Satıldı, kırbaçlandı ve tecavüz edildi: Ezidi bir kadın IŞİD’i nasıl hatırlar

9 mins read

Satıldı, kırbaçlandı ve tecavüz edildi: Ezidi bir kadın IŞİD’i nasıl hatırlar

Layla Talu, komşularının ona ihanet edeceğini asla düşünmedi. Ancak Kuzey Irak’ın Şengal bölgesindeki evini çevreleyen köylerden eski arkadaşları bulunduğu yeri verince ailesi kaçmak zorunda kaldı.

3 Ağustos 2014 sabahı saat 07: 00’de Leyla, eşi Mervan Halil ve dört ve 18 aylık iki çocukları evlerini terk etti. Diğer on binlerce Yezidi gibi onlar da Sincar Dağı’na sığınmayı umuyorlardı.

Ama asla başaramadılar. Birkaç saat içinde Irak İslam Devleti ve Levant (IŞİD olarak da bilinir) Şengal şehrini ve çevresindeki köyleri çevreledi. Leyla’nın ailesi yolda yakalandı ve kaçmaya çalışan düzinelerce Yezidi ile birlikte götürüldü.

Erkekler, kadınlardan ve çocuklardan ayrıldı. O akşam Layla ve çocukları, diğerleriyle birlikte Musul’un güneybatısındaki Baaj ilçesine nakledildi ve burada dört gün tutuldu. Oradan, bir hafta sonra tekrar Baduş cezaevine nakledilmeden önce bir okulda alıkonuldukları Telafer’e taşındılar. Hapishane koalisyon uçağıyla bombalanınca Telafer’e geri gönderildiler.

Layla, kadın ve çocukların dövüldüğünü, hakarete uğradığını, tehdit edildiğini ve aç bırakıldığını söylüyor. Bundan sekiz ay sonra, pek çoğu hastalıktan bitkin düştükten sonra, IŞİD’in kalesi olan Suriye’nin Rakka kentine nakledildiler.

Satıldı, kırbaçlandı ve tecavüz edildi: Ezidi bir kadın IŞİD'i nasıl hatırlar 1

Dayakla servis edilen günde üç öğün yemek

Layla, “Yüzlerce Ezidi kadınla birlikte Rakka’ya büyük otobüslerle nakledildik” diye hatırlıyor. Bizimle ilgilenme tarzınız, koyun ve hayvanlarla ilgilenme şeklinizden farklı değildi; bize yeterli yiyecek ve içecek bile sağlamadılar. Yerde uyuduk ve IŞİD görevlilerinin dayaklarının yanı sıra günde üç öğün yemek aldık. ”

Layla, Rakka’nın Al-Nur semtindeki bir daireye taşınmadan önce iki çocuğuyla birlikte bir hapishanede 40 gün geçirdi. IŞİD’in kıdemli bir üyesinin eviydi.

Adam bir cerrahtı. Layla, 40’larında kısa boylu, yeşil gözlü, sarı saçlı ve dolgun suratlı olduğunu söylüyor.

“Beni bağlıyor ve sert bir kırbaçla dövüyordu çünkü ben onun gaddarlığına boyun eğmeyi reddettim, bu yüzden bana tecavüz etti” diyor.

Daha sonra onu başka bir adama sattı. Bu adamın Musul’dan geldiğini ve koyu tenli ve “siyah gözlü” 30’lu yaşlarında olduğunu söylüyor.

Bana birkaç kez tecavüz etti ve sonra beni kar için sattı.

Onu “satın alan” adamın Bağdat’tan olduğunu ve 40 yaşlarında olduğunu söylüyor.

Layla hamile kaldığında, kürtaj yaptırmak zorunda kaldı.

“Bize” spagetti “derlerdi ve bize” ölümden ve köle gibi muamele görmekten başka hiçbir şeyi hak etmiyorsun “diyorlardı.”

