Evrenin Sonu? Bilim adamı, gizemli uzay anomalisinin ‘evreni parçalayabileceği’ konusunda uyardı

6 mins read

Evrenin Sonu? Bilim adamı, gizemli uzay anomalisinin ‘evreni parçalayabileceği’ konusunda uyardı

Prof Greene, StarTalk podcast'inde göründü
Prof Greene, StarTalk podcast’ine de açıklamalarını yaparken

Teorik fizikçi ve matematikçi Profesör Brian Greene, DÜNYANIN SONU, karanlık enerjinin gezegenleri yıldızlarından uzaklaştırarak “parçalandığında” gerçekleşebileceğini söyledi.

Fiziksel kozmoloji ve astronomide karanlık enerji, evreni etkileyen gizemli ve bilinmeyen bir güçtür.

Varlığının ilk gözlemsel kanıtı, evrenin sabit bir oranda genişlemediğini, bunun yerine hızlandığını gösteren süpernova ölçümlerinden geldi.

Matematikçi karanlık enerjinin bununla da yetinmeyeceğini, elektronları atom çekirdeklerinden uzaklaştırarak maddeyi bile parçalayabileceğini aktardı.

Kozmik mikrodalga arka planın ölçümleri, evrenin, genel göreliliğin evrimini açıkladığı sıcak bir Büyük Patlama ile başladığını, ancak yeni bir enerji biçimi sunmadan, hızlanan bir evrenin nasıl ölçülebileceğini açıklamanın hiçbir yolu olmadığını gösteriyor.

Bununla birlikte, Prof Greene’e göre, bu evrimi açıklamaya yardımcı olan aynı enerji onun düşüşü de olabilir.

Neil deGrasse Tyson’ın ‘StarTalk’ podcast’inde yer alan bilim adamına, yardımcı sunucu Chuck Nice sordu: “Zaman neden oluşur?”

“Bir şeyden yapılmış olmalı, çünkü muhtemelen Büyük Patlama sırasında yaratılmış ve yerçekimi gibi şeylerle etkileşime giriyor.”

Prof Greene, bu sorunun aklından nasıl geçtiğini açıklayarak, parçacıkların uzayda yayılan ve birbirleriyle etkileşime giren dizeler adı verilen tek boyutlu nesnelerle değiştirildiği teorik bir çerçeveyi desteklemeye yöneltti.

BELKİ BU YAZI DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR:: Köftenin tarihinden bahsedeceğimi söylemiştim

Dedi ki: “Bu, şu anda bir şey olmaya başlayan bir fikir.

“Sıradan malzemeye – gerçek dünyadaki nesnelere – baktığımızda sezginin tam olarak hedefte olduğu kesinlikle bir durumdur, bunlar maddeden yapılmıştır, moleküllerden, atomlardan, atom altı parçacıklardan yapılmıştır.

“Bu fikir uzay ve zamanla alakalı olabilir mi? İnsanlar bunu uzun zamandır düşünüyor, ancak son zamanlarda çeşitli alanlarda gelişmeler oldu – sicim teorisi bunlardan biri.

“Uzay ve zamanın bileşenlerinin gerçekte ne olabileceğine dair bir fikir edinmeye başlıyoruz.

“Uzayın kendisinin kuantum dolanma ipleri tarafından dikilmiş olabileceğine dair bazı kanıtlarımız var.”

Prof Greene, uzmanların karanlık enerjiyi evrenin temellerinin önemli bir parçası olmak için nasıl giderek daha fazla önem verdiklerini ayrıntılarıyla anlattı.

Bu fikir, uzaktaki nesneleri fiziksel özellikleri itibariyle yan yana olmalarına rağmen görünen bir şekilde birbirine bağlar.

“Kuantum dolanma iplikleri uzay-zamanın kumaşındaki dikişler olabilir.

“Aslında, uzay-zamanın dokusundaki bileşenleri bilmenize bile gerek yok.

“Şu anda, karanlık enerjinin uzak galaksileri uzaklaştırdığını biliyoruz.”

Bununla birlikte, 57 yaşındaki bilim insanı; hızlanmaya devam edebileceğini ve yaşamın var olması için Güneş’e dayanan Dünya gibi gezegenlerde sorunlara neden olabileceğini açıkladı.

“Karanlık enerjinin zamanla güç kazanması mümkündür, bu da yalnızca uzak galaksileri uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda gezegenleri bile yıldızlarından uzaklaştırmaya başlayacağı anlamına gelir.

Hatta elektronları atomların çekirdeğinden uzaklaştırarak maddeyi parçalayabilir.

“Uzay-zamanın doğasına bağlı olarak, zamanla büyüyen karanlık enerji uzayı parçalayabilir – uzayın dokusunu parçalayabilir.”

Evrenin Sonu?

Bay Nice sordu: “Evrenin kendisinin gerçek yırtılmasından mı bahsediyorsunuz?”

Prof Greene bunun olacağına inandığını doğruladı, ancak evreni yıkımdan kurtarabilecek başka bir teorisi olduğunu ekledi;  “Evet. Ancak, birkaç yıl önce yazdığım bir makalenin, uzay dokusunun bir felakete yol açmayacak bir konuda parçalanabileceğinin sicim teorisindeki ilk matematiksel kanıt olduğunu belirtmeliyim.

“Kendi kendini onarırdı ve repertuar içinde, uzayın Einstein’ın düşünmediği şeyi başarabileceği yeni bir davranış olurdu.

“Genel göreliliği ve kuantum mekaniğini ateşlediğinizde, uzayın yapabileceği yeni şeyler elde edersiniz ve bunlardan biri de parçalanıyor olabilir.

LİNK: express

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.