Kapitalizmi yeniden icat etmek: Sorumlu Kapitalizm

14 mins read
Kapitalizmi yeniden icad etme: Sorumlu Kapitalizm

Kapitalizmi yeniden icat etmek: Sorumlu Kapitalizm

Kapitalizmi yeniden icad etme: Sorumlu Kapitalizm

İklim değişikliği ve sosyal eşitsizlik: Bunlar şüphesiz Avrupa’nın bugünkü iki büyük sorunu. Acil olduklarını biliyoruz. Ayrıca bildiğimiz şekliyle ve 1980’lerden beri var olan kapitalizmin onları çözmeye çalışmadığını biliyoruz, tam tersi. Başlıca zorluklarımıza çözüm bulmak, mevcut ekonomik modeli sorgulamayı ve sorumlu bir kapitalizm biçimine geçmeyi gerektirir. Covid-19 gibi krizlerle yüzleşmek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, sosyal eşitsizlikleri azaltmak bütün bunlar Avrupa’nın ekonomik stratejisini ilerletmesi gereken ana itici güçlerdir.

Avrupa, kapitalizmi yeniden icat etme ve onun içinde faaliyet gösteren aktörleri herkes için güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek sağlayacak şekilde harekete geçirme potansiyeline sahiptir. Şirketler ve karar vericiler, iş dünyasında değişim yaratmak için sahip oldukları kapasiteden artık çekinemezler. Tüm hissedarları için değer yaratma konusunda gelişen yeni bir kapitalizm modeli mümkündür.

Fransız düşünce kuruluşu Comité Medicis ile birlikte sorumlu bir kapitalizm biçiminin gelişimini kolaylaştırmayı teklif ederek, bu yöne doğru somut bir yol sağlamaya çalışıyoruz. Bu modelin çeşitli biçimleri, kooperatifler ve vakıflar gibi Avrupa’da halihazırda mevcuttur. Bununla birlikte, genellikle yasal ve mali engellerle karşılaşırlar. Avrupa, küreselleşme içindeki yerini sağlarken sürdürülebilir ve temel değerleriyle uyumlu bir şekilde ekonomik olarak gelişmeye devam edebilmelidir.

Sorumlu kapitalizm Avrupa düzeyinde nasıl uygulanabilir?

Amacımız, şirketlerin ihtiyaçlarına odaklanmak ve dönüşümlerini kolaylaştırmak için hangi çerçeve değişikliklerinin gerekli olduğunu anlamaktır. Finansal mekanizmalar, böyle bir projenin temel itici güçleridir. Sormak istediğimiz soru, şirketlerin sürdürülebilir olmasını mümkün kılan kurumsal ve düzenleyici bir ortamı nasıl yaratabiliriz? Bu proje üç eksen etrafında dönmelidir.

1. Avrupa’da uzun vadeli yatırımı teşvik etmek

Sürdürülebilir büyümeye imkan tanımak için, karlılığı kısa vadeden çok on yıllara uzanan yatırımlara değer vermek son derece önemlidir. Avrupa’da 2008 krizinden bu yana karşılanamayan, özellikle uzun vadeli yatırımlardan yararlanabilecek çok sayıda yatırım ihtiyacı var. Bu tür ihtiyaçlar mekansal planlama, sağlık, eğitim, enerji, ulaşım ve çevre yönetiminde yatmaktadır.

Şimdiye kadar, Avrupa’daki yatırım fonlarının tümü kısa vadeye uyarlandı. Nasıl?

Hane halkından elde edilen tasarruflar, devlet borcunu geri ödemenin bir yolu olarak büyük ölçüde devlet tahvillerine yatırılmaktadır.

Mevcut ihtiyati kurallar, bankaların ve sigorta şirketlerinin verdikleri kredilere göre asgari düzeyde öz sermaye bulundurmalarını gerektirmektedir. Bu onların hanehalkı tasarruflarını şirketlere yatırmalarını engeller.