Bundan sonra Leyla, onu döveceğini ve kırbaçla vuracağını söylediği Suudi bir adam tarafından tecavüze uğradı. Tekrar hamile kaldığında, hamileliği yine zorla sonlandırıldı.

Bu süre zarfında Layla, iki çocuğuyla birlikte küçük bir evde yaşıyordu, dış dünyadan kopuk ve kocasına ve ailesinin geri kalanına ne olduğu hakkında hiçbir bilgisi yoktu.

Kendisine aktarıldığı bir sonraki kişinin, Hollandalı karısının yardımıyla kendisine tecavüz edecek 33 yaşındaki Lübnanlı bir adam olduğunu söylüyor. Yanındayken birçok erkeğin de kendisine tecavüz ettiğini söylüyor.

Rakka’da iki yıl geçirdikten sonra Layla’ya, ailesi ile Suriyeli bir kaçakçı arasındaki müzakerelerin ardından 20.000 dolardan fazla karşılığında kendisinin ve çocuklarının serbest bırakılacağı söylendi.

Satıldı, kırbaçlandı ve tecavüz edildi: Ezidi bir kadın IŞİD'i nasıl hatırlar 2

Dünyaya anlat

Şimdi 33 yaşında olan Layla, Rakka’da tuttuğu defteri gösteriyor. İçinde kendisinin ve diğer Ezidi kadın ve kızlarının yaşadığı deneyimlerin bazı korkunç ayrıntılarını kaydetti.

Risksiz değildi. Onu esir alan kişiler bulursa büyük tehlikede olacağını biliyordu.

Ancak Layla için, gelecek nesillere kendilerinden önce gelenlerin zulmünü, zulmünü ve yerlerinden edilmelerini gösterme ihtiyacı daha da büyüktü. Ayrıca onlara karşı işlenen zulmü kaydederek kurbanlar için adalet sağlamaya yardımcı olabileceğini umuyordu.

Serbest bırakıldıktan sonra Layla’nın düşünceleri, topluluğu tarafından nasıl karşılanacağına döndü. Reddedilme korkusu, başlangıçta kendisine ve diğer Ezidi kadın ve kızlarına ne olduğu hakkında konuşmasını engelledi. Ancak yavaş yavaş, diğer kurtulanların hikayelerini duydukça, açılmaya başladı.

Şimdi, hikayesini paylaşarak bunun gelecekte başka kadınların başına gelmesini önlemeye yardımcı olabileceğini umuyor. “Hikayemi anlatmanın, başta kadınlar olmak üzere tüm Yezidilerin acılarını ve çektiklerini dünyaya aktarmama yardımcı olacağını umuyorum, böylece başımıza gelen zulüm, zulüm, tecavüz, cinayet ve yerinden edilme gerçeğini bilsinler.” diyor.

Korkudan rahatsız

Layla, kendisi ve çocukları hayatta kaldığı için kendisini “şanslı” kişilerden biri olarak görüyor.

“Zairi adında bir kız tecavüze uğradıktan sonra intihar etti” diyor. Keskin bir bıçakla bileklerini kesti. Pek çok Ezidi kadın da aynısını yaptı. ”

Ama yine de Layla, esaret altında geçirdiği zamanı hatırladığında panik ve korku içinde. Bu anılara eşlik eden acı, duygu ve nefes darlığı, kendi toplumundan esir alınan diğer kadınlarla paylaşınca daha da kötüleştiğini söylüyor. Bazen böyle yaşamaya nasıl devam edeceğini merak ediyor, diye düşünüyor.

Layla, bir gün kendisine ve diğer kadınlara ve kızlara ne olduğu konusunda yetkililere kanıt sunabilmeyi umuyor.

Ama şimdilik, Kuzey Irak’taki Dohuk Valiliği’nde, kardeşlerinden biri tarafından ödenen kiralık bir evde yaşıyor. Babası, en büyük oğlunun geri döneceği umudunu kaybettikten sonra Ocak ayında öldü, diye açıklıyor.

Kaynak: LİNK

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.