumhuriyetçileri, Demokratlar tarafından öne sürülen harcama seviyelerini desteklemediklerini belirtti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, bütçe raporuyla birlikte yaptığı açıklamada, “Yönetim, Amerikalı işçileri, aileleri ve işletmeleri desteklemeye ve güçlü toparlanmanın devam etmesini sağlamaya kararlıdır” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.