Tasarruf edenler, düşük karlılıklarına rağmen likit varlıklara yatırım yapma eğilimindedir, bu da sabırsızlık ve potansiyel iş veya sosyal güvensizlik korkusunu yansıtır.

Buna ek olarak, Avrupa finans piyasalarının şu anda zayıf olduğu gerçeğidir. Avrupalı ​​şirketler, stratejik vizyonlarıyla hiçbir ilgisi olmayan yabancı yatırımlara karşı savunmasız. Kapitalizmin kısa vadeli vizyonundan kesin olarak kopan yeni bir finansal mimari mümkündür.

2. Bilgi üzerinde kontrolü yeniden kazanmak

Piyasa operasyonlarının arkasındaki itici güç olan bilgi, kapitalizmin kalbindedir. Bilgi, bir şirketin karlılık derecesini gösterdiğinde finansal olabilir veya etik gibi iş performansını etkileyebilecek diğer değişkenleri gösterdiğinde ekstra finansal olabilir.

Bu bilginin daha sonra parasal değere çevrilmesi gerekir. Bu, bu sürecin gerçekleştiği sözleşmeleri standartlaştırabilen ve dolayısıyla bu bilgileri aktörler ve paydaşlar için güvenilir hale getiren bir düzenleyici sayesinde mümkün olur. Bu standardizasyon süreci olmadan, şirketlerin finansal veya ekstra finansal bilgilerinin karşılaştırılması neredeyse imkansız olurdu.

Muhasebe bilgileri, Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan standartlar temelinde düzenlenir ve ekstra mali derecelendirmeler Amerikan ajanslarının elindedir. Bu nedenle Avrupa kapitalizmi, Avrupa’ya uygun bir standartlar çerçevesine ihtiyaç duyar.

3. Avrupalı işletmeleri ve uzun vadeli hissedarlığı desteklemek ve korumak için bir Avrupa yasal çerçevesi tasarlamak

Avrupa’nın amaca yönelik bir ekonomik sistemi nasıl yönetebileceğini göstermesine izin vermek için şirketler hukukunda da bir değişikliğe ihtiyaç vardır. 22 Mayıs 2019’da Fransa, şirketlerin dönüşümünü kolaylaştırmak amacıyla İş Büyümesi ve Dönüşüm PACTE yasasını kabul etti. Bu yasa, Fransız şirketlerini sosyal ve çevresel hedeflerinin yanı sıra varoluş nedenlerini veya savunduğumuz amacı tanımlamaya itmiştir. Bu girişim, sorumlu kapitalizmin ilkelerine göre dönüşümlerinde Avrupalı firmalara eşlik etmek için Avrupa’nın yerine koyması gereken yasal çerçevenin açık bir örneğidir.

Avrupa’da sorumlu kapitalizmi mümkün kılmak için 17 öneriler

1-Avrupa’da sorumlu büyümeyi finanse etmek için, Avrupa finansal kaynaklarını uzun vadeli yatırımlara tahsis etmeliyiz.

2- Çevresel ve sosyal geçişlerin tesadüflerinden yararlanarak sorumlu Avrupalı ​​şirketleri finanse etmek için öncelikle Avrupalı ​​hanehalklarının ve şirketlerinin birikimlerini kullanmak.

3-Bir Avrupa emeklilik fonunun oluşturulmasının araştırılması, hanehalkı tasarruflarının bir kısmının toplanması ve ulusal emeklilik fonu çözümlerinin tamamlanması. Böyle bir mekanizma, Avrupa’nın yaşlılık sorunlarını çözmek için birleşik bir yaklaşım benimsemesine izin verecektir. Bu bağımsız fon, uzun vadede sorumlu şirketlere yatırılacak ve yönetişim kuralları Alman ve İsveç fonlarından esinlenecek (ortak veya karşılıklı yönetim, öncelik sorumlu yatırıma, sivil toplum temsilcileri).

4-Sorumlu kapitalizme uzun vadeli yatırımı teşvik etmek için finansal faaliyetler için geçerli olan ihtiyati kuralları (Solvency 2, Basel III) uyarlayarak 2020 krizinden çıkarılan dersleri dikkate alarak.

5-Avrupa düzeyinde sorumlu şirketlere yatırım için Sermaye Piyasaları Birliği’nin geliştirilmesi ve bu çerçevede, Avrupa’daki çeşitli yatırım araçlarına uygulanan vergi kurallarının, finansal varlıklar üzerinde bir Avrupa sabit vergisinin ve uyumlaştırılmış iflas kanunlarının mümkün olan en kısa sürede belirlenmesi için uyumlaştırılması. Bu aynı zamanda “Yeniden Yapılandırma ve İflas” direktifinin Üye Devletlerin her birinde olabildiğince yeknesak bir şekilde aktarılmasını gerektirecektir.

6-Yerel istihdamı geliştirmek için bir bölgeden mali tasarrufları aynı bölgedeki şirketlere yönlendirebilecek özel sermaye yatırım araçları yaratmak.

7-Kar paylaşımı ve teşvik programlarını koordine ederek çalışanların şirket sahipliğine katılımını artırmak. Bu tavsiye, Institut Montaigne’in Ocak 2018’de yayınlanan ETI: taille intermédiaire, gros potentiel (yalnızca Fransızca) adlı raporunda zaten öne sürülmüştür.

8-Ekolojik taksonomiyi tamamlayacak bir sosyal taksonominin terimlerini, sağlık ve sosyal endişeleri dikkate alarak tanımlama.

9-IASB dahilinde Avrupa muhasebe standartlarını yöneten ilkelerin kontrolünü geri almak ve bir Avrupa muhasebe çerçevesini yeniden tanımlamak.

10-Büyük şirketlerin, Avrupa sorumlu kapitalizminin markasını tanımlamak için faaliyetlerinin çevresel ve sosyal etkileri hakkında raporlar yayınlamasını gerektiren 2014 ekstra mali raporlama direktifini revize etmek.

11-Göstergeleri seçmeden önce AB’nin temel değerlerine karşılık gelen ESG kriterlerinin (çevresel, sosyal ve yönetişim göstergeleri) temel temalarını belirlemek. Yani: dayanışma, bireysel özgürlük, bölgesel ve kültürel çeşitlilik, sendikaların rolü vb.

12-Yeşil ve sosyal sınıflandırmaya dayalı ESG gerekliliklerini tüm ulusal veya Avrupa mali yardımları için bir koşul haline getirmek.

13-ESG’nin Avrupa vizyonunu dahil etmek için, uluslararası muhasebe standartlarının geliştirilmesinde bir Avrupa sesi sağlamak ve Avrupa Komisyonu’na bu standartların benimsenmesi ve uygulanması konusunda tavsiyelerde bulunmak için 2001 yılında oluşturulan Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu) reformunu yapmak, Avrupa Birliği’nin zorlukları ve değerleri doğrultusunda.

14-Ekstra finansal derecelendirme kuruluşları için bir davranış kuralları hazırlamak. Vekâleten oy veren kuruluşlara da benzer bir yaklaşım uygulanmalıdır

15-Bir Avrupa şirketinin faaliyetleriyle ilgili sosyal ve çevresel konular dikkate alınarak kurumsal menfaatine göre yönetilmesi gerektiğini şart koşmak ve tüm Avrupa şirketlerini toplumdaki imajlarının ve tanımının temel bir unsuru olan bir “amaç” benimsemeye teşvik etmek ortak iyiliğe olan bağlılıklarının.

16-Sorumlu Avrupalı ​​şirketlerin uzun vadeli Avrupa hisselerine sahip olmalarını sağlamak. Bu bizi Avrupa tasarruflarının seferberliğine ve dolayısıyla Avrupa değerlerine inanan ve ortak değerler temelinde yönetimi etkileyen hissedarlara geri getiriyor.

17-Kurumsal yönetim, yöneticilerin ücretlendirilmesi, vergi politikası ve durum tespiti alanlarında aynı şartlara tabi olan Avrupa yönergelerinin oluşturulması.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